Zašto je Zvezda povukla najnepopularniji potez u sezoni Fajnal fora u Beogradu?

Možda će crveno-beli uspeti da nadoknade odlaske nekoliko bitnih igrača iz sledeće sezone, ali teško da će nadomestiti uigranost i sistem koji je ovaj tim imao pod Dejanom Radonjićem

  • 30

Šampionska generacija Crvene zvezde, koja je dugo godina bila na okupu uz pojedine izmene, sada je i definitivno rasturena. Crveno-bele su napustili kapiten Luka Mitrović, Čarls Dženkins, ranije su klub napustili Nejt Volters i Dion Tompson dok je poslednji u nizu igrača koji su otišli Marko Simonović.

Zvanično bi uskoro trebalo transfer da završi i Stefan Jović, a blizu odlaska je i Ognjen Kuzmić, za koga se interesuje Real Madrid, dok se spekuliše da bi ekipu mogao da napusti i Branko Lazić, koji je bio srce i duša ovog Zvezdinog tima.

Ovo faktički znači da je Zvezda krenula u totalno renoviranje tima i faktički će promeniti gotovo čitav roster tima. Većina igrača koji su otišli imali su ugovor sa klubom, i klub nije morao da ih prodaje. Prema nekim ranijim najavama planirani su za sezonu 2017/18, u kojoj je Beograd domaćin Fajnal for turnira u Evrolige. To je trebalo da bude kruna ove generacije, koja bi bila savršeno uigrana i sa dovoljnim iskustvom, pa bi uz određena pojačanja mogla da se bori za takav podvig i napad na završni turnir.

Ali, od toga neće biti ništa... Finansijska situacija u klubu, o kojoj je na prvoj konferenciji pričao Dejan Radonjić, uslovila je i rasprodaju tima. Igrači su odlazili i za neka minimalna obeštećenja, uz oproštaj dugova koje klub ima prema njima (ranije se pominjalo da su im isplaćene samo četiri plate u prethodnoj godini).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zvezda je bila primorana na najnepopularniji potez - prodaju igrača, da bi vratila dugove, sprečila neke tužbe, isplatila igrače i trenere i skupila određeni novac za pojačanja. Navodno su i neki sponzori prestali da daju novac crveno-belima, a sada su im u pomoć pritekli i navijači koji su počeli sa donacijama i za sada, iako je akcija tek u povoju, skupili su respektabilnu cifru od 20.000 evra.

Za sada je poznato da će od igrača koji su prethodne sezone imali bitnije uloge ostati Marko Gudurić, Nemanja Dangubić i Milko Bjelica, koji je produžio ugovor.

Zvezda će verovatno podmladiti tim u nadi da će Boriša Simanić konačno pokazati zašto važi za jednog od najtalentovanijih igrača u svojoj generaciji, a takođe će tu biti još nekoliko igrača koji nisu dobijali veliku minutažu, a poseduju talenat. Nadaće se i da će Džona Bolden ipak odigrati jednu sezonu u Evropi umesto da odmah zaigra za Filadelfiju.

Postoji mogućnost da Zvezda ipak pronađe određeni novac da dovede nekoliko zvučnih pojačanja koja bi nadoknadila odlaske Jovića, Dženkinsa, Simonovića, Mitrovića...

Ipak, teško će biti nadoknaditi uigranost koju je ovaj tim imao pod vođstvom Dejana Radonjića, čiji je opstanak na klupi pod velikim znakom pitanja. Navodno je Čović pripremio i zamenu u vidu proslavljenog crnogorskog trenera.

U košarci uigranost česti ima i najveći značaj, pa čak i da Zvezda nadoknadi odlaske igrača, bilo bi teško nadomestiti odlazak Dejana Radonjića i sistem koji je postavio, pa sve početi ispočetka.

OTIŠLI:

Luka Mitrović - Bamberg

Marko Simonović - Zenit

Čarls Dženkins - Himki

Nejt Volters - istekao ugovor

Dion Tompson - istekao ugovor

NAJVEROVATNIJE ODLAZE:

Stefan Jović - Bajern Minhen

Ognjen Kuzmić - Real Madrid

Branko Lazić - Bajern Minhen

OSTAJU:

Milko Bjelica - produžio ugovor

Marko Gudurić

Nemanja Dangubić

Ognjen Dobrić

Boriša Simanić

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    5. jul 2017 | 13:55

    Radanov u prvi tim pothitno!

  • Neutrala

    5. jul 2017 | 14:45

    Coki ce vas ojaditi ko i Kosovo!Dobro da vam na kraju ne oduzme titule i kaze da pripadaju fmp u

  • Milos

    5. jul 2017 | 14:17

    Zasto Lazica prodajuu? Pa je l toliko bas nemaju para da moraju svakog da prodaju? Sto ne prodaju Bjelicu, on je najgori... Ako ce mi zbog nekog biti zao sto ide iz zvezde to je zbog Lazica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA