≫ 

Amerikanci izračunali koliko će Jokić vredeti za pet godina: Sada je malo jasnije zbog čega je odbio da igra za Srbiju (FOTO)

Neverovatan novac čeka srpskog centra do 2022. godine

  • 54

Nikola Jokić je nezaobilazna tema ne samo srpskih medija ovih dana, zna se i zbog čega, NBA zvezdi u usponu mnogo pažnje posvećuju i američki mediji u vreme pauze u najjačoj ligi sveta. 

Mnoge od nas Jokić je učinio razočaranim odlukom da ne igra za reprezentaciju na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali to naravno uopšte ne dotiče Amerikance. Za njih je srpski centar jedan neobičan "dragulj" koji će u zvezdama prenatrpanoj NBA ligi možda zasijati više nego drugi za sve ove godine. Neko ko bi u perspektivi mogao da zaseni slavu mnogih superstarova i ol-starova.

>>> Zbog tebe smo ustajali u pola noći, više nas ne zanimaš: Brutalni komentari zbog Jokićeve odluke da ispali Srbiju

Vreme će pokazati da li će se takav scenario i ostvariti, ali ono što je već sada izvesno, ono o čemu ovih dana pišu Amerikanci, to je da će Jokić "debelo" naplatiti svoj talenat u narednim godinama. Toliko da je to suma koja je u ovom trenutku u ovom trenutku nezamisliva, čak i za NBA standarde!

Zna se da su Amerikanci "frikovi" statistike, pa imaju i program pomoću kojeg mogu sasvim približno da odrede koliko će određeni košarkaš vredeti za pet godina.

Konkretno, u Americi postoji algoritam koji se koristi za procenu vrednosti ili visine ugovora nekog igrača i zove se CARMELO (Career-Arc Regression Model Estimator with Local Optimization). Pomoću njega može se otprilike izračunati koliko će određeni košarkaš, uzimajući u obzir parametre kao što su visina, težina, statistika, godine, čak i pozicija na draftu, zaraditi za pet ili više godina.

Prema CARMEL-u Jokića čeka basnoslovna suma novca koja će se akumulirati do 2022. godine. Prema gorepomenutom algoritmu, to je otprilike 281 miliona dolara!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo u svemu ovome je da su Jokićevi parametri podudaraju sa nekim od najvećih NBA zvezda koji su se pojavili poslednjih decenija, poput Šona Kempa, Čarlsa Barklija i Andreja Kirilenka...

- Budućnost je svetla za Jokića - konstatacija je autora teksta koji je podsetio da je srpski centar minule sezone beležio 16.7 poena i 9.8 skokova u proseku po utakmici za Nagetse.

Podsetimo da Jokić ima jedan od najmanjih ugovora u ekipi Denvera, kojeg je potpisao kao "ruki", ali je samo pitanje vremena kada će dobiti novi, daleko unosniji, verovatno jedan od najvećih u NBA ligi kada bude "udario" paraf.

Ako se pogleda trend rasta ugovora igrača u najjačoj ligi zbog većeg "seleri kepa" iz godine u godinu, jasno je da Jokića očekuje ugovor od kojeg se pada u nesvest.

Primera radi, centar Jute Rudi Gober je krajem prošle godine sa Džezerima obnovio saradnju i dobio novi ugovor na četiri godine vredan 102 miliona evra i tako postao najplaćeniji francuski sportista ikad.

Nije što je naš, ali pošteno je reći da Jokić poseduje daleko više potencijala od Gobera, o tehnici da ne pričamo, osećaju za igru, šutevima i za dva i za tri koji ne postoji kod Francuza...

Možda je sada malo jasnije zbog čega se robusni Somborac ovog leta odlučio da ipak "preskoči" reprezentaciju i posveti se doterivanju svojih fizikalija i popravljanju performansi.

Foto: projects.fivethirtyeight.com Foto: projects.fivethirtyeight.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    6. jul 2017 | 09:38

    Kakve lazne patriote komentarisu i vredjaju momka.Ne postoji covek u Srbiji koji bi izmedju 200 miliona dolara i igranja za reprezentaciju izabrao ovo drugo.Ne postoji.Ali posto smo mi poznati po tome da samo pljujemo uspesne Srbe pocev od Djokovica kako ne placa porez pa preko Jokica koji preskace igranje za reprezentaciju,zato smo tu gde jesmo.80% ovih sto pljuje vojsku nije sluzilo,kad bi sutra poceo rat,u rupu bi se sakrili.

  • Zunjac

    6. jul 2017 | 09:16

    Daj batalite da pisete vise ô Jokicu, covek je rekao SRBIJI NE prece su mu lova i karijera, sramota PRODANA DUSA!!!!

  • Ja

    6. jul 2017 | 09:13

    Bravo Jokara,obezbedi se pa uzivaj a ne kao ovi sto samo znaju da pljuju a busni dzepovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA