≫ 

Dva dana do finala bivših prvaka Evrope: Ko iz Srbije ima sreće da uživo gleda Junajted - Ajaks? (FOTO)

Poslednji put su se sastali u okviru 1/16 finala LE u sezoni 2011/12

  • 1

Sve je spremno za spektakl! Fudbalski svet će stati kada na ''Friends Arenu'' u Stokholmu budu istrčali fudbaleri Ajaksa i Mančester junajteda!

Borba za čast, borba za trofej, borba za Ligu šampiona... Sezona ovim evropskim gigantima stala je u 90 minuta, u meč koji je na programu u sredu 24. maja.

I to na dan kada je holandski tim osvojio svoj poslednji evropski trofej. Bilo je to 1995. godine kada su Kopljanici savladali Milan golom Patrika Klajverta u 85. minutu i tako postali šampioni Evrope.

''Duh'' Patrika Klajverta biće prisutan i u Stokholmu gde će čast Ajaksa braniti njegov sin Džastin. Momak rođen 1999. godine, samo nekoliko dana pre onog legendarnog finala u kom je Junajted pobedio Bajern sa dva gola u nadoknadi vremena.

Bio je to prvi trofej evropskog prvaka za Aleksa Fergusona. Kasnije je osvojio još jedan (2008) i bilo je to poslednji put da su se Đavoli radovali. U naredne tri godine igrali su dva finala LŠ i oba su izgubili od Barselone. Ajaks je u svom poslednjem učestvovao 1996. godine kada su na penale poraženi od Juventusa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dok Holanđani znaju kako se ovaj trofej osvaja, Junajtedu će, s druge strane, ovo biti prvo finale Lige Evrope (stari Kup UEFA). Ukoliko ga osvoje postaće peti klub koji je uspeo da objedini tri glavna trofeja - Ligu/Kup šampiona, Kup pobednika kupova i Ligu/Kup UEFA.

Dva dana pred meč, atmosfera je polako dostiže tačku usijanja. A podigao ju je menadžer Junajteda Žoze Murinjo izjavama za vikend.

- Ajaks ne bi trebalo da igra ovo finale. Oni su klub iz Lige šampiona, a ne Lige Evrope. Mišljenja sam da jedan klub ne bi trebalo da igra dva takmičenja tokom sezone. Ako nisu bili u stanju da nastave takmičenje u LŠ, onda bi trebalo da sede kod kuće - rekao je Portugalac i dodao:

- Mi smo prvenstvo završili peti i igrali smo LE od početka. I sigli smo do kraja i prolili smo dosta znoja da bi stigli ovde.

Murinjo je takođe odbacio tvrdnje medija da su njegovi igrači umorni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, Junajted će u Stokholmu odigrati svoju 64. utakmicu u sezoni. Đavoli su igrali prvenstvo, finale Liga Kupa koje su i osvojili, četvrtfinale FA Kupa, a evo stigli su i do kraja takmičenja u LE.

Ni Ajaks ne zaostaje, što se tiče broja mečeva. Biže to njihov 56. meč u sezoni i rekord po broju odigranih utakmica u jednoj takmičarskoj godini.

- Igraćemo svoj 56. meč, a pogledajte koliko mladih igrača imamo u timu - upitao je novinare na konferenciji trener Kopljanika Peter Boš:

- Mnogi u Holandiji su rekli da ne postoji šansa da jedan naš klub dogura do finala. Pre svega zbog velike platežne moći ostalih evropskih klubova. Mislim da je ovo sjajno za holandski fudbal i verujem da su svi ponosni na Ajaks.

Nema sumnje da će cela Holandija navijati za Ajak i zbog činjenice da su u nekom evropskom finalu poseldnji put imali Fejenord 2002. godine. Upravo je meč Fejenorda i Totenhema 1974. godine prvi holandsko-engleski dvoboj u evropskim finalima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zatim su Ipsvič i AZ Alkmar, takođe u finalu LE, igrali 1981. godine. A sada je red i Ajaks i Junajted... Njihov 5. međusobni susret. Oba tima imaju po dve pobede, s tim da je Junajted iz oba dvomeča izlazio kao pobednik.

Poslednji put su se sastali u okviru 1/16 finala LE u sezoni 2011/12. Englezi su dobili 2:0 u Amsterdamu, Ajaks je slavio 2:1 na Old Trafordu. Ešli Jang, Fil Džons, Kris Smoling i David De Hea su i tada bili u sastavu Junajteda, kao i Pol Pogba (na klupi) za vreme svog prvog mandata.

Jang i De Hea sasvim sigurno neće biti u prvoj postavi u sredu. Španski golman ove sezone skoro da i  ije branio u LE, ali je zatomeđu stativama sjajan bio Serhio Romero. Džons i Smoling se očekuju u startih 11 (barem jedan od njih dvojice), pošto Murinjo ima problema sa defanzivcima. Roho ne igra zbog povrede, baili zbog crvenog kartona protiv Selte.

Pogba će predvoditi vezni red, iako m u je nedavno preminuo otac i propustio je dva meča u šampionatu. Veliki hendikep za Junajted biće neigranje Zlatana IBrahimovića, igrača koji se iz Ajaksa otisnuo u Evropu. Ibra je sezonu završio u četvrtfinalu protiv Anderlehta, a nikada u karijeri nije bio učesnik nekog evropskog finala.

Ali zato je tu Markus Rašford, napadač koji je bio uključen u poslednja četiri gola Junajteda u LE. Dva puta je bio strelac, dva puta je asistirao.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ono što je Rašford Murinju, to je svakako Dolberg treneru Ajaksa Bošu. Danac ima fenomenalnu sezonu iza sebe. Postigao je 22 gola u prvoj sezoni na Amsterdam Areni i nije čudo što je jedna od pikova Murinja za letnji prelazni rok.

Tu su još pomenuti Klajvert, Junes, Traore, naravno Klasen, kao i golman Onana koji je ove sezone igrao 1.200 minuta u LE. Najviše od svih, a prate ga saigrač Junes (1.197) i Pogba (1.173).

Velika je šteta što u ovom spektakularnom meču neće biti Srba na terenu, ali zato hoće na tribinama. Poznati pivski brend Amstel, ponosni sponzor takmičenja, nagradio je kartama za finalni meč petoro učesnika aktivacije ''Naša igra za finale'', kao i pobednika aktivacije "Driblaj do finala".

Dragan Stojanović, Milena Ivanić, Petar Arbajter, Vladimir Simović i Maša Balović, ostvarili su najbolje rezultate u takmičenju "Naša igra za finale", dok je Aleksandar Čizmar pobednik "Driblaj do finala".

Ovo su samo neke od izjava pobednika koje su se mogle čuti prilikom uručenja nagrada za putovanje na finale Lige Evrope:

- Već uveliko odbrojavam do finala jer godinama pratim Ligu Evrope i veliki sam fan ovog takmičenja.

- Biće sjajan doživljaj da navijamo sa tribina i gledamo uživo sve te igrače koji demonstriraju vrhunski fudbal na samo nekoliko metara od nas.

U okviru aktivacije "Naša igra za finale" učesnici su imali zadatak da za 90 sekundi, koliko je trajala igrica u „šutiranju" penala, postignu što veći broj pogodaka, dok je zadatak "Driblaj do finala" bio da takmičari predriblaju što više metara u najkraćem vremenskom periodu, uz izbegavanje protivnika.

- Kao ponosni sponzor Lige Evrope, Amstel drugu godinu zaredom pruža jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje piva i fudbala. Čestitam ovogodišnjim pobednicima i želim im da uživaju tokom boravka u Stokholmu, a Amstel će se pobrinuti da im ovaj doživljaj ostane u nezaboravnom sećanju - istakla je Sofija Eftimovski-Božović, senior brend menadžerka u kompaniji HEINEKEN Srbija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA