≫ 

Divac se pismom obratio košarkašima o igranju za reprezentaciju: Magija nastaje kada obučete TAJ dres i to nikad neću zaboraviti

Ujedno, bivši reprezentativac navodi da je važno prilagoditi se novom sistemu takmičenja

  • 13

Generalni menadžer Sakramento Kingsa i proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac napisao je otvoreno pismo za sajt FIBA na temu igranja za nacionalni tim.

Za Divca, upravo je reprezentacija bio glavni motiv da se profesionalno bavi košarkom.

>>> FIBA menja hijerarhiju reprezentacija, ali ne može Moldavija da bude velesila u košarci! (VIDEO)

"Nikada neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osećao dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije. Oduvek sam želeo da dobijem priliku da predstavljam svoju zemlju na velikim takmičenjima, jer postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres. Igranje za svoju zemlju predstavlja najveću čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako", poručio je Divac igračima.

On ih je pozvao da podrže novi sistem takmičenja.

"U svim delovima sveta utakmice reprezentacija privlače veliku pažnju i inspirišu mlade ljude da počnu da se bave sportom. Međutim, već dugo uticaj košarke je smanjen, jer nacionalni timovi retko igraju utakmice pred svojim navijačima. Navijači ne mogu da vide u akciji lokalne zvezde i ne mogu da osete uzbuđenje koje nose ovakve utakmice. Veliki turniri se igraju u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje što smanjuje medijsku pokrivenost i interesovanje".

Foto: Guliver/Rick Stewart /Allsport Foto: Guliver/Rick Stewart /Allsport

Novi format takmičenja, koji će krenuti od novembra, napravljen je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već i da reprezentacije vrati svojim navijačima. Ovaj sistem će biti u sinergiji sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici.

Za igrače to znači da će jednom u četiri godine imati slobodno leto, što će smanjiti pritisak i omogućiti im da se odmore i oporave nakon napornih sezona. To će, zajedno sa mogućnošću promene rostera za svaku utakmicu kvalifikacija i skraćenje priprema na maksimum 28 dana, značajno smanjiti napore i obaveze igrača u nacionalnim timovima.

Veoma je važno da novi kalendar omogući uslove za razvoj novih talenata u što više zemalja. Više utakmica protiv kvalitetnijih protivnika stvoriće uslove za njihov napredak.

Novi sistem i novi kalendar doneće mnogo toga dobrog igračima, navijačima, savezima, ligama i klubovima, svima koji imaju veze sa košarkom, a samim tim i sportu koji svi volimo. Zbog svih tih razloga svim igračima želim da ga podrže kako bi došli u priliku da uživaju u karijeri kakvu sam ja doživeo",  zaključuje se u Divčevom otvorenom pismu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rikimil

    5. jul 2017 | 20:58

    Браво за Дивца, зато си и постигао врхунске резултате .

  • GROBAR spalio Đenku

    5. jul 2017 | 20:53

    Dosta vise o Jokicu.Izabrao je trenutno bolje za sebe i za svoju egzistenciju.Ako sledeci put ne bude igrao onda ga napadajte.Uostalom,vec je igrao za reprezentaciju.Tako ste govorili i za Bobana,pa sad svima valja kad treba.

  • Zarko

    5. jul 2017 | 20:59

    I on je odbijao da igra kao i Stojakovic a sada prica o magiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA