Armenulić za Telegraf: Nole se vrlo brzo vraća na tron!

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije smatra da je igra sa osnovne linije Đokovića slabija ove godine i da je zbog toga ostao bez trofeja u Londonu

  • 1

Među 25 tenisera koji su bili prvoplasirani na svetskoj listi od njenog uvođenja 1973. jedino su Ivan Lendl i Rodžer Federer uspeli da se vrate na čelo kad su izgubili vodeće mesto. Dok se legendarnom američkom igraču češkog porekla to desilo jednom, švajcarski as je trijumfom na Vimbldonu drugi put uspeo ponovo da bude prvi.

Proslavljeni selektor naše Dejvis kup reprezentacije Radmilo Armenulić siguran je da će i Novak Đoković učiniti isto zato što Federerov treći mandat na vrhu svetske liste neće biti dug. Njega ne brine što Nole nije uspeo da sačuva lanjske titule. Armenulić navodi nekoliko razloga zašto Noletova igra ove godine nije impresivna kao prošle.

– Igrati dve godine uzastopno onako fantastično praktično je nemoguće. To još niko u istoriji tenisa nije postigao. Zato Novaku nema šta da se zameri. Prošla sezone jednostavno je bila optimalna. Sada se fokusirao na dva cilja: Rolan Garos i Olimpijske igre. Na Rolan Garosu je bio finalista, pa i u Vimbldonu je igrao u polufinalu, što je potvrda da se njegova igra nije drastično pogoršala u odnosu na prošlu godinu nego su njegovi najveći rivali dostigli pravu formu u pravi čas po njih. Nadal je ponovo zablistao na šljaci, a Federer je u najbolju formu ušao na Vimbldonu, koji oseća kao mesto svoje vladavine. Ovako sjajno nije igrao u poslednje tri godine – obrazložio je Armenulić.

Na pitanje da li je upadljiva razlika između Đokovića i Federera u tome što Nole igra pod teškim teretom velikih očekivanja, a švajcarski as lagodno i bez ikakvog pritiska, nekadašnji teniski selektor kaže:

– Uvek je u sportu teže da se sačuva nešto nego da se osvoji. Nije Federer bio bez pritiska. Njemu je već samo opterećenje bilo to što je u finalu Vimbldona igrao za sedmi trofej i da tako izjednači istorijski rekord Pita Samprasa. I u finalu je bio perfektan. Jednostavno, imao je svoj dan, a Novak nije. Kad Federer ima svoj dan, onda su njegove greške minimalne, a njegov prepoznatljivi bekhend jednom rukom ponovo je ubitačan.

Armenulić se slaže da je u dosadašnjem delu sezone splasnula Novakova agresivnost i da se neretko događalo da Nole mora da se brani.

Čisto igrački gledano, Đoković nije siguran sa osnovne linije kao u prošloj sezoni, kada je terorisao protivnike, a dominacija sa osnovne linije je stub njegove igre. Ako raščlanimo elemente igre, nije sporno da su mu osnovni udarci fenomenalni i da zbog sjajnog bekhenda Nole od svih ima možda i najbolju transformaciju iz igrača koji se brani u napadača. Očigledno je da mu volej i smeč nisu vrhunski kao glavni udarci, ali je napredak uočljiv. Ne smatram da je to toliko očajno, ali Novak je ipak teniser koji igru temelji sa osnovne linije. Da je tu bio moćan u polufinalu Vimbldona, imali bismo kudikamo neizvesniji meč.

Iako je Federer, koji je bio otpisani šampion, vaskrsnuo, Armenulić je uveren da vreme švajcarskog asa prolazi.

– U sledećih pet godina, na primer, ne vidim igrača koji može ozbiljnije da ugrozi Novaka i Nadala. Ako Španac ne bude imao dramatičnih problema s kolenom, napašće i on prvo mesto ponovo. Marej teško može da ugrozi vladavinu tog dvojca, jer je slab na psihološkom planu i mora još da radi na svojoj "glavi". Od mlađe garde ne vidim nikoga ko bi zapretio kao što je ne tako davno Novak krenuo da preti Federeru – zaključio je Armenulić.

(G. Anđelić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA