≫ 

BRAVO: Zimonjić je u polufinalu Rolan Garosa!

Srbin u paru sa Verdaskom ostvario sjajan rezultat

  • 0

Kako je kiša odložila sve jučerašnje četvrtfinalne mečeve donjeg dela žreba za danas, program jedanaestog dana Rolan Garosa 2017 prosto “puca” od kvaliteta i neizvesnosti – jer nastupaju zvanično prva četiri igrača ATP turneje, uz osvajača i finalistu Gren Slema – i dvojicu vodećih mladih asova koji će to uskoro sigurno i ostvariti.

Specijalni izveštač Telegrafa iz Pariza, Vuk Brajović, Powered by Motorola Moto Z

Pre nego što “uronimo” u analizu prateće statistike mečeva koji su i inače trebali da se održe danas – Mari/Nišikori i Vavrinka/Čilić – važno je napomenuti da je igrač-kapiten naše Dejvis Kup reprezentacije i višestruki osvajač trofeja u Parizu, Nenad Zimonjić – u paru sa vaskrslim španskim asom Verdaskom ostvario fenomenalan uspeh ulaskom u polufinale – čime su opravdali renome izglednih favorite protiv para bez velikog dubl-pedigrea, Lorenci-Dutra Silva.

Endi Mari je u potrazi za svojim petim polufinalom u Parizu, sa izrazitim naznakama (vodi 8-2 u pobedama) da će se to protiv današnjeg protivnika Nišikorija i obistiniti. Ipak, najbolji azijski igrač ga je dobio u istoj fazi Gren Slema u Njujorku, tako da ovde ništa ne treba uzeti zdravo za gotovo.

Sa druge strane, Čiliću je sigurno dozlogrdilo da gubi protiv trećeg igrača sveta Vavrinke (7 od poslednjih 8 mečeva), a prvo polufinale Rolan Garosa je sjajan motiv da Marin prekine danas ovaj niz. Time bi postao prvi hrvat kome bi to pošlo za rukom od 2006, čime bi se pridružio upravo svom današnjem protivniku po broju prethodno neuspelih pokušaja da ovo ostvari (posle 11 pokušaja).

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mari i Nišikori su se sreli na šljaci samo jednom do sada (Madrid 2015, Mari u dva seta), a današnji meč će biti njihov treći u četvrtfinalu Grend Slema – sa po jednom dosadašnjom pobedom za obojicu takmičara. Seriju Marijevih pobeda od 2011. Kei je prekidao samo 2014 i 2016 godine. Doduše, obe Marejeve pobede prošle godine su bile u Dejvis Kupu i na Olimpijadi, pa je Nišikorijevo sećanje na njegovu pobedu na ATP turneji još sveže. Ulaskom u polufinale, Mari bi se izjednačio na šestom mestu sa svojim trenerom Ivanom Lendlom i Novakovim “mentorom” Agasijem po najvećem broju polufinalnih nastupa na Rolan Garosu u Open Eri (gde Nadal sa 10 i Đoković sa 9 suvereno vode) – istovremeno ponovivši ovaj uspeh četvrti put zaredom.

U slučaju pobede danas, dvadeset prvi put bi nastupio u polfinalu nekog Grend Slema, čime bi bio četvrti još uvek aktivni igrač po broju mečeva u ovoj fazi turnira. Od 2010 i Rafinog poraza protiv Soderlinga, na Rolan Garosu se nije desilo da je prvi nosilac eliminisan u četvrtfinalu, i Mari će nastojati da to spreči. Pobeda protiv Kačanova u osmini finala bila je 650 za Marija na turneji, čime je ušao među 15 najboljih igrača svih vremena koji su ovo ostvarili.

Nišikori bi ulaskom u polufinale Rolan Garosa postao treći teniser iz zemlje izlazećeg sunca (posle Satoa I Kimiko Date Krum) kome je to pošlo “za reketom”. Ujedno bi ušao u svoje treće Gren Slem polufinale, i po tome stao rame uz rame sa Satoom. Po broju četvrtfinala na Gren Slem turirima je neprikosnoveno najbolji igrač Japana (7), a današnja pobeda bi bila treća koju bi zabeležio protiv najboljeg igrača na svetu (oba puta na štetu našeg Novaka). Doduše, na šljaci mu to nikada nije pošlo za rukom, a najveći uspeh na ovoj podlozi u 2017. bilo je finale turnira u Buenos Ajresu.

Foto: Guliver/Elsa/Getti Images Foto: Guliver/Elsa/Getti Images

Vavrinki i Čiliću će ovo biti četrnaesti međusobni meć i treći na Gren Slemu – ali prvi posle 7 godina na jednom od 4 najvažnija turnira sezone. Sten vodi sa ubedljivih 11-2, uz 7 ostvarenih pobeda u nizu: Marin je svoje jedine 2 pobede ostvario u periodu od 2 nedelje – na turniru u Čenaju i Australijen Openu 2010. Od tada je osvojio samo 3 seta u njihovih 7 mečeva. Obojica su do sada osvajali Gren Slem trofeje (Vavrinka – Australija, Rolan Garos i Ju Es Open, Marin – Ju Es Open) i kao juniori - Rolan Garos, a na putu do četvrtfinala u Parizu nisu izgubili ni jedan set.

Ovo je prvi put da Vavrinka nastoji da treći put uzastopce uđe u polufinale Gren Slem turnira u karijeri, a pobedom bi postao deveti igrač u Open eri kome je to pošlo za rukom 9 puta. Sa 32 godine i 75 dana, postao bi drugi najstariji igrač koji bi nastupio u polufinalu Rolan Garosa u Open eri od Džimija Konorsa (32 godine i 280 dana, davne 1985.). Ujedno, on je tek treći igrač stariji od 30 godina  - posle Lejvera I Rouzvola – koji je u tom životnom dobu osvojio 3 Gren Slem trofeja. Rolan Garos mu je drugi najbolji Grenn Slem po broju ostvarenih pobeda – 36 – ali ima jedno polufinale više u Australiji. Evidentno – iskustvo i odlični rezultati u Parizu predstavljaju veliku prednost i ohrabrenje za “Sten d Men-a”.

Marin Čilić će nastojati da, ulaskom u polufinale, ponovi uspeh zemljaka Ivana Ljubičića iz 2006. Željko Franulović (2) i Nikola Pilić (1) su taj uspeh ostvarili ranih sedamdesetih – pod zastavom Jugoslavije. To bi ujedno bilo četvrto Marinovo Gren Slem polufinale u karijeri, čime zauzima drugo mesto posle Gorana Ivaniševića. Osmi put će pokušati da dobije igrača iz Top 5 selekcije na ATP turneji, nešto što mu nije pošlo za rukom u prethodna dva slučaja na Rolan Garosu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nastupom protiv Stena je stavio iza sebe I neugodnu tradiciju neuspelih pokušaja da uđe u četvrtfinale Rolan Garosa (treći svih vremena, sa 11 pokušaja, posle Gaskea sa 13 i Hasa sa 11). Pobeda protiv Lopeza mu je bila stota na šljaci od kada je ATP profesionalac, i time se pridružio Ljubičiću i Ivaniševiću. Dobra uvertira za uspehe u Parizu bila je osvojena titula na Istambulskoj šljaci u aprilu ove godine, ukupno njegova druga (Umag 2012.) na ovoj podlozi u karijeri.

Ono što je Marinu, ipak, najveći adut pred današnji meč je sjajna forma i podstrek da može još jedan “korak dalje” od svojeg upravo ostvarenog najboljeg rezultata na Rolan Garosu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA