≫ 

SPAL SE VRATIO U SERIJU A: Priča o malom klubu velike tradicije koji igra na petom najstarijem stadionu u Italiji (FOTO)

Malo poznati klub iz Ferare koji svoje mečeve igra na jednom od najlegendarnijih terena u svojoj zemlji, osnovan je davne 1907. a iz elitnog italijanskog fudbalskog društva ispao pre 48 godina. Sada se, nakon nekoliko furioznih sezona, konačno vratio u Seriju A i to na velika vrata

  • 2

Priča o S.P.A.L.-u iz Ferare počinje 1907. godine kada ga je osnovao jedan pripadnik rimokatoličkog monaškog reda Družbe svetog Franje Saleškog, takozvanih salezijanaca, po imenu Pjetro Ačerbis.

Klub se tada drugačije zvao, nosio je naziv "Circolo Ars et Labor" ("Krug umetnosti i rada"), ali se jedna sekcija kluba svega šest godina docnije odvojila i promenila naziv čime je nastao "Società Polisportiva Ars et Labor" (Polisportsko društvo Umetnosti i Rada).

Plakat kojim je SPAL iz Ferare 1923. proslavio desetu godišnjicu od osnivanja, odnosno preimenovanja. Foto: Wikimedia Commons/A. Ferrari/Cartolina d'epoca Plakat kojim je SPAL iz Ferare 1923. proslavio desetu godišnjicu od osnivanja, odnosno preimenovanja. Foto: Wikimedia Commons/A. Ferrari/Cartolina d'epoca

SPAL je u najelitnijem italijanskom fudbalskom takmičenju igrao u periodu 1920-1925. godine, ali to tada još uvek nije bila Serija A u ovom današnjem formatu koji je nastao krajem te decenije.

Nakon ispadanja iz elite, opština Ferara im je sagradila 1928. godine novi stadion, a svečanom otvaranju i utakmici sa Modenom prisustvovao je i Italo Balbo, istaknuti fašistički političar rođen u ovom gradu. Ovaj peti najstariji italijanski stadion koji je i dalje u upotrebi prvobitno je imao kapacitet 4.000 mesta, da bi nakon Drugog svetskog rata narastao na 25.000. Buduće rekonstrukcije su ga smanjile na 19.000 pa na 8.500; najnoviji plan predviđa da se kapacitet odmah poveća na preko 12.000 mesta a onda na 16.000.

Objekat je u međuvremenu promenio i ime: od 1982. godine zove se po Paolu Mazi, legendarnom predsedniku SPAL-a koji je kormilario klubom u periodu 1946-1977. i koji je svojevremeno bio i pomoćnik selektora italijanske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine.

Zapadna tribina stadiona "Paolo Maza" u Ferari, domu fudbalera SPAL-a. Ovo je peti najstariji stadion u Italiji koji je i dalje u upotrebi. Foto: Wikimedia Commons/Rapallo80 Zapadna tribina stadiona "Paolo Maza" u Ferari, domu fudbalera SPAL-a. Ovo je peti najstariji stadion u Italiji koji je i dalje u upotrebi. Foto: Wikimedia Commons/Rapallo80

Premda je "Paolo Maza" mali stadion, Italijani shvataju njegov kulturni i sportski značaj pa se tako proteklih decenija nisu libili da na njemu zaigraju i važne reprezentativne mečeve.

U sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1992. godine odigrali su na njemu dve utakmice, i to oktobra 1990. protiv Mađarske (1-0) i maja 1992. protiv Švedske (2-0). Zatim su 1995. godine na njemu u prijateljskom dvoboju pobedili Bugarsku (2-0), da bi 2000. godine ponovo tu igrali meč kvalifikacija za EP deklasiravši Vels (6-2). Konačno, 2008. pobedili su u prijateljskom odmeravanju snaga Holandiju (2-1).

Italijanska ženska fudbalska reprezentacija takođe je odigrala jedan meč kvalifikacija za EP na "Paolu Mazi" i to protiv Bosne i Hercegovine 2012. godine (4-0), a ugostio je i dva italijanska Superboula.

Fabio Kapelo igrao je sredinom šezdesetih godina u SPAL-u, klubu iz Ferare koji se sada posle 49 godina napokon vratio u Seriju A. Foto: Wikimedia Commons/curiosando708090.altervista.org Fabio Kapelo igrao je sredinom šezdesetih godina u SPAL-u, klubu iz Ferare koji se sada posle 49 godina napokon vratio u Seriju A. Foto: Wikimedia Commons/curiosando708090.altervista.org

Elem, da se vratimo SPAL-u. Postoji anegdota koja kaže da su momci iz ovog kluba morali posle Drugog svetskog rata da igraju protiv britanskih vojnika koji su tu bili stacionirani da bi povratili pravo da koriste svoj stadion. Pobedili su, kaže legenda, 6-0.

Ako je priča tačna, onda je to bila najava zlatnog doba SPAL-a koji je 1951. godine pod rukovodećom palicom Paola Maze napokon ušao u Seriju A u kojoj će ostati sve do 1968.

U sezoni 1959/1960. zauzeli su peto mesto, što je njihov najveći uspeh u istoriji; Maza je 1962. godine, samo nekoliko dana nakon povratka iz Čilea, u klub za 500 funti doveo jednog obećavajućeg omladinca kojeg je preoteo Milanu, izvesnog Fabija Kapela (!), koji će dve godine docnije debitovati u prvom timu i u njemu ostati naredne tri.

Nakon ispadanja iz Serije A, narednih četrnaest sezona SPAL će provesti između Serije B i Serije C, i konačno potonuti još niže. 2005. godine će, posle bankrota, biti obnovljen pod imenom Spal 2007. Treći put će biti osnovan posle još jednog bankrota 2012. godine kao "Società Sportiva Dilettantistica Real SPAL" i krenuti od Serije D.

Utakmica između Avelina i SPAL-a 31. marta 2017. godine. SPAL se ovog proleća vratio u Seriju A nakon 49 godine odsustva. Foto: Wikimedia Commons/Fire90 Utakmica između Avelina i SPAL-a 31. marta 2017. godine. SPAL se ovog proleća vratio u Seriju A nakon 49 godine odsustva. Foto: Wikimedia Commons/Fire90

Može se reći da je uspon ovog kluba od tog trenutka bio munjevit, posebno nakon što su se 2013. godine spojili sa Đakomenseom iz okoline Ferare. 2014. godine zauzeli su šesto mesto Drugoj diviziji Lige Pro i tako se izborili za mesto u reformisanoj i ujedinjenoj Ligi Pro. Zatim su aprila 2016. godine uspeli da se iz Serije C plasiraju u Seriju B po prvi put posle 1993. godine.

Bajka plavo-belih iz Ferare time nije bila završena: u svojoj prvoj sezoni po povratku u Seriju B, ovoj sezoni koja je sada na izmaku, osvojili su prvo mesto i automatski se vratili u elitni rang: Seriju A. Posle 49 godina odsustva.

Ljubitelji autsajdera i italijanskog fudbala će znati za koga potajno da navijaju naredne sezone.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звездa €^®®¥¥£©

    23. maj 2017 | 06:58

    СПАЛ очито није имао среће да има неког свог фрању или Толета, који су свој мали клуб форсирали, свако у своје време. Честитке за СПАЛ.

  • Bojan pfc

    23. maj 2017 | 10:05

    Spal očito nije imao nekog svog visoko pozicioniranog drota, Penezica ili nekog ko je bio desna ruka predsednika, nekog Slavka,nikad blizu vlasti nisu bili i sve sto su postigli, postigli su na terenu, a ne kao neka cigani ja, preko kabineta tajne policije, uvlačenjem gazda Joži preko sudskih procesa protiv sopstvenog naroda, ali doći će dan kada će vam se to isto vratiti, pa će biti lalanje.... TAČKA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA