≫ 

Kako Vavrinka može da napravi čudo protiv Nadala? Ovo je jedina taktika koja može da mu pomogne u finalu Rolan Garosa!

Na Filip Šatrijeu od 15.00 počinje finale Rolan Garosa od koga svi očekuju spektakularan tenis

  • 5

Sto šesnaesto izdanje Rolan Garosa, ujedno 87. od kada je takmičenje postalo međunarodno i jubilarno pedeseto od kada je upravo njime započela Open Era 1968. godine, dobilo je finale muškog singla kakvo dolikuje događaju ovog renomea, duel između Rafaela Nadala i Stena Vavrinke!

Specijalno za Telegraf iz Pariza, Vuk Brajović – powered by Motorola Moto Z

Da bi finale bilo još privlačnije, organizator je u 2017 podigao nagradni fond u ovoj kategoriji na €13,548,000, što predstavlja iznos za 12.6% veći nego prilikom prethodnog Otvorenog prvenstva Francuske. Od tog iznosa, pobednik će “odlomiti” €2,100,000, a finalista poći kući bogatiji za €1,060,000. U bodovnom smislu, slične cifre ali bez nekoliko nula – 2000 ATP bodova će biti upisano pored imena pobednika, a poraženi u finalu pridodati 1200 bodova svom saldu.

Pošto se ni Vavrinka ni Nadal nisu plasirali u finale prošle godine, očekuje ih čist “bodovni ćar”. Dodatna dobit ih očekuje i u ATP rangu – pobednik će postati svetski igrač broj 2, a finalist stići na treće mesto – sa njega potisnuvši Novaka Đokovića na njegov najniži plasman još od oktobra 2009. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

>>> Gustavo Kuerten: Nadal može da osvoji još 5 Rolan Garosa! On, Novak, Rodžer i Endi su neprocenjivi za tenis!

U njihovom devetnaestom međusobnom meču (Nadal vodi sa ubedljvih 15-3) i ujedno četvrtom na Grend Slemovima, Vavrinka je pobedio u jedinom prethodnom finalu u kome su ovi igrači nastupili (Australija 2014.) Od početka 2014. – skor u njihovim međusobnim mečevima je izjednačen na 3-3, što sugeriše da je švajcarac uspostavio takmičarsku ravnotežu u poslednjem periodu.

Od svih njihovih finala ATP turnira, Nadal ima 2 pobede naspram Vavrinkine jedne, a šest pobeda i samo jedan poraz u njihovim međusobnim mečevima na šljaci. Od početka Open ere, finale Rolan Garosa je samo jednom ugostilo par tridesetogodišnjaka do sada (Lejver protiv Rouzvola 1969), a Sten će pokušati da u ovom dobu (32 godine i 75 dana) po treći put osvoji jedan Grend Slem trofej – kao drugi najstariji igrač posle Pilića (1973) koji je ušao u finale Rolan Garosa.

Iz svoje kože – Vavrinka ne može. U statističkom smislu – Nadal ove godine predstavlja dolazeći tornado: devet puta osvajao ovaj turnir, izgubio samo 29 gemova do sada (apsolutno najbolji rezultat ikada), ostvario najviše pobeda na šljaci ove sezone (22) i na ATP turneji uopšte (42).

Vavrinka je do polufinala sa Marejem bio “neokrnjen” u smislu izgubljenih setova, ali se bukvalno izvukao iz ponora u četvrtom setu i uspeo da preokrene meč u svoju korist, izgubivši prva dva seta na turniru. Ipak, ova pobeda predstavlja najduži niz na ovoj podlozi za odličnog švajcarca – prethodno odbranivši titulu u Ženevi – što sugeriše kontinuitet rezultata koji ohrabruje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Za svojih 9 finala u Rolan Garosu, Nadal nije izgubio niti jedno – a ulazak u deseto ga stavlja rame uz rame sa Bilom Tildenom (Njujork) i Rodžerom Federerom (Vimbldon) koji su 10 puta nastupali u finalu nekog Grend Slema. Na Rolan Garosu je ostvario zastrašujućih 78 pobeda – uz samo dva poraza – i sa punim pravom se nada da će u nedelju osvojiti svoju 53. titulu u karijeri na njegovoj omiljenoj podlozi.

Ipak, ono što se polako nagoveštavalo od osmine finala – da je Vavrinka najozbiljniji kandidat da se nađe u finalnom meču sa Nadalom – i ostvarilo se. U meču protiv Mareja pokazao je svoj raskošni repertoar rušilačkih udaraca – i da je bio malo više koncentrisan pri volejima – lako je mogao da završi posao u 3 seta. Pitanje je – da li će smeti da sebi dozvoli i fragment takvog luksuza protiv “Bika iz Manakora” a da ne bude fatalno kažnjen. Da ume i zna kako da dobije Nadala u završnoj fazi Grend Slema – to je Sten svakako pokazao – ali će pred sobom imati Rafu koji “vidi crveno” i sa nekadašnjim nivoom samopouzdanja dolazi da uzme “ono što mu pripada” – posle isuviše duge pauze po njegovim kriterijumima.

Ipak, izazivač se može pohvaliti i faktorom iznenađenja – koje bi moglo da se ispostavi od neprocenjive vrednosti za stratešku pripremu ovog meča. Magnus Norman, i sam finalista Rolan Garosa 2000. godine, pre Vavrinke je trenirao i jednog od dvojice igrača koji su uspeli da okončaju Rafin “forsirani mars” ka tituli – Robina Soderlinga.

KAKO VAVRINKA MOŽE DA ZAUSTAVI NEZAUSTAVLJIVOG NADALA?

Videlo se da čak ni Tim – univerzalno hvaljen za efikasnost svojih udaraca – nikako ne može da parira Rafi u igri visokih i dubokih spinova – i u tom smislu bi drugačiji, ravniji udarci koje gaji Vavrinka mogli da izbace Nadala iz ravnoteže i naruše mu ritam. Ako izdrži bez brejkova u ranoj fazi setova – ono što se pokazalo fatalnim za mladog Tima – Sten će kroz igru steći neophodno samopouzdanje da parira gem za gem sa Špancem – pod uslovom da broj neiznuđenih grešaka bude držao pri minimumu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Udar Rafine “Armade” će se itekako osetiti kroz njegov de facto “presing po celom terenu”, ali ako Sten uspe da – iz svoje geometrije – potisne Rafu i miksovanim preciznim udarcima sa osnovne linije pripremi tok poena da isporuči svoj “laserski snop” u vidu neke duboke bekhend – paralele, Vavrinka će biti više nego konkurentan i kadar da svaki set dovede u neizvesnu završnicu.

Rafa je ove godine odlučio da se “osveti” za sve godine koje ga nije bilo u završnici njegovog omiljenog turnira – stvarajući masovnu “kolateralnu štetu” na plamtećem putu ka finalu Rolan Garosa. Nikad punija igračeva loža je tu da podrži svog pulena, održava daljinski termostat na šampionskoj temperaturi, i temperamentno proslavi još jedan njegov istorijski čin i rekord. Zvuči isuviše dobro da bi se odložilo za neki drugi put – a to ne bi bio negativni prvenac za španca na Filip Šatrijeu. Spomenuti Soderling ne samo da ga je porazio te enigmatične 2010 godine u tri bolna seta – nego ga je i ponizio, izrugavajući se Rafinim tikovima pre servisa.

Koliko će Sten moći da bude neumoljiv – ili, ako treba, i bezobrazan – da bi priredio “čudo nad čudima” protiv furioznog Nadala na Stadionu “Filip Šatrije” – verovatno ni njemu samome nije poznato iz sopstvenog iskustva. Ko god da je pretendovao da dobije Rafu u Parizu ove godine – dobro zna da je potrebno da odigra meč života, uz da Rafa ima malo lošiji dan – da bi se tako nešto i obistinilo. A ako obojica budu odigrali barem tako dobro kao što su to uradili u polufinalu – to će biti meč koji će poklonici tenisa prisutni u Parizu i širom sveta pamtiti i prepričavati – dugi niz godina.

Na tačno pedeset godina od svog osvojenog prvog Grend Slema – legendarni Roj Emerson nije mogao da poželi bolji način da obeleži ovaj jubilej od uručivanja trofeja pobedniku u nedelju. I to je ta iskonska vrednost ovog sporta – gde se njegova istorija prožima kroz najveća dostignuća njegovih savremenika. U tom duhu – “Vive Le Tennis” – i spremajmo se za nešto izuzetno u režiji ova dva mega-asa!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belasica

    11. jun 2017 | 12:20

    Ko će biti jači nek pobedi.

  • NELE

    11. jun 2017 | 13:44

    Wawrinka da. I pobedio Nadala mora da ima prvi servis najmanje 85 do 90 procenta inace nema nikakve sanse Za mene Nadal je siguran pobednik.

  • Kosovka

    11. jun 2017 | 13:34

    Rafaaaaa bre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA