≫ 

Pitali su hrvatskog vaterpolo čudotvorca kad će konačno Srbija prestati da ih ubedljivo pobeđuje

- Neka to ostane iza nas i nadajmo se da će u sledećem olimpijskom ciklusu Hrvatska biti ta od koje će svi strahovati. Pa i Srbija - poručio je, između ostalog, trener Juga

  • 7
Foto: Guliver/Ryan Pierse/Getty Images Foto: Guliver/Ryan Pierse/Getty Images

Vjekoslav Kobešćak, trener vaterpolista Juga, ostvario je velike uspehe od kada je 2015. preuzeo ekipu - osvojio je hrvatski kup, Jadransku ligu, hrvatsko prvenstvo i Ligu šampiona.

Osvajač olimpijskog srebra iz Atlante 1996. godine važi za najuspešnijeg stručnjaka koji održava hrvatski klupski sport na evropskom nivou.

U intervjuu za portal "Index.hr", upitan je zašto reprezentacija Srbije u velikim i ključnim utakmicama ubedljivo pobeđuje Hrvate - u finalu SP-a u Kazanju 11:4, na EP u Beogradu 13:6, u Riju na Olimpijskim igrama 11:7...

- Savić i sjajna generacija koju je imao na raspolaganju dosegnuli su takav nivo da kad bi uhvatili pravi ritam, gotovo nemoguće je bilo igrati protiv njih. Videli ste kako je Solnok izgledao pre protiv nas u finalu. Uvek ću apostrofirati Andriju Prlainovića kao dušu ekipe, ključnog igrača i u odbrani i u napadu. A uz njega glavni igrači su im bili opet Srbi – Gocić i Aleksić. Kad imate takve igrače u ionako super ekipe koja praktički nema rupa, dok se sve ostale reprezentacije na nekim pozicijama pokrivaju, onda dobijete zastrašujuću dominaciju kakvoj svedočimo u nekoliko poslednjih godina. Tehnički, fizički, ali i mentalno godinama su najjači i rezultati koje su ostvarili nisu slučajnost. Ne treba nikoga omalovažavati nakon što izgubi od njih - rekao je Kobešćak.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Problematičan je način kako su se gubili ti mečevi, bila je opaska novinara, koji je rekao i da je olimpijski turnir u Riju bio čudan.

- Tada sam dao jednu izjavu koja nije bila najbolje prihvaćena. Evidentno je da su se u zadnjem kolu gađali protivnici. Ali vaterpolo nije jedini sport u kojem se takve stvari prisutne. Nezgodno ti je to pitanje. Neću ovom prilikom ni kritikovati selektora Tucka niti nameravam hvaliti neke druge, bivše selektore. Takođe, mislim da nije na meni da komentarišem takve stvari. Mišljenja sam da je Hrvatska u Riju ostvarila uspeh jer srebro je odličan rezultat. E sad, ako se zaista nešto čudno događalo u Riju, onda možemo možda i reći da je na neki način cilj opravdao sredstvo. Srbi su u Riju bili toliko dominantni, da čak i kad nisu igrali najbolje, kad su hvatali formu, od njih su svi strahovali. Šta bi u tom trenutku uradio ja, vi ili neko treći, sad je teško govoriti. Neka to ostane iza nas i nadajmo se da će u sledećem olimpijskom ciklusu Hrvatska biti ta od koje će svi strahovati. Pa i Srbija - rekao je Kobešćak, i dao svoju prognozu predstojećeg SP-a u Budimpešti.

Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images

- Očekujem da će se Hrvatska boriti za medalju. Nezahvalno je davati neke procene u ciklusu koji sledi nakon onog olimpijskog jer dolazi do velikih promena u svim ekipama, pa i u našoj. Neće biti Burića, Pavića. Srbi su ostali bez Gocića koji je godinama bio tihi vođa te reprezentacije, i Nikića. Italijani su takođe krenuli u ozbiljan remont. Svi nešto menjaju pa je logično očekivati i drugačije igre i samim tim rezultate. Svaka postolimpijska godina je specifična, ali uveren sam da ćemo gledati dobar vaterpolo - poručio je Vjekoslav Kobešćak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    9. jun 2017 | 09:13

    Kakav divan i relan komentar, sta znavi pravi sportista

  • Nikola

    9. jun 2017 | 09:21

    Sanjaj kockasti...Uvek mi je najsladje bilo kada njih dobijemo ali s obzirom da mnogo dugo dominiramo postaje malo dosadno.Jedino da igraju protiv druge planete!!!

  • livia

    9. jun 2017 | 11:28

    Kad je pravi sportista sa realno pozitivnim komentarima bez imalo međunacionalne netrpeljivosti. Lep tekst.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA