≫ 

Ova dva dečaka su Zvezdin ponos u Rusiji: Klub i Srbiju su predstavili celom svetu na najlepši način (VIDEO)

Luka Poljak i Stefan Maksimović bili su deo jednog izuzetnog projekta

  • 2

Na samo jednom terenu u Sankt Petersburgu igralo se nekoliko fudbalskih utakmica u isto vreme. Igrači nisu imali više od 12 godina, a treneri 15. Fudbaleri su igrali vrlo skladno, iako su se upoznali tek nedelju dana ranije, kada ih je "Gazprom" doveo iz čak 64 različitih zemalja.

I stvarno, dok ih gledate u dresovima Narandžastog, Ljubičastog, Crvenog i ostalih timova, uživate u toj opuštenosti tokom meča, ali i dečijoj želji i borbenosti na terenu. Prizor dobija na važnosti i zbog toga što je tim sastavljan, recimo, od Nemca, Korejca, Australijanke, Srbina, Brazilca...

To vam je ideja projekta "Fudbal za prijateljstvo", na kom je i Srbija imala svoje predstavnike.

>>> ZAVRŠEN PROJEKAT ''FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO'': Ponosan sam što sam predstavljao Zvezdu i Srbiju (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U pitanju su članovi omladinske škole Crvene zvezde; Luka Poljak (2005. godište), koji je igrao nastupao za Zeleni tim, dok je Stefan Maksimović (2002) bio trener Crvenog tima.

Njihovi timovi su, nažalost, izgubili u prvim utakmicama, ali obojica nose najlepše uspomene.

- Sve ovo mi je izgledalo super, organizacija je bila dobra. Upoznao sam prijatelje iz raznih zemalja, i najviše mi se svideo turnir i finalna utakmica. Svojim drugarima u Beogradu ću reći da svi treba da imaju jedno ovakvo iskustvo - rekao nam je Poljak, kom je idol Srđan Plavšić.

Svi učesnici ovog turnira su uživo gledali finale Kupa konfederacija između Nemačke i Čilea (1:0) na novoizgrađenom stadionu "Sankt Peterburg".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Bilo je super, samo što Čile nije pobedio - rekao je Luka, dok je Maksimović imao više razloga za zadovoljstvo, jer je navijao za Nemačku.

Ali, teže mu je palo da bude trener Crvenog tima. Maksimović je pored aut-linije delovao kao da ga sekunde dele da uleti na teren i da gol.

- Bilo mi je teže jer nisam navikao da budem trener, nikad nisam imao ovakvo jedno iskustvo. Hteo sam da uđem da dam gol, ali nisam mogao. Bilo mi je jako krivo kada smo izgubili. I mislim da nikad neću biti trener - iskreno je rekao Stefan.

Neko ipak mora i taj posao da radi, pa je uz njih bio Nikola Mitić (26), trener u Zvezdinoj omladinskoj školi.

- Na osnovu ovih sedam dana, mogu da kažem da dečaci retko gde mogu da dobiju ovakvo iskustvo; da se druže sa decom iz raznih zemalja, da učestvuju sa njima u radionicama, da sarađuju na terenu kao treneri i igrači. Mislim da su Luka i Stefan odradili pošteno, da su se držali dobro. Ranije smo kao ekipa dolazili na ovakve turnire, sada su predstavljali pojedinačno naš klub. Jako sam ponosan na njih, i mislim da odavde nose neizbrisiva sećanja i da će im ovo jako značiti u njihovim karijerama - rekao nam je mladi trener, koji je takođe imao prilike da uči od stranih kolega.

- Crvena zvezda učestvuje pet godina, ja sam ovde prvi put i imao sam prilike da razgovaram sa trenerima iz Brazila, Argentine, Japana... Stvarno sam sakupio dosta informacija, čuo sam kako se kod njih radi i upoređivao sa našim radom. Sigurno će mi značiti u daljem nastavku karijere - zaključio je Mitić.

"Fudbal za prijateljstvo" je izuzetna prilika za razvoj fudbala, s obzirom da su deca sa pet kontinenata postala deo međunarodne porodice ovog jedinstvenog pokreta, koji je ove godine obuhvatio više od dve milijarde ljudi.

(B. Mekić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boca

    5. jul 2017 | 23:41

    Stefke,cekamo da na Mari stavis kapitensku traku za koju god

  • Dusko Czv

    6. jul 2017 | 16:30

    Ovaj Poljak je klasican primer kako igrati preko veze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA