• 6

Zbog novih pravila FIBA, košarkaši iz NBA neće igrati za reprezentaciju Amerike!

Tamošnji savez odlučio je da šansu u kvalifikacijama da igračima iz Razvojne lige

  • 6

Nakon osvajanja zlatnih medalja na poslednjih pet velikih takmičenja, košarkaška reprezentacija SAD će u narednom periodu igrati bez igrača iz NBA lige.

Amerikanci su odlučili da sa košarkašima iz Razvojne lige pokušaju da se plasiraju na predstojeće SP 2019. godine, mada su se pojedinci zalagali i za ideju da za nacionalni tim igraju američki igrači iz Evrope i ostatka sveta.

Razlog za neigranje NBA zvezda jeste promena pravila FIBA gde sve selekcije moraju da igraju kvalifikacije. A za igrače iz NBA je to skoro nemoguće. Oni su navikli da igraju reprezentativne turnire (SP i OI) tokom leta, kada je pauza u najjačoj košarkaškoj ligi.

Sve ovo je potvrdio i Džim Tuli, direktor košarkaške federacije SAD.

- S obzirom na to da ulazimo u novi kvalifikacioni sistem koji je odredila FIBA, sa zadovoljstvom objavljujemo da ćemo u periodu od 2017. do 2019. godine raditi sa igračima iz Razvojne lige.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, kvalifikacioni ciklus trajaće dve godine za svako izdanje Mundobasketa. Podrazumevaće šest prozora po ciklusu, koji će biti organizovani u sistemu novembar - februar - jun - septembar - novembar - februar.

Na narednom Mundobasketu u Kini učestvovaće 32 ekipe - domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz regije Azija-Pacifik, sedam predstavnika Južne i Severne Amerike, kao i 12 iz Evrope.

Amerikanci brane zlatnu medalju, a novi selektor je iskusni stručnjak Greg Popovič.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Knjaz miloš

    Ima da pošalju odličan sastav za olimpijadu....i da oderu svakoga po 15 20 razlike.....

  • Nikola

    Uzece sve i sa razvojnim timom

  • Bobadilja

    Eto prilike

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima