≫ 

Surovo realan NBA skauting o Teodosiću: U napadu će izludeti rivale, ali u odbrani će se samo šetati po terenu (VIDEO)

Vrline i mane su na skeneru, ali vrline pobeđuju zbog tima koji će mu omogućiti da dominira

  • 19

Navijači Los Anđeles Klipersa dolazak Miloša Teodosića dočekali su sa podeljenim emocijama i mišljenjima, ne bez razloga.

Teo dolazi u  30. godini u NBA, dugo je čekao na novi korak u karijeri, pa postoji bojazan da je kasno iako je njegov repertoar poteza i asistencija u najboljem skladu sa atraktivnom filozofijom NBA lige.

Ipak, ne bi bilo prvi put da se vrhunski evropski igrač ne snađe u NBA cirkusu. Vasilis Spanulis se brzo vratio u Evropu da dominira, nije ni Serhio Rodrigez napravio veliku karijeru u NBA, a na korak je do odlaska u CSKA upravo kao Teodosićeva zamena.

>>> Košarkaš Klipersa koji je već igrao sa Teodosićem najavio je dolazak srpskog igrača na carski način!

U velikom skautingu na specijalizovanom portalu Clipsnation.com, napravljeno je prilično detaljno pojašnjenje šta će čekati navijače Klipersa i ljubitelje košarke generalno, uz mali podsetnik na prošlost.

Nije tajna da Teo flertuje sa NBA od 2o13. kada je Memfis zagrizao, zainteresovao se kasnije i Bruklin, da bi se ove godine ređala imena Čikaga, Minesote i Majamija do ozvaničenja saradnje sa Klipersima.

Tea ipak odlikuje konstantnost u Evroligi, u dresu Olimpijakosa i CSKA sa kojim je osvojio konačno trofej 2016. i skinuo prokletstvo večitog učesnika Fajnal fora.

- Nije teško videti kako će ga Klipersi koristiti. Ako želite da neko uskoči u patike Krisa Pola, Miloš je najbolja moguća opcija. Njegova plejmejkerska sposobnost je elitna, po NBA standardima. Fanovi neće kukati za hajlajt pasovima kakvim ih je Pol dovodio u trans godinama - navodi se u početku analize Teove igre.

- Uklapanje sa Blejkom Grifinom i Deandreom Džordanom biće savršeno, ali treba imati u vidu neke ranije probleme sa kojima se Teodosić sreo. Njegove atletske sposobnosti su osrednje i prema evropskim standardima, što ga stavlja u veliki zaostatak u odnosu na NBA. To može negativno uticati na njegovu sposobnost da stigne do obruča, ali je i to uspevao da anulira i izdvojio se kao strašan košgeter na evropskom nivou zahvaljujući repertoaru floutera, finti i polaganja.

Takođe, Teodosićevi saigrači su pomagali u nivelisanju problema koje donose slabije atletske sposobnosti, pa je Teodosić imao odlične pik-en-rol saradnike Nikitu Kurbanova i Kajla Hajnsa, zatim Korija Higinsa i Andreja Voronceviča, a sada bi mogao da upošljava Danila Galinarija, Sema Dekera i Patrika Beverlija, kog dobro poznaje kao bivšeg saigrača iz Olimpijakosa.

Trevor Manjoti, autor velike analize Teodosićevog dolaska, predviđa sličnu ulogu kao u CSKA.

- Tu će biti Blejk Grifin, Galo i Ostin Rivers, neće Teo uvek biti primarni kreator u napadu. To je bio slučaj i u CSKA, gde je delio vreme sa Nandom de Kolom i Aronom Džeksonom, pokazalo se kao dobro. Šutirao je 38.9 odsto za tri prošle sezone, iamo je 42.5 odsto u prethodnoj sezoni. Izbačaj je brz i mekan, iako nema veliki odraz i skok, teško je išta reći kada vidite rezultate.

Teove bravure iz Evrolige i reprezentacije jasno pokazuju da će fizikalije biti najmanji problem, inteligencija sve nadoknađuje.

- Ako ga na kratko pustite, brzo će se transformisati u napadu i napraviti dijagnozu defanzivne rotacije, pre nego što rival uopšte shvati šta se dešava na terenu. To je profil NBA igrača. Čak i ako se ne prilagodi najbolje šutu za tri u NBA okvirima, nudi dovoljno talenta da doprinose igračkom kadru Klipersa. Uostalom, bio je u Evropi 10 godina sa razlogom, postoje stvari na kojima mora da radi, prvi je odbrana.

- Nema brzinu i snagu da čuva najbolje plejmejkere NBA lige i deluje kao igrač koji nije uopšte zainteresovan za taj deo posla. On će se malo potruditi protiv Olimpijakosa ili Fenerbahčea, ali ako je nadigran, samo će šetati oko perimetra, čekajući da njegovi saigrači odrade posao za njega.

Takođe, moraće da se radi na skoku.

- Moraće da grade jak skakački tim oko njega, nije igrač koji će se bacati za loptu svaki put. CSKA je bio jedan od slabijih skakačkih timova u Evroligi, ali uz to ima 19.5 rejting izgubljenih lopti, što je jednako učinku Džejmsa Hardena, 11. najgoreg u NBA kad je ovaj parametar u pitanju.

Podseća se i da je CSKA imao tri pleja u timu upravo zbog defanzivnih mana Teodosića, ali se na kraju zaključuje da je došao u pravom trenutku u NBA.

- Pokazao je sve što može u Evropi, vreme je za novi korak. Dolaskom u Kliperse, napravio je mogućnost da najviše profitira na svojim vrlinama i da prikrije sve mane. Neće biti elitni NBA igrač. Defanzivne mane i povremeno gubljenje kontrole će to sprečiti. Ali je savršen za igrački kadar, Klipersi će biti oduševljeni njim. Konačno ćemo videti Miloša Teodosića, NBA igrača. Biće zabavno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IvaN

    7. jul 2017 | 22:44

    Tamo se bas igra odbrana

  • vlada

    7. jul 2017 | 22:43

    Lepi sagledana igra Teo. Ali decko je lucidan i nepredvidiv, ima asistencije od kojih ce Ameri padati na dupe i jesti po pet hot dogova po mecu. Tamo je sve sou biznis, nije im bitan rezultat, samo da se vrti kinta

  • Dzoni

    8. jul 2017 | 00:12

    A I s druge strane,nesto nisam primetio da je u NBA akcenat na odbrani inace

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA