POVRATAK VELIKANA: Širom Evrope, novi šampioni se posle duge suše vraćaju na tron!

Mnoge lige će dobiti povratnike na tron

  • 0

Širom Evrope se polako privode kraju prvenstva, a pojedina su bila ili su i dalje veoma interesantna zbog epiloga.

Gotovo da ne postoji ništa gore za navijače velikih klubova od duge navijačke suše, a najbolji primer su pristalice moskovskog Spartaka. Oni su trofej dočekali tek posle 16 godina u nacionalnom šampionatu, a uz rusku, intrigantne su završnice češkog, holandskog, hrvatskog i rumunskog prvenstva.

Uz to, PAOK je osvojio Kup u Grčkoj, prvi trofej posle 14 godina, dok se i Monako vraća na stare staze slave u Francuskoj.

RUSIJA

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Spartak je dočekao kiks Zenita za velikih i sada već zvanično nedostižnih +10. Slavlje je bilo nezapamćeno ispred stadiona Otkritije Arena, točila se votka uz veliku bakljadu, najviše je lumpovao kapiten Denis Glušakov, koji se čak latio gitare sa velikog spomenika Spartaku ispred stadiona.

Poslednja titula pre ove osvojena je davne 2001. godine, kada je klub igrao Ligu šampiona, a u ulozi predsednika i trenera tada je bio čuveni Oleg Romancev. Bio je među zaslužnima za karijere Valerija Karpina, Dmitrija Aleničeva, Viktora Onopka i drugih igrača, a ta 2001. je bila kraj jedne uspešne ere. U toj sezoni, po 11 golova postigli su Robson i Jegor Titov, Spartak je sezonu završio sa četiri boda više od Lokomotive i Zenita.

FRANCUSKA

Foto:Tanjug/AP Foto:Tanjug/AP

Monakov "vrtić" žari i pali Evropom, iako je pred ispadanjem u Ligi šampiona od Juventusa, ostavljen je veliki utisak. Iskustvo je nedostajalo protiv Stare dame, ali talentovana ekipa ima šansu da prigrabi trofej prvenstva sa 86 bodova iz 35 mečeva. PSŽ ima meč više i tri boda manje, pa sve zavisi od Monaka tri, odnosno dva kola pre kraja.

U život se fudbalski vratio Falkao, ima 19 golova i 4 asistencije, a tu je i mladi Kilijan Mbape sa 14 pogodaka i šest asistencija u prvenstvu. Poslednju titulu Monako je video 2000. godine, sa 65 bodova (PSŽ 58) i impresivnom gol-razlikom od +31. Na listi strelaca potpuno su izdominirali David Trezege sa 2 i Marko Simone sa 21 golom.

HOLANDIJA

Fejenord čeka titulu 18 godina, a koliko navijači lude zbog toga, svedoče dešavanja za vikend. Grad je demoliran kada je ekipa izgubila u prvoj meč lopti za titulu od Ekscelziora sa 3:0, pa poslednje kolo presuđuje.

U poslednjem kolu, Fejenord  će biti pod pritiskom jer stiže Herakles koji je vezao dve pobede i potpuno je rasterećen, Ajaks vreba priliku protiv Viljema II.

Poslednji trofej prvaka osvojen je 1999. i to je bila 14. titula za klub iz Roterdama. Razlika je bila impresivna, Fejenrod je imao 80 bodova, čak 15 više od pratećeg Viljem II.

Printskrin: Youtube/Taifer Printskrin: Youtube/Taifer

GRČKA

PAOK nije osvojio titulu, ali je vredno pomena da je uzet Kup prvi put posle 14 godina. Naročito je podatak za ponos što je naš stručnjak, Vladimir Ivić, najavio blistavu karijeru u Solunu. Odlično je vodio tim kroz nokaut fazu, na kraju je slavio sa 2:1 protiv AEK-a, a jedan od aktera bio je i naš novi reprezentativac Aleksandar Prijović.

Snimci slavlja sve govore, Solun je goreo i ljuljao se klupski autobus, a Ivić je prvi koji je doneo trofej od 2013. kad je do Kupa sa klupe vodio Angelos Anastasijadis. Prethodno, osvojio ga je i Dušan Bajević 2001. Na titulu, ovde se čeka baš, baš dugo, od 1985.

Foto: Guliver/Jonathan Daniel/ALLSPORT Foto: Guliver/Jonathan Daniel/ALLSPORT

RUMUNIJA

U plej-of grupi, poslednje kolo donosi odluku u veoma zanimljivoj trci. Vitorul je prvi pred poslednje kolo sa 41 bodom, koliko ima i FCSB (bivša Steaua), a prati ga i vreba Dinamo Bukurešt sa 39 bodova. U poslednjem kolu, Vitorul čeka četvrti Kluž, a takmac Dinama biće poslednjeplasirana Astra.

Vitorul nikad nije bio prvak Rumunije, ekipu iz Konstance kao vlasnik predvodi legendarni George Hadži, a tim nema nijednog stranca. Dinamo na titulu čeka ravno 10 godina, a ekipa je šarenolika, sa čak 13 stranaca. Nedavno je Dinamo pobedio bivšu Steauu, tako da navijači "vukova" imaju osećaj da je konačno vreme za dugo čekanu titulu.

Foto: Guliver/Matthew Lewis/Getty Images Foto: Guliver/Matthew Lewis/Getty Images

HRVATSKA

Rijeka nikada nije bila šampion, a sada ima idealnu priliku da ostvari san svih kojima je Kantrida u srcu. Doduše, sada se igra na Rujevici, a ekipa ima pet bodova više od Dinama. Zagrepčani iza sebe imaju decenijsku vladavinu, ali i malu nadu.

Rijeka je u poslednjem meču kiksnula i sada čeka Hajduk iz Splita, koji je u vrhunskoj formi posle pobede nad Dinamom. Za Rijeku samo ne bi bilo dobro da u poslednje kolo uđe sa manjim bodovnim viškom, jer gostuje upravo na Maksimiru.

ČEŠKA

Još tri kola su ostala do kraja, Slavija Prag ima 62 boda, Plzen 60. Slavija ima 16 titula, a poslednji put je u ligi prva prošla kroz cilj 2009. Razlika je bila solidna, sa 62 boda naspram 56 Sparte, a dominirao je Tomaš Necid sa 11 golova.

Od te 2009. godine, na tronu su se smenjivale ekipe Plzena, Slovana iz Libereca i Sparte. U ovoj sezoni, Viktorija Plzen je branila dve titule u nizu, Slavija od 2009. godine nije bila čak ni bar treća na tabeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA