FIFA pokreće istragu povodom kladioničarskog skandala u Engleskoj

"Fifa je naložila svojoj londonskoj kancelariji da ispita navode Lundekvama. Kad prikupimo sve osnovne informacije znaćemo i u kom pravcu će se kretati istraga i ko će je voditi"

  • 0

Posle Italije, veliki kladioničarski skandal mogao bi da potrese i engleski fudbal! Svetska fudbalska federacija FIFA najavila je da će pokrenuti istragu povodom tvrdnji bivšeg fudbalera Sautemptona i norveškog reprezentativca Klausa Lundekvama da su on i neki njegovi saigrači zaradili hiljade funti kladeći se na utakmice svog tima.

Oni su navodno koristili osoblje klubova da umesto njih uplaćuju, kako ne bi bili prepoznati a onda "nameštali" koji će tim izvesti prvi aut ili korner na utakmici. Lundekvam tvrdi da, iako zna da je i ovakvo klađenje nezakonito, nikad nisu kladili nakonačan ishod utakmice, "jer to ne bi bilo profesionalno".

- Kladili smo se, ali samo na "specijale" - čija ekipa će da izvede prvi korner, aut, početni udarac, ko će da dobije prvi žuti karton... To nije nešto na šta sam ponosan, ali nikad se nismo kladili na ishod utakmice. To je nešto što nikad ne bih mogao da uradim. Za nas je to bila samo zabava. Osim toga, nismo bili jedini, znam da se to radilo i u drugim klubovima - rekao je za San Lundekvam.

FIFA je ekspresno reagovala na ovu izjavu bivšeg norveškog internacionalca i kapitena Sautemptona, najavivši istragu. Oglasili su se i neki bivši Lundekvanovi saigrači, koji su bili šokirani kad su pročitali optužbe. Engleska FA, međutim, nije reagovala, ali će FIFA verovatno tražiti od njih da se oglase po ovom pitanju.

Zvaničnici Fifine kancelarije u Londonu najavljuju da će istraga biti opsežna i da će trajati možda i nekoliko meseci, u zavisnosti od "dubine problema".

- Fifa je naložila svojoj londonskoj kancelariji da ispita navode Lundekvama. Kad prikupimo sve osnovne informacije znaćemo i u kom pravcu će se kretati istraga i ko će je voditi - navodi se u saopštenju.

Legenda Sautemptona Mat le Tisije, koji je igrao za svece u vreme kad i Lundekvam, u svojoj autobiografiji je naveo slučaj kad se kladio u 10.000 funti na aut u prvom minutu utakmice Sautempton - Vimbldon (opkladu je izgubio), ali je juče preko svog Tvitera poručio da je to bio jedini incidnt te vrste u kome je učestvovao.

"Osim slučaja koji sam pomenuo u svojoj autobiografiji nikad nisam nameštao opklade i nemam pojma o čemu Klaus Lundekvam priča", napisao je Le Tisije na društvenoj mreži.

Još jedan bivši Lundekvamov saigrač Fransis Benali kategorički odbacuje bilo kakvu umešanost u ovaj slučaj i optužuje Lundekvama da je sve izmislio.

- Kategorički tvrdim da nikad nisam čuo za nešto slično i nemam pojma o čemu Klaus priča. U svlačionicama se sve zna i da se nešto slično dešavalo, pa i da niste bili deo toga, znali biste o čemu se radi. Poznato je da Klaus u poslednje vreme ima dosta privatnih problema i pitam se da li je ovu priču izmislio.

Zvaničnicima FIFA navodno se javio član osoblja jednog drugog premijerligaškog kluba, tvrdeći da je i on u ime igrača uplaćivao slične opklade, ali njegovo ime ni klub , u interesu istrage, nisu objavljeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA