Analiza Telegrafa iz Monte Karla: Ko je favorit za krunu u Kneževini i ko bi mogao da bude najveće iznenađenje?

Jasno je – da je sve nejasno!

  • 0

Treći Masters turnir aktuelne ATP sezone – i prvi u nizu od tri koji se igraju na šljaci (uz Madrid i Rim), predstaviće čak sedmoricu od deset najboljih igrača sveta, odnosno 14 od najboljih 20. Svi igrači koji su od 2005. osvajali trofej u Kneževini će se takmičiti na pikturesknim terenima Monte Karlo Kantri Kluba i ove godine. Branilac prošlogodišnje i još osam titula, Rafael Nadal, dvostruki osvajač Novak Đoković i pobednik iz 2014. i njegov čest trening partner ovde, Sten Vavrinka.

Za Telegraf.rs specijalno iz Monte Karla, Vuk Brajović

Blagu senku na sunčani teniski ambijent baca izostanak najtrofejnijeg tenisera svih vremena i najboljeg po rezultatima u ovoj sezoni, vaskrslog Rodžera Federera, koji je najverovatnije iz opreza zbog fizičkih napora koje igra na šljaci zahteva odlučio da, poučen lošim iskustvom upravo iz Monte Karla prošle godine, postepeno uđe u ovaj deo sezone i preskoči ovaj turnir.

Ipak, broj dilema u pogledu toga kako će se odvijati takmičenje, i ko će se probiti u njegovu završnu fazu je time tek neznatno umanjen, jer aktuelni renking i “lovorike” iz minulih sezona vrlo moguće neće značiti puno, u situaciji u kojoj je sve više primetna “smena garde” na vrhu svetske teniske scene. Pored toga, tradicionalni “šljakeri” će se na toj podlozi uvek bolje osećati (barem u prvim kolima) od prepoznatih “betondžija” – i tu takođe treba tražiti moguća iznenađenja u mečevima igrača ponekad drastično različitog teniskog pedigrea.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Istini za volju, sve je veći broj igrača (najbolji primer – Endi Mari) koji su značajno podigli nivo igre na podlozi koja, iako je zahtevnija u smislu kondicije, mnogo više prija dosta istrošenom telu savremenog teniskog profesionalca, pa se sve češće spominje u smislu mogućnosti uvođenja i više turnira na njoj u takmičarski kalendar. A kad se dodatno uzme u obzir i tendencija nekih od viđenijih igrača da, zbog kalkulacija oko bodova, fizičke pripremljenosti i novčanog dobitka, učešće na turnirima jednog dela sezone normiraju kroz razne strategije i planove, jasno je da ni predviđanja na dnevnoj osnovi nisu nimalo pouzdana ni zahvalna rabota.

Ono što će Srbe i njegove poklonike najviše zanimati je da li će pozitivna energija generisana ubedljivom pobedom u singlu protiv Vinjolasa i njegovih reprezentativnih drugova u ostala tri meča trijumfalnog četvrtfinala Dejvis Kupa protiv Španije biti taj dugo priželjkivani magični faktor koji će Novaku Đokoviću generisati (pre svega) potrebnu mentalnu snagu i šampionski stav na terenu za neposredne i perspektivne izazove njemu verovatno najkompleksnije sezone kao igrača u vrhu svetskog tenisa.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nastup u Hali Aleksandar Nikolić nam je pokazao da su borbenost i želja tu, kondicija izgleda takođe dosta dobro, medicinski izveštaj nema problematične stavke – ali sve to nije dovoljno i neće imati pravo značenje ako do nedavno suvereno najbolji teniser sveta ne bude mogao da ponavlja dobre partije u nizu i savladava prepreku za preprekom do konačnog podizanja turnirskog trofeja, scenu koju (po njegovim i još više našim visokim standardima) nismo tako često viđali u protekloj i tekućoj sezoni.

Prvi test njegove pobedničke dispozicije, meč protiv upornog Simona, svakako će biti veoma koristan za preispitivanje opšteg stanja i moguće korekcije pred naredna kola, u kojima plejada “top 20” igrača i onih koji uživaju u veoma dobrim rezultatima ove sezone (Karenjo-Busta, Gofen ili Tim, Dimitrov ili Nadal) vreba da odnese epohalnu pobedu i popravi izrazito nepovoljni negativni skor u susretima sa srpskim asom. Posle dosta ubedljivog Viktorovog poraza u singlu protiv Kuevasa (2:0, drugi set čak 6:0), Troicki i Novak će potražiti utehu – odnosno se takmičarski uhodavati - u dubl-meču, gde su prošli prvo kolo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I ubedljivo najtrofejniji učesnik ovogodišnjeg turnira u Monte Karlu, Rafael Nadal, neće biti uskraćen raznih izazova. Već u trećem kolu ga najverovatnije čeka jedan od predvodnika nove generacije šampiona i igrač koji ga je umalo pobedio u oba njihova prethodna meča, Aleksandar Zverev.

U slučaju da veže i treću pobedu, “Bik iz Manakora” će se susreti sa nikad boljim protivnikom iz njhovog antologijskog polufinalnog duela sa ovogodišnjeg Australijen Opena, Grigorom Dimitrovom, koji će ove godine sigurno želeti da dokaže da je top-ten svetskog tenisa njegov prirodni ambijent, posle niza toplo-hladnih sezona.

No, i tu su moguća razna iznenađenja, jer ne treba tako lako otpisivati sjajnog Bautistu-Aguta (osokoljenog današnjom teškom pobedom protiv Basilašvilija u 3 seta) kao i ostale “bisere” dolazeće generacije – Ruse Medvedeva i Kačanova, Kaspera Ruda…

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Naravno, polufinale Nadal-Đoković bi bilo po ukusu svih teniskih sladokusaca, ali je do tada vrlo moguće da će se na teniskom meniju ove ekskluzivne destinacije pojaviti i neko “gorko predjelo” koje otkaže serviranje takvog specijaliteta…

Gornji deo žreba, sa prvim nosiocem i prvom misterijom celog turnira u smislu njegove trenutne forme i pripremljenosti, Endijem Marijem, indikativan je za gorenavedene ocene i ograde. Ako i prođe drugo kolo, već je mogući izazov u vidu Ramosa - Vinjolasa faktor koji bi mogao da bude koban za Škotove aspiracije u Monte Karlu.

Sigurno je da ama baš niko ne zna ko bi mu se suprotstavio u četvrtom kolu, jer se u “miksu” koji bi trebao da iznedri protivnika nalaze potpuno nepredvidivi nosioci Berdih (na 6 pobeda do 600-te pobede na ATP Turneji) i Čilić (na 4 do 400-te), trenutno nešto bolji Ćorić (odličan u Marakešu) i “igrači momenta” Per i kvalifikant Kuznjecov (izbacio Federera u Dubaiu u istom statusu).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U donjoj sekciji gornjeg dela žreba – slična konfuzija: eks-šampion Vavrinka - u stanju da ispadne od bilo koga, ili da osvoji turnir a da pritom spasi tuce meč lopti u prethodnim kolima; Conga – možda napokon spreman da krene u niz dugo očekivanih boljih rezultata, a možda i ne; Kuevas – pouzdan “šljaker”, odličan protiv Viktora danas – i jedan od najperspektivnijih mladih igrača i kandidat za ulazak u “top 10”, francuz Luka Pui.

Nesumnjivo je da bi prolazak poslednje spomenutog Francuza na polufinalni megdan (sa Marijem, po mogućnosti i željama lokalnog teniskog miljea) bio nešto najbolje za budućnost svetskog tenisa, ali će se – po svemu sudeći – o tome pitati i taj drugi Francuz – od 18. marta u slatkoj ulozi oca prigodno imenovanom Šugaru , kome bi prestiž steknut pobedom u takvom “sudaru generacija” značio skoro kao i titula na ovom Mastersu, njemu osmom u karijeri.

Ipak, ne bi bilo fer a posebno ne pozdraviti poslednji nastup u Monte Karlu nekadašnjeg drugog igrača sveta, istinske teniske legende sa “devet života” i direktora prvog mastersa sezone u Indijan Velsu – tridesetdevetogodišnjeg (!?) Tomija Hasa. Da je ovaj sjajni veteran u stanju da šokira mlade lavove – u to su se u Hjustonu najbolje uverili Opelka i Sok (pobeda, odnosno poraz – ali oba u 3 seta) – a to je ono što će mnogi ovde priželjkivati, pa makar i bilo protiv “domaćeg” Benoa Pera.

Foto: Guliver/Tom Dulat/Getty Images Foto: Guliver/Tom Dulat/Getty Images

Lepo je videti da su čak petorica od aktuelnih mogućih učesnika #NextGenATP Završnog Mastersa turneje za igrače do 21 godine – Zverev, Kačanov Medvedev, Ćorić i Rud – ušli u glavni žreb turnira u Monte Karlu.

Ako bi se još i desilio da neko od legendi i vodećih asova svetske teniske scene u proteklom periodu – “Nole nacionale”, “Aprilski čovek” Nadal (najbolji rezultati u ovom prolećnom mesecu), “Papa” Conga, “Stenimal” Vavrinka ili “Muzza”, Mari pokaže da su oni i dalje ti koji se pitaju u raspodeli srebrnine na svetskoj sceni – onda bi sučeljavanje ta dva moćna talasa savremene teniske igre moglo da podari poseban šarm i uzbuđenja za pamćenje jednom od najstarijih turnira na svetu – pokrenutog davne 1897. godine.

Nadamo se da će tako i biti – ali, pre svega - da će Novak (i par Zimonjić-Dimitrov) ponovo podići trofej iz ruku Alberta od Monaka!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA