≫ 

Nadal je odgovor počeo sa "Osim ukoliko niste veoma glupi", i potanko objasnio kako mu je pomogao Karlos Moja

Ovo su najzanimljivije izjave tenisera i teniserki na Rolan Garosu ovog vikenda

  • 0

Specijalno za Telegraf iz Pariza, Vuk Brajović - powered by Motorola Moto Z

Aliz Korne - Agnješka Radvanska 6:2, 6:1

Aliz Korne – upitana posle pobede nad Radvanskom - zašto je na početku karijere imala tako loše rezultate u svojih prvih 9 godina karijere?

- Zaista ne znam, izgleda da mi je trebalo puno vremena da prevaziđem strahopoštovanje koje sam imala prema bolje rangiranim od sebe, a naročito prema top 10 igračicama. Za mene tada su one bile na nekom piedestalu, nedodirljive. I iako sam uspela da dođem do 11 mesta sa samo 19 godina, i dalje je taj status predstavljao neku barijeru koju sam psihološki morala da savladam. Sada sam sazrela, ne gledam više u broj ispred igračicinog imena, fokusiram se na svoj plan igre i protivnicin tenis. Čini mi se da sam na taj način više delotvorna…

Upitana – da li misli da su njeni odnosi sa koleginicom iz Fed Kupa Karolin Garsijom sada bolji, posle svađe oko podrugljivog tvita koji je usledio posle neočekivanog povlačenja Garsije iz tima usled sumnjive povrede?

- Nadam se da jesu, iako su i dalje malo hladni. To je u suštini bio jedan nesporazum mene, Kiki (Mladenović) i Polin (Parmentije) sa jedne – i Karo (Garsije) sa druge oko mog tvita koji je postovan možda malo prerano…

Karolin Garsija – upitana za njenu ocenu odnosa po istom pitanju?

- Ne, ne bih rekla da su bolji. Ne verujem baš da ćemo ići na kafu pre ili posle mog sledećeg meča. Dobila sam poruku od nje u kojoj se trudi da objasni svoj stav, ali ne i izvinjenje – što znači da i dalje misli ono što je napisala. Šta više reći…?

Huan Martin Del Potro - Endi Mari 6:7, 5:7, 0:6

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Huan Martin Del Potro – upitan zašto se “okačio” o mrežu posle gubitka prvog seta od Marija?

- Uh, bio sam baš isfrustriran. Nisam verovao da sam izgubio taj set. Igrao sam super, osvojio puno odličnih poena – ali to vam se desi kad igrate protiv takvih asova kao što su Endi, Rafa ili Rodžer ovih dana. Nikada nećete moći da budete sigurni da ćete osvojiti set, i to se potvrdilo i danas.

Upitan da prokomentariše Endijevu opasku da Delpo nije imao previše sreće sa žrebom ove sezone…

- U pravu je, žreb mi i nije bio naklonjen – ali jedini način da to rešim je da popravim svoj rang. Ipak, nepredvivo je kada bi to tačno moglo da se desi, iako sam u suštini zadovoljan nivoom svoje igre. Takođe, moja dva najveća uspeha u minulom periodu – finale Olimpijskih igara i osvojeni Dejvis Kup – nisu mi donela bodove, tako da je jedino rešenje u tome da igram još bolje i pobeđujem u mečevima kao što je bio ovaj protiv Endija.

Upitan – da li mu smeta to što publika uzdahne kada se izvuče da odigra svoj siloviti forhend…?

- Ne, naprotiv, volim taj zvuk. Kao da se svi malo uplaše…!

Upitan – kako objašnjava i doživljava svoju globalnu popularnost, to što je omiljen i kao čovek i kao igrač – i da li je on uvek zapravo tako prirodan i svoj?

- Da, to sam ja – i trudim se da tako i ostane. Ljudima se dopada moja priča, i tako je već dugo. Pokušavam da se izborim sa povredama zgloba, ali su i one uporne i ne puštaju me na miru. Vidite kako mi se promenio bekhend zbog toga, nije to više onaj stari Del Potro. Ali, bez obzira na sve, borim se – i to se ljudima sviđa. Eto, volim da me kapiraju kao “kul” na turneji (smeje se) – ali, pre svega, da me cene zbog toga što uvek jesam.

Kei Nišikori - Hjon Čung 7:5, 6:4, 6:7, 0:6, 6:4

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kei Nišikori – upitan da li je svestan da je napravio čak 69 neiznuđenih grešaka?

- Jesam, naravno – i zato sam se trudio da u petom setu popravim ritern i ne omogućim mu toliko jeftinih poena. Ispostavilo se da je ta strategija bila dobra, i veoma sam srećan što sam se “izvukao” i pobedio.

Upitan – o čemu je razmišljao sinoć – posle “krompira” u četvrtom setu i današnjeg nastavka meča…?

- Nesumnjivo mi je prekid zbog kiše izuzetno puno značio. Mentalno sam bio u ponoru, četvrti set mi je bio očajan za pamćenje. Znao sam da nešto moram da promenim – mentalno i fizički, da se rastrčim. osvežim svoju igru. Srećom, upalilo je – ovoga puta…

- Hjon Čung – upitan kako je bilo igrati protiv najboljeg azijskog igrača meč u pet setova, na velikom stadionu - ?

- Pre svega, bila mi je velika čast što sam se susreo sa Keijem. On je globalno priznata teniska zvezda. Njegova brzina i jačina udaraca su presudile ovaj meč, i jedva čekam šansu da opet igram sa njim. A tada ću možda biti bolje sreće, jer pitanje je šta bi bilo da kiša nije prekinula meč na 2:2, posle 6:0 za mene u četvrtom…

Svetlana Kuznjecova - Karolina Voznjacki 1:6, 6:4, 2:6

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svetlana Kuznecova – upitana kakve je to gestove pravila put svog trenera pri kraju meča?

- On to zna, i to dobro zna šta sam želela da mu poručim. To je naša stvar, a – opet – ništa specijalno. To je nešto što ja ne volim da on radi, pa je zato dobio – ukor.

Karolina Voznjaki – upitana da li je brinu izveštaji o još jednom terorističkom napadu u Londonu pre odlaska na Vimbldon….?

- Naravno – užasno je to što se desilo, i što se dešava – i ovde, i u Engleskoj, i svugde drugde. Nezahvalno je reći da se na te pojave možete navići, ali znam da se to može ponoviti bilo gde. Ipak, u potpunosti verujem da nadležni rade sve da spreče da se to desi, da nas zaštite – i u tom smislu idem sa potpunim mirom na Vimbldon.

Džon Izner - Karen Kačanov 6:7, 3:6, 7:6, 6:7

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Džon Izner – upitan da li je razočaran porazom u ovoj fazi turnira?

- Naravno da jesam, osećaj je poprilično kiseo. Ako je ovo kruna sezone za šljaci – a “jaka mi sezona” sa tri turnira – onda mogu da kažem da je ovo totalno bezvezan način da se okonča. Prekid zbog kiše mi nije smetao, čak sam ga i priželjkivao – ali evidentno da nije doneo ništa previše dobrog…

- Upitan da prokomentariše šanse Kačanova protiv Marija…?

- Endi je svakako favorit, ali Karen igra sa puno samopouzdanja – to je sada svima jasno. Ako bude udarao lopticu tako jako kao što je to činio danas, “disaće za vratom” Endiju, što može da mu bude veoma važno. Endi je apsolutni favorit, ali Karen … Uf, izvinite, čudno mi je da ga oslovljavam po imenu – jer je to ime moje majke, pa mi se baš ne slaže rod…

Karen Kačanov – upitan da li su mu znanja iz šaha korisna na teniskom terenu?

- Mislite, u strateškom smislu? Šah je zapravo bio fakultativan kurs u školi kada sam imao 10 godina, i to mi je tada bilo zanimljivo. Ali, iskreno, nikad nisam razmišljao o tome… Možda ste u pravu, vidite…

Upitan – ko su mu bili teniski idoli kada je odrastao?

- Marat Safin i Huan Martin Del Potro. Safin je imao neverovatnu harizmu, nepredvidivost u igri, to me je oduševljavalo kod njega…

Upitan – o sportskom poreklu u svojoj porodici…?

- Otac mi je bio odbojkaš, a majka se bavila atletikom, i pomalo teniskom “za svoju dušu”. A kad sam bio u obdaništu, slučajno smo primetili reklamu za tenisku školu u našem kraju, i poveli su me da probam. Ostalo je istorija…

Roberto Bautista Agut - Rafael Nadal 1:6, 2:6, 2:6

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Roberto Bautista Agut – posle ubedljivog poraza od Nadala…

- Kada bih morao da dam svoje predviđanje, rekao bih da je Nadal najozbiljniji kandidat za titulu u Parizu. Pitanje je bilo da li se on nalazi u formi koja je približna periodu u kome je bio dominantan, i moj današnji utisak je da je uspešno prebrodio sve probleme, kao pravi šampion, i vratio se na taj put.

Upitan – da li mu je bilo teže da igra protiv Federera ili Nadala kada su na vrhu svoje forme…?

- Teško je reći, jer svaki od njih ima svoje specifičnosti. Protiv Rafe sam se osetio potpuno razoružanim; jednostavno, niti jedna zamisao iz mog plana meča nije prošla. Ipak, mislim da mi je bilo teže protiv Rodžera na Vimbldonu – bilo je i delova meča u kojima nisam uspevao ni da dodirnem loptu…

Rafael Nadal – upitan da prokomentariše instrukcije koje mu je Karlos Moja dao na kraju prošle sezone za njegov povratak u željenu formu?

- Osim ako niste veoma glupi, svakome će biti jasno da morate da podignete nivo konkurentnosti i spremnosti da biste mogli išta da očekujete od vaših nastupa. Naravno, pitanje je – kako to uraditi? Suština Karlosovih saveta je bila ta da moram da promenim i povratim snagu i uticajnu ulogu forhenda u mojoj igri, kao i da promenim celokupno držanje i izraz na terenu – tako da je opet pobednički, optimistički. Činjenica je da mi je rad sa Karlosom od tada bio veoma plodotvoran, da se sada dobro osećam i na treninzima – i na mečevima. Moj odnos prema tenisu je uvek bio krajnje posvećen, profesionalan, jasan. U svaki meč sam uvek ulazio potpuno koncentrisan. Ako to nije bio problem koji je usporavao moj povratak, onda – šta je to moglo biti, šta mislite? Puno puta u mojoj karijeri, zdravstveni problemi su me sprečavali da radim kako želim, i to mi je najčešće umanjivalo šanse da ostvarim uspeh. Uvek sam se borio, ali sa manje aduta za konačan uspeh. Drago mi je da se sada osećam dobro, i prija mi moje trenutno sveopšte stanje.

Upitan – kako je proslavio rođendan?

- Veoma prijatno, upravo kao što sam želeo i kao što priliči ovim okolnostima. Pre svega, sekli smo tortu sa mojim domačinima na Rolan Garosu – uvek poseban momenat, lepa tradicija, puno pozitivnih emocija. Na porodičnom ručku su nam se pridružili Rišar Mil i Melani (vlasnik istoimene robne marke satova, Rafinog sponzora – prim.aut.) – a onda smo za večeru gledali finale Lige šampiona, događaj koji nisam hteo da mešam sa proslavom rođendana. Istorijska pobeda Reala, duplo zadovoljstvo za mene!

Rišar Gaske - Gael Monfis 6:7, 7:5, 3:4 (predaja)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rišar Gaske – upitan da li je tako rano predao meč da ne bi nepotrebno previše zamarao svog protivnika – inače velikog prijatelja – Gaela Monfisa?

- Ne, nikako, to nije bio slučaj. Vec nedeljama imam neuralgične probleme sa leđima, i moje stanje je potpuno nepredvidivo. Svako ko zna ovu vrstu povrede će me dobro razumeti. Bez obzira na to što ni on nije baš fit, i što ga čeka težak meč, i što mi je drag prijatelj - ni u jednom trenutku mi tako nešto nije palo na pamet.

Gael Monfis – upitan o tome kakav je njegov odnos sa Stenom Vavrinkom, sledećim protivnikom u Parizu?

- Naš odnos je odličan. Družimo se, idemo na piće, veoma smo prisni. Od kada i ja živim u Švajcarskoj, naš odnos se još više produbio. Čak se i naši treneri druže – i u tom smislu – stvari ne mogu biti bolje. Naravno, tako je van terena – a obojica dobro znamo da se sve menja kada izađemo na meč. Lično, takve situacije su mi mnogo teže padale kada sam bio mlađi, ali nas je iskustvo naučilo da to potisnemo i kanališemo tako da ne smeta našoj igri.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA