Forsiraćemo decu iz naše škole: Svaki trener koji dođe u Zvezdu kaže ovo, a nikad ne ispoštuje!

Zvezda posle svake neuspešne sezone počinje priču ispočetka izjavama da će se osloniti na sopstvene igrače iz škole, ali u praksi se malo toga ostvari

  • 15

Dolazak novog trenera u Crvenu zvezdu samo je nastavak novih obećavajućih priča koje se prožimaju srpskim fudbalom već nekoliko godina unazad.

Zvezda radi punom parom: Vujadin Savić pred povratkom, Nigerijac i levi bek "u igri"

Uvek je ista situacija, trener dođe, obećava veliku borbu za trofeje, a najviše to da će forsirati mlade igrače i da za njega godine nemaju nikave veze, a onda se ispostavi sledeće.

Mladi, to jest Zvezdina deca sede na klupi, a dovode se neki stariji igrači koje je Zvezda prodala pre nekoliko godina, a sada ne mogu da igraju nigde ili stranci koji nemaju kvalitet.

Ako se već ponose generacijama koje imaju u klubu onda očekujemo ove predstojeće sezone da u timu Zvezde i to u standardnih 11 vidimo sledeće igrače: Luku Adžića, Uroša Račića, Lazara Romanića, Luku i Ivana Ilića, Miloša Stojanovića, Vanju Vučićevića...

Uz njih su stipendijske ugovore potpisali: Andrija Crnadak (1998), vezista Saša Perić (1999), krilni napadač Nemanja Tomašević (1999), ofanzivni vezisti Radivoj Bosić (2000) i Željko Gavrić (2000), centralni bek Marko Janković (2000), golman Miloš Gordić (2000), kao i centralni napadači Milan Šikanjić (2000) i Nikola Veselinović (2000), i moglo bi da se očekuje i njihov debi u narednoj sezoni.

- Našoj deci treba dati šansu. Sigurno je da ćemo ih forsirati, ali i oni treba da to zasluže Da ne dođe do kontraprodukta. Ne delim igrače na stare i mlade, već na dobre i loše - rekao je Milojević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tako je najavljeno pa ćemo videti. U međuvremenu da se podsetimo i ostalih trenera Zvezde koji su po dolasku pričali od forsiranju mladih pa na kraju od toga nije bilo ništa.

Evo kako su raniji treneri pričali:

Robert Prosinečki  2010- 2012

- Najvažnije i što uvek ponavljam: Crvena zvezda mora preći na razmišljanje o sopstvenoj omladinskoj školi i na dovođenje najboljih igrača iz Srbije. Dakle, sve što je mlado, dobro i talentovano mora dolaziti u Zvezdu. Ne zanima me transfer politika. Imam podršku kluba da ostanem ovde i da stvaram ekipu. Morao sam neke igrače da maknem i istovremeno sam imao svoje želje. To je moja filozofija. Sa Đoletom Stefanovićem (generalni sekretar) sam bio u svim tim transferima i uspeli smo da realizujemo neke želje. Ranije, nismo imali mogućnosti da ostvarimo neke transfere.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prosinečki je tokom boravka u klubu forisrao samo dvojicu mladih igrača Srđana Mijailovića i Darka Lazovića. Tu su bili i Ognjen Ožegović, koji nije dobio šansu, Uroš Spajić koji je sad u Anderlehtu, a nije ga Robi forsirao. Takođe i Filip Stojković koji nije dobio šansu., kao i Goran Čaušić, a njih dvoijcu Zvezda sad hoće da vrati.

Aleksandar Janković 2012-2013

Došao je posle iznenadne ostavke Prosinečkog. Ekipu je preuzeo u avgustu i vodio je do proleća 2013. Janković je tada u timu imao Vukana Savićevića koji je odigrao samo 10 utakmica u Superligi, Ognjen Ožegović je odigrao 3 meča, Stefan Mihajlović je odigrao samo 4. Ipak, isforsirao je Uroša Spajića, od čije prodaje je Zvezda narednog leta uspela da isplati novac za evropsku licencu.

Doduše, mora se priznati i da kvalitet u Zvezdi kod mnogih mlađih igrača nije bio preterano na visokom nivou.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Sa Pinto 2013.

- Volim mlade igrače, ali neću ih gurati u prvi tim samo da bi se pričalo da su bili u njemu. Oni moraju da radom i kvalitetom pokažu da zaslužuju šansu. Međutim, sada je momenat da im se ukaže šansa i igraće najbolji, jer spremam ekipu za sledeću sezonu-  rekao je Sa Pinto na svojoj promociji na stadionu Crvene zvezde.

Naravno, Sa Pinto nije pustio mlade igrače da igraju sve do poslednjeg kola kada se ništa nije odlučivalo pa je tada meč odigrao "Zvezdin Falkao" Luka Jović, kao i ostali omladinci iz Zvezdine škole.

Slaviša Stojanović 2013-2014:

- Nije imao neki omladinski kadar što je i sam priznao, ali nije se potrudio ni da izbaci nekog talentovanog igrača sa strane.

Slaviša je imao u timu Darka Lazića koji je odigrao samo 9 mečeva od mogućih 30, Takođe imao je Predraga Rajkovića koji je doveden iz Jagodine i sedeo je na klupi, a godinu dana kasnije bio je najbolji mladi golman sveta. Ipak, Slaviša je doneo titulu na Marakanu. Tu je bio mladi stranac Peruanac Migel Arauho koji nije dobio šansu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nenad Lalatović 2014-2015

Od svih trenera on je naviše i forisrao mlađe, zbog teške finansijske situacije u klubu, ali i zato što im je verovao. Ipak, neke talentovane je malo zapostavio.

- Posle mnogo godina, Zvezda u timu ima pet-šest igrača iz svoje škole. Luka Jović, Vukašin Jovanović, Darko Lazić, Mihailo Ristić, su standardni, golman Predrag Rajković prošle godine nije dobijao šansu ni u kupu, a kod mene je postao i kapiten i jedan od najperspektivnijih u Evropi. Do kraja sezone veću minutažu dobiće Marko Grujić i Danijel Avaramovski. Ponosan sam na to, jer smo prethodnih godina svoju decu poklanjali drugima i punili njihove kase - istakao je svojevremeno Lalatović za Novosti u finišu sezone 2014/15 kada je Partizan imao pet bodova prednosti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim,  u  tom segmentu trener nije do kraja bio dosledan. Marko Grujić u prolećnom delu nije odigrao ni sekundu, a bio je tada igrač sa najkonkretnijim ponudama, Avramovski je jedva sakupio pola sata igre.

Sa druge strane Lalatović je forsirao Jovića za igru po strani, a on je bio klasična devetka napadač. dok je Ristić bio  "desetka", a ne zadnji vezni.

Miodrag Grof Božović 2015-2017

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Mladi igrači su pokazali da poseduju izvanredan kvalitet, ali to smo i znali. Mogu da kažem da Zvezda ima nekoliko mladih igrača koji mnogo obećavaju - izjavio je Božović.

Ipak, uprkos otvorenoj veri u mlade igrače Božović nije imao toliko poverenja u njih Božović nije po dolasku puštao mlade igrače, već tek kada je svhatio da od su bolji od ''starijih i iskusnijih'', iako je u nekoliko navrata imao i žestoke rasprave sa novinarima nakon pitanja o tome što ne igraju mladi igrači. Marko Grujić i Vukašin Jovanović su došli sa Svetskog prvenstva kao prvaci sveta, ali Grof im nije odmah dao šansu i nije pokazao pravo poverenje u njih.

Kasnije je ipak shvatio kakve bisere ima u svojim redovima pa su i Grujić i Vukašin Jovanović zaigrali u startnoj postavi, pa su uspeli da ostvare bogate transfere u Liverpul i Zenit. Ristić je u prvoj sezoni igrao više, dok je u drugoj prekomandovan na poziciju levog beka i bio je rezerva Anđelkoviću. Čim se rasprodala talentovana generacija, kojoj je Lalatović dao prvi šansu u prvom timu, kasnije Grof nije isforsirao novog klinca.

Od mladih igrača koji bili u pogonu i koji su bili na poslednjim zimskim pripremama, svi su poslati u omladince - Uroš Račić, Luka Ilić, Lazar Romanić, Vanja Vučićević, Veljko Nikolić... Luka Adžić je igrao na 5 utakmica, od toga mu je na nekima šansu dao i Boško Đurovski.

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strašno

    6. jun 2017 | 19:13

    Jedini koji je bio iskren je bio Robi, ali nije imao podršku uprave kao kukavica Grof.

  • Ja

    6. jun 2017 | 18:31

    Moze i Murinjo da dodje ali dzaba,dok je banda na vrhu.

  • Galenzza

    6. jun 2017 | 16:15

    Ja sam za da koliko para drzava da Zvezdi da i ostalim klubovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA