Koliko zarađuju svetski prvaci u basketu? Skupljali novac da jedan igrač ode u Moskvu, a sada vladaju prkoseći problemima! (VIDEO)

Samo najbolji u ovom sportu mogu da opstanu za sada, a najbolji je srpski kvartet

  • 4

Malo ko se u svetu basketa 3x3 borio za njegovu afirmaciju kao novosadski šampioni sveta. Mnogi ih se sete tek kad donesu svetsko zlato kući, ali oni za to ne mare. Najbolje znaju kroz kakve su muke prošli samo da bi na nekim turnirima učestvovali, pa im utakmice često predstavljaju samo mačji kašalj.

>>>SRBIJA ŠAMPION SVETA! Basketaši pokorili sve i odbranili titulu! (VIDEO)

Sa basketom 3x3 naši reprezentativci su krenuli u profesionalnu priču 2012, a 2015. su imenu Novi Sad dodali Al Wahda zahvaljujući sponzorstvu iz Emirata, zbog čega su morali da nastupaju i pod njihovom zastavom.

Naravno, samo na profesionalnim turnirima gde su se profesionalno ostvarivali i dominirali, nastup za Srbiju i slavu kada je u pitanju reprezentacija nije se nikada dovodio u pitanje.

FIBA 3x3 jasno propisuje da se zarada može ostvarivati od profesionalnih turnira (Svetski tur, čelendžeri i regionalne lige), uz sponzorstva koja imaju jasne propozicije.

printskrin: Youtube/Fiba printskrin: Youtube/Fiba

Mogu se nositi privremene tetovaže na bicepsu, rukavi, a dozvoljeno je ime ili logo sponzora na dresu.

>>>KAKO PROTIV SRBA? Izjava američkog kapitena sve rekla o dominaciji naših basketaša! (VIDEO)

>>>Basketaši Srbije dobili neočekivanu čestitku za svetsku titulu!

Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović su sa te strane uz Al Wahdu imali podršku Red Bula, dok je ipak najveći aspekat zarade bio na njima, garantovale su je samo pobede i titule.

Prema zvaničnim podacima FIBA, Novosađani su rekorderi kada je u pitanju zarada, u pitanju je suma od 304.000 dolara (76.000 po igraču), a 600.000 je suma koju jedna ekipa može maksimalno zaraditi ukoliko pobedi na svim turnirima.

Ukupni fond FIBA 3x3 za jednu sezonu iznosi 1.000.000 dolara, a kada su u pitanju naši basketaši, u fokusu su turniri koji obezbeđuju učešća na mastersima (Saskatun, Japan, Prag, Lozana, Debrecin, Čengdu, Meksiko Siti, Peking finale donosi konačnog pobednika).

Pobeda na završnom mastersu može doneti 40.000 evra, drugo mesto 30.000, treće 20.000, dok na mastersima prihoduju pobednik (20.000) i finalista (10.000). Treba imati u vidu i da su Novosađani imali često pomoć prijatelja iz drugih ekipa kada dođe do povrede, poput Marka Dugošije koji igra za tim Zemuna. Trofej na čelendžeru donosi 10.000 dolara, a ovih turnira ima 13 u sezoni.

Naravno, ne treba iz vida izbaciti da troškovi odlaska na turnire nisu naivni, naročito kada su u pitanju daleke destinacije poput Japana i Kine, a put do ovih trofeja bio je krvav jer su mnoga vrata bila zatvorena kada se tražila adekvatna podrška.

Ipak, treba imati u vidu da FIBA radi na popularizaciji igre na jedan obruč, nešto dinamičnije sa napadom od 12 sekundi i trajanjem od 10 minuta, ukoliko neko ne dođe do 21 poena ranije.

Brazilski košarkaški savez je čak kažnjen zbog slabe organizacije i podrške basketu 3x3, koji je uvršten i u olimpijsku porodicu i privlači sve više sportista koji bi da se bave profesionalno njime.

Foto: youtube.com Foto: youtube.com

- Sa Al Wahda sponzorstvom smo konačno mogli da se fokusiramo na treninge i igru, umesto na borbu za novac. Mi smo tu gde smo želeli da budemo, na vrhu. Sada hoćemo da ostanemo i da se borimo za olimpijsku medalju - rekao je još početkom 2016. Bulut, kada basket nije bio još deo olimpijske porodice. Dve godine ranije, Majstorović se pridružio na neobičan način.

- Kada me je pozvao Bulut tokom leta 2014, prvo sam odbio. Igrao sam košarku u Mađarskoj profesonalno, imao sam 1.500 evra mesečno, dva obroka i stan, dovoljno da mogu da pomognem svojima kući. Onda me je tim otpustio, ali je na kraju to ispalo dobro. Pitao sam Buluta da li ponuda i dalje važi, rekao je da važi. Samo što sam posle morao sam da kupim sebi kartu za turnir u Moskvi.

Bilo je i pozajmica od prijatelja i biznismena iz Banovaca, karta se kupila, u Moskvi je osvojena titula i počela je dominacija sada već standardnog i uigranog četverca.

Njihova prošlogodišnja svetska titula je prepoznata u KSS, tadašnji predsednik Dragan Đilas je obećao po 10.000 evra za šampione, a sada se očekuje da olimpijska budućnost donese dodatnu pažnju basketu uz finansijski momenat. Ipak, u ovoj sezoni nije sve krenulo idealno, o čemu je Telegraf već pisao.

Foto: KSS Foto: KSS

U martu je Bulut naveo da je Al Vada posle dve godine saradnje odustala od basketa 3 na 3.

Ne zbog sportskih razloga, nego zbog razmimoilaženja u stavovima sa FIBA. Najveći razlog je Novi Sad koji stoji na našem klupskom dresu, a predstavljamo UAE – kaže Bulut za Telegraf.

Iako je Al Wahda deo našeg imidža, u srcu naše ekipe je Novi Sad, to je naša kuća. Postojale su prepreke u imenu i dozvoljenom broju slova na dresu, preko čega FIBA nije htela da pređe, ali ni Al Vada.

Možda je konačno vreme da još neko prepozna šta rade za našu zemlju, i što je najvažnije, šta će tek uraditi kada odu u Tokio 2020. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koridori

    22. jun 2017 | 20:20

    Momci svaka vama cast. Biti prvi u nečemu na svetu i pri tome isticati patriotizam, a bez adekvatnog odgovora odgovornih institucija. Alo oni su NAJBOLJI NA SVETU U NEČEMU!!! Alloooooooooooo

  • BUKULJAC

    22. jun 2017 | 21:01

    To je nasa SRBIJA pomazemo gej paradu a ne vrhunske sportiste o cemu da ucimo decu

  • 100 autobusa...

    23. jun 2017 | 04:31

    Igrao sam,protiv ovih momaka....pokusao da igram... nemoguce...savrseni su!!!! Savicu i bulute....Bog vam dao sve sto pozelite.... voli vas brat..kac!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA