≫ 

Da je Tito živ, ovako bi izgledala reprezentacija SFRJ po nacionalnom ključu: Najveće iznenađenje je u napadu! (FOTO)

Bilo bi pakleno teško napraviti sadašnji tim SFRJ, a da svi narodi budu zastupljeni *Iako bi selektor imao slatke muke, baš kao i nekada u vreme bivše Jugoslavije, uvek je postojala bojazan da će se zbog specifičnog ''nacionalnog ključa'' izostavi neko od sjajnih fudbalera

  • 34

''Umro je drug Tito'' jedna je od istorijskih rečenica koja se mnogo pominjala 4. maja, na dan kada je preminuo ''najveći sin naroda i narodnosti'', a koja je umnogome odredila dalja dešavanja u bivšoj Jugoslaviji. I kada je život na ovim prostorima u pitanju, ali i izgled država, pa čak i sport.

Mnogi i dan danas žale što zbog rata reprezentacija Jugoslavije nije mogla da učestvuje na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1994. godine, jer svi svetski fudbalski stručnjaci su ujedinjeni u mišljenju da bi tada Stojković, Savićević, Boban, Pančev, Šuker, Prosinečki, Jugović, Mihajlović, Jarni, Kananec, Mijatović... bili prvi favoriti za osvajanje Mundijala.

>>> REPREZENTACIJA DUŠANOVOG CARSTVA! Sa ovim timom bismo dominirali u Evropi! (FOTO) (VIDEO)

>>> Ko bi igrao regionalnu ligu ako bi se u ovom trenutku prekinuli šampionati bivše SFRJ?

Podsetimo, fudbalske reprezentacije su se u to vreme formirale prema ''nacionalnom ključu'', pa su sve federalne države morale da budu zastupljene. Tako bi recimo u to vreme kada se desio raspad SFRJ imali sastav gde bi Sloveniju predstavljao Katanec, Hrvatsku Boban, Prosinečki, Šuker, Srbiju - Stojković, Jugović, Mihajlović, Crnu Goru - Savićević, Mijatović... Makedoniju: Pančev, Najdoski, Bosnu: Baždarević, Šabanadžović, Hadžibegić... i tako dalje.

Foto: Guliver/Laurence Griffiths /Allsport Reprezentacija Jugoslavije 2000. godine, kada su u njoj bili Srbi i Crnogorci; Foto: Guliver/Laurence Griffiths /Allsport

Napravili smo paralelu, kako bi eventualno danas mogao da izgleda SFRJ sastav, koji bi, da je Tito živ bio formiran po ''nacionalnom ključu'', pa bi tako imali zastupljene sve države. I u SFRJ se dešavalo da neki vrhunski igrači nisu imali mesta u reprezentaciji, jer bi zbog nacionalnog ključa morao da bude pozvan neko iz druge države, kako bi svako bio zastupljen.

Tako bi i sada verovatno bila nepravda da neko od vrhunskih igrača ne bude u sastavu, ali da bi nacionalni ključ bio zasupljen, neko bi morao da bude izostavljen iz starne postave.

Pokušali smo da napravimo startnu postavu bivše Jugoslavije, koja bi danas prema nacionalnom ključu bila ekvivalent nekadašnjim reprezentacijam SFRJ.

Jedini problem mogla bi da bude Makedonija, u kojoj je trenutno kvalitet reprezentacije pričično slab, te je jedini koji

Startnih 11 bi izgledalo ovako:

Golman: Jan Oblak

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Definitivno najbolji golman trenutno kada je bivša SFRJ u pitanju i sa Atletikom je u vrhu evropskog i španskog fudbala nekoliko sezona, a pre toga je bio odličan i u Benfici. Ozbiljnu konkurenciju imao bi u Asmiru Begoviću, koji brani za Čelsi i Danijelu Subašiću, koji je izvanredan ove sezone na golu Monaka.

Desni bek: Šime Vrsaljko

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Hrvat igra odlično u Atletiko Madridu, i sasvim sigurno da bi bio prvi izbor. U zavisnosti od toga na kojoj poziciji bi selektor koristio Baneta Ivanovića konkurencija bi mogao da mu bude i on, ili Marko Vešović, koji je sjajan u dresu Rijeke.

Levi Bek: Aleksandar Kolarov

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Trenutno najbolji levi bek sa prostora bivše SFRJ, iako ove sezone nije u takvoj formi kao ranije. Sasvim sigurno bi on bio zakucan uz levu aut liniju, jer ozbiljniju konkurenciju trenutno nema, tu bi mu zamena bio Senad Kolašinac iz Bosne, koji nastupa za Šalke.

Štoperi: Stefan Savić, Branislav Ivanović

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Savić igra izvanredno za Atletiko Madrid, a Branislav Ivanović je godinama bio stub Čelsija i kao kapiten Srbije bi svakako imao mesta u prvoj postavi SFRJ tima. Konkurencija bi na ovoj poziciji bila paklena, pa bi takođe za nju konkurisali Dejan Lovren i Domagoj Vida.

Vezni igrači: Nemanja Matić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Miralem Pjanić

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovde je sasvim sigurno možda i najveća konkurencija, jer igrači igraju u Realu, Barsi, Čelsiju, Juventusu...

Za Matića bi bila rezervisana pozicija zanjeg veznog, a rezerva jednom od motora Čelsija sasvim sigurno bi bio još jedan Srbin, Luka Milivojević, koji je preporodio Kristal Palas od kako je došao u Premijer ligu, a samo je pitanje vremena kada će uslediti transfer u neki od najvećih klubova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ostatak paklenog veznog reda činio bi trio koji igra za Barsu, Real i Juventus - Hrvati Luka Modrić i Ivan Rakitić, kao i Miralem Pjanić iz Bosne, koji sa Juventusom grabi ka finalu LŠ.

Takođe u konkrurenciji za mesto u paklenom veznom redu bili bi Ivan Perišić, Josip Ilićić i Dušan Tadić.

Napadači: Edin Džeko, Ilija Nestorovski

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Guliver/Tullio M. Puglia/Getty Images Foto: Guliver/Tullio M. Puglia/Getty Images

Realno, Nestorovski bi dobio prednost samo zbog nacionalnog ključa, jer mora i Makedonija da bude zastupljena. Inače bi u postavi pored Džeka, za koga je zacementirana ova pozicija, sigurno bio neko od drugih napadača koji bi bili pozvani. Konkurencija je paklena - Mario Mandžukić, Stevan Jovetić, Nikola Kalinić.

Međutim, Nestorovski je izuzetan u dresu Palerma ove sezone i u Seriji A je čak uspešniji od Mandžukića, jer je dao 10 golova za Sicilijance, a Mandžukić je za Staru torinsku damu postigao šest, tako da i statistikom može da se opravda da bude ispred napadača Juvea.

Komentari su vam na raspolaganju, sastavite i vi idealnih 11 reprezentacije SFRJ u kojoj bar jedan igrač mora da bude iz svake države koja je činila bivšu Jugoslaviju.

Daljinac baner

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    5. maj 2017 | 15:06

    Е да је Тито жив.Не би било расне ни класне поделе.А и спорт би био прави спорт,не меч хулигана...

  • mile zemljoradnja

    5. maj 2017 | 16:10

    da je Tito živ imao bi 140 godina

  • Sapo

    5. maj 2017 | 15:45

    Pravi tim samo vam fali kapiten Ivan Bogdanov!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA