Zvezda precizno objasnila zašto bi FSS trebalo da prizna titule koje crveno-beli traže!

Najtrofejniji srpski klub se ponovo oglasio saopštenjem

  • 8

Crvena zvezda se još jednom oglasila povodom priče o titulama koje traži od Fudbalskog saveza Srbije.

Ovoga puta javnosti se obratio predsednik crveno-belih Svetozar Mijailović koji je tom prilikom i odgovorio Partizanu.

>>> Zvezda odgovorila Vuletiću za ''silovanje istorije'': Vaša izjava je dokaz da smo mi u pravu!

Saopštenje prenosimo u celosti:

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Povodom zlonamernih i zluradih komentara iz FK Partizan, a radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti FK Crvena zvezda ukazuje na sledeće: najpre, inicijativu o kojoj govori izvesni VV nije podneo Zvezdan Terzić već najviši organ FK Crvena zvezda, skupština našeg kluba.

- Nadalje, reč je o inicijativi upućenoj FSS koji je od strane Republike Srbije ovlašćen da rukovodi fudbalskim takmičenjem, a u skladu sa propisima UEFA i FIFA, dakle ne radi se ni o kakvom silovanju istorije već o pravno argumentovanoj inicijativi. Mada nas ne čudi što izvesni VV govori o silovanju istorije pošto potiče iz takve fudbalske kuće i kulture koja jedino tu argumentaciju razume!

- Sada ćemo preći na pravnu argumentaciju podnete inicijative. Tokom sezone 1945/46. fudbalsko takmičenje na nivou tadašnje države bilo je organizovano na nivou republika koje su sve vreme postajanja nekadašnje zajedničke Jugoslavije imale odgovarajuće elemente državnosti što je i dovelo do toga da nakon raspada te države sve republike postanu samostalne države, šampion Srbije za tu sezonu bila je Crvena zvezda kojoj je i uručena titula. Sadašnja Republika Srbija je pravni sledbenik i te Srbije pa samim tim i sadašnji FSS u domenu fudbalskih takmičenja!

- Drugim rečima, sadašnja Republika Srbija je pravni sledbenik kako Kraljevine Srbije tako i Kraljevine SHS, zatim Republike Srbije kao konfedarativne i federativne jedinice nekadašnje Jugoslavije i državnih tvorevina nakon 1991. godine tako da bi FSS nepriznavanjem FK Crvene zvezda za zvaničnog prvaka Srbije u šampionatu 1945/46. godine negirao elemente državnosti sadašnje Republike Srbije!

Kada je u pitanju prvenstvo Jugoslavije iz sezone 1985/86 prvo želimo da ukažemo da je jedan od osnovnih principa MOK, FIFA i UEFA, kao krovnih organizacija svih fudbalskih saveza na svetu pa samim tim i našeg, ne mešanje bilo kojih državnih organa u rad sportskih saveza!

- Ukazujemo da je tadašnji fudbalski savez Jugoslavije poništio poslednje kolo prvenstva 1985/86 zbog očiglednih neregularnosti (enormno kašnjenje utakmica, sklanjanje igrača protivničkim igračima, itd.) poništio poslednje kolo i naložio odigravanje novog kola! To novo kolo je jedino bojkotovao FK Partizan, a posle njegovog odigravanja legitimni šampion tadašnje Jugoslavije bila je FK Crvena zvezda koja je potom za šampiona priznata i od strane UEFA obzirom da je bila registrovana i igrala utakmice Kupa šampiona dok je Partizan i pored bojkota poslednjeg kola prihvatio učešće u Kupu UEFA!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nakon izvesnog vremena Partizan se obratio tužbom sudu Udruženog rada koji donosi odluku u korist Partizana proglašavajući ih za šampiona! Tadašnji FSJ nije priznao tu odluku jer bi u skladu sa gore navedenim principima međunarodnih sportskih organizacija, čiji je član i naša zemlja, naš fudbalski savez pretrpeo žestoke sankcije u vidu zabrane učešća reprezentacije na velikim fudbalskim takmičenjima, svetskim i evropskim prvenstvima! U skladu sa time u zvaničnoj evidenciji FSJ sve do 1991. godine se FK Crvena zvezda vodila kao šampion Jugoslavije za 1985/86 godinu a nakon toga volšebno se menja ta evidencija!

- Jedini pravni put kojim je Partizan mogao da osporava odluke FSJ je bio pred UEFA kao neposrednom krovnom organizacijom ali kako to nije učinio u zakonitim rokovima legitimni šampion Jugoslavije za sezonu 1985/86 je FK Crvena zvezda!

- Odluka suda Udruženog rada je tu potpuno nebitna jer je država prihvatanjem učlanjivanja FSJ u međunarodne organizacije u potpunosti prihvatila i njihove statute kao i pravila ponašanja i pravna sredstva koja se mogu koristiti protiv donetih odluka!

- Pored toga ističemo i da je ovo jedini primer u istoriji fudbala da je nekakav sud Udruženog rada odlučivao o fudbalskom šampionu i ne samo taj nego i bilo koji sud bilo koje države na svetu!

FK Crvena zvezda je titule 1946. i 1986. godine osvojila na zelenom terenu i te dve titule su potvrđene od strane nadležnih fudbalskih organa naše zemlje i UEFA. S obzirom da je sve kristalno jasno, mi samo želimo da se izvrši ispravka evidencije šampiona države od 1946. godine do danas.

U potpisu, predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    29. jun 2017 | 20:33

    Ostavite istoriju koja je napisana, već pišite novu. Širom Evrope, mnogi klubovi koji su bili prvaci svojih zemalja, pa čak i kontinentalni, igraju u nižim rangovima takmičenja. I vi ste bili šampioni Evrope, a sada bi, realno, zbog loših rukovodilaca i dugova trebalo da vas izbace makar treću ligu.

  • Putin R.S

    29. jun 2017 | 21:51

    Da li vam je sada jasno ili ste jos uvek toliko nenacitani? Covek vam je sve lepo objasnio, ako ovo lepo i opsirno objasnjenje nije pomoglo da razumete kako i zbog cega treba da se priznaju tj. vrate titule Zvezdi, onda za vas stvarno nema pomoci.

  • A2

    29. jun 2017 | 20:54

    Dokle je stigla Zvezda, to je stvarno bruka i sramota.Niko u klubu sem predsednika se nije ni rodio u to vreme (1946).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA