BILIĆ: Srbija jaka samo u odbrani

Možda imate nekog mladog igrača za koga ne znam, koji je u stanju da reši meč, ali ne znam zašto nemate plejmejkera ili napadača, dva ili tri, pa da izaberete najboljeg.

  • 0

Bivši selektor Hrvatske Slaven Bilić, koji se ovih dana nalazi na slovenačkom Pohorju sa ekipom moskovske Lokomotive, čiji je odnedavno trener, izjavio je da reprezentacija Srbije nema ništa osim dobre odbrane.

– Nisam preterano gledao vašu reprezentaciju, osim meča sa Italijom, pripremajući se za EURO. Primetan je disbalans u ekipi, poput Holandije, samo u kontra smeru. Oni od centra do gore imaju previše zvezda, a nazad nisu tog nivoa, dok je vama odbrana svetske klase, čak i bez Vidića, koji će vam ipak dosta nedostajati - kaže trener Lokomotive.

Najveći problem Srbije je, prema Bilićevom mišljenju, nedostatak kvalitetnog plejmejkera.

– Možda imate nekog mladog igrača za koga ne znam, koji je u stanju da reši meč, ali ne znam zašto nemate plejmejkera ili napadača, dva ili tri, pa da izaberete najboljeg. Kod Antića ste igrali preko krila, još su vam na raspolaganju Krasić i Jovanović, a Stanković se povukao, na papiru nemate težinu kao ranije. Čini mi ste da ste tu malo ”tanki”.

Možda je razlika i u nacionalnom ponosu, iz Hrvata izbija samoinicijativno, kod nas igrači moraju da potpišu da će pevati himnu?

– Pevaju li svi Hrvati? Ni moji prethodnici ni ja nikad nismo rekli igračima: ”morate da pevate himnu”. Imamo nacionalni naboj, verujem da ga, kao južnjački narod, posedujete i vi, mada je to više stvar kozmetike, folklora… Geri Nevil nikad nije pevao svečanu pesmu, a bio je spreman da pogine za Englesku. To nema veze…

Čekaju nas zanimljivi mečevi u kvalifikacijama za SP u Brazilu, naročito što će na klupama sedeti Siniša Mihajlović i Igor Štimac? 

– Ma, ko god da vodi reprezentaciju, biće interesantno. Mada, takvo je vreme došlo da bi možda bilo bolje da nismo u istoj grupi – priča Bilić.

Javnost u Srbiji kaže „hvala Bogu, samo kad neće biti Bilića”?

– Godi mi, ali biće Hrvatska dobra i bez mene. Ne vidim razlog zašto Štimac ne bi nastavio ili poboljšao detalje. Kad sam ja dolazio, pojedinci su govorili ”dobro je, nema više Kranjčara”, ali neće se ništa promeniti drastično. Hrvatska nije više reprezentacija koja oscilira.

Bilić kaže da sluša navijačke pesme, između ostalih i – Grobara.

– Kao navijač Hajduka uživam u Torcidinim pesmama, ali volim preko Jutjuba da pustim i ambijent sa stadion Bešiktaša, PAOK–a, Panatinaikosa, čak i košarkaških utakmica Partizana. Generalno, kad čujem navijački huk, pođu mu trnci kožom, ali osetim neki unutrašnji mir.

Trener Lokomotive ne čuje se tako često sa bišim saradnikom iz igračkih i trenerskih dana u hrvatskoj reprezentaciji Robertom Prosinečkim, ali da poslovne obaveze ne mogu da utiču na njihovo prijateljstvo.

– Podržao sam Prosinečkog kad je odlazio u Zvezdu, ali obaveze ”progutaju” čoveka, nismo u kontaktu kao ranije. Ne možemo, ipak, zbog prirode posla izgubiti prijateljstvo. Rekao sam mu da je odlaskom na Marakanu napravio dobar izbor, to je gigant, samo je pitanje da li se kad preuzmeš komande preplašiš ili opstaneš.

Partizan dominira u Srbiji, Dinamo u Hrvatskoj, njihovi večiti rivali Crvena zvezda i Hajduk grcaju u problemima.

– Hajdukovac sam od rođenja i neshvatljivo mi je šta se dešava u Splitu. Čujem da je i Zvezda u sličnim problemima, da se ne može meriti sa Partizanom van terena. U Hajduku nema novca, razumem navijačke želje da svrgnu Zagrepčane, ali ne ide to preko noći.

Bilić nije siguran da bi formiranje lige bivših jugoslovenskih klubova, po uzoru na Jadransku u košarci bila dobra ideja.

– Ekonomski to ne bi bilo loše. Sponzori bi ulagali veći novac na većem tržištu. Ali, bojim se da bi te utakmice samo produbile netrpeljivost i mržnju među navijačima. Takođe, kod mlađih generacija ne postoji emocija rivaliteta, kao kod nas starijih. Kad mom sinu od 17 godina pomenem utakmicu Hajduka sa Zvezdom, Veležom ili Vardarom, njemu to ništa ne znači jer njegova i mlađe generacije ne pamte ligu SFRJ.

(Telegraf.rs/ Izvor: Sportsk ižurnal)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA