≫ 

Najveći problem Vimbldona izluđuje sve tenisere ove godine: Žalili se Federer, Mari i Novak, a organizatori su baš oštro odgovorili (FOTO)

- Nisam imao još ovakvo iskustvo na Vimbldonu, iskren da budem - rekao je najbolji srpski teniser

  • 1

Završena je prva nedelja na Vimbldonu, čiji se organizatori posle duže vremena susreću sa kritikama.

Podloga je na udaru; ove godine je posebno klizava, a zaista veliki broj povreda i predaja, pogotovo u prvom kolu, dali su signal da nešto ne valja. U Londonu je ovih dana nekarakteristično vruće (između 26 i 28 stepeni) i bez padavina, što takođe doprinosi stanju travnate podloge.

Mnogi igrači, poput Rodžera Federera i Endija Marija, žalili su se na to da se mnogo više klizaju nego inače, a domaći teniser i svetski broj jedan Mari je rekao da je video busene na terenu.

>>> Federer od novinara tražio odgovor o Novaku, pa se nasmejao: Neću da svrstavam Đokovića gde mu nije mesto (VIDEO)

Interesantno, "Gardijan" prenosi da mušema na terenu broj 18 nije bila postavljena na dan žreba, i postojala je bojazan da je ona ukradena. Žil Miler je na tom terenu trenirao pred početak turnira, i tada je još konstatovao da trava nije u dobrom stanju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Baš sam prošle nedelje trenirao na 18-ici i pomislio sam koliko teren loše izgleda. Možda zbog vremena ovih dana, nisam siguran. Teren mi deluje previše mekano i sporo. Zagrevanje na Orangiju (tereni za trening), pa posle igranje na 18-ici nemaju veze sa vezom koliko je velika razlika - rekao je Miler.

>>> Dejan Petrović, bivši australijski as, ekskluzivno za Telegraf o problemima na travi: Zašto se teniseri toliko povređuju i na čemu insistiraju Novak i ostali igrači?

Gotovo svi igrači koji su igrali na terenu broj 18 su se žalili, među prvima domaća teniserka Lora Robson, koja je tokom meča vikala "koliko je ovo mekano", dok je Kristina Mladenović izjavila da je srećna što se nije ozbiljno povredila.

Međutim, problem je osetan i na drugim terenima.

- Tereni su toliko drugačiji ove godine da možete da vidite otiske stopala gde je neko koračao, kao da su se buseni podigli. Ovde sam igrao godinama i nikad nisam video takvo stanje. Neću reći da je loše, ali ni da je dobro. Ne znam zašto je takva reakcija na pokrete igrača - rekao je mlađi brat Mari, Džejmi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Za mišljenje upitan i najbolji srpski teniser, Novak Đoković.

- Nisam imao još ovakvo iskustvo na Vimbldonu, iskren da budem. Mislim, tereni su ovde uvek savršeni. Očigledno, trava je vrlo zahtevna podloga za održavanje, tako da i drugačiji vremenski uslovi mogu da utiču na kvalitet trave, pretpostavljam. Nisam u potpunosti upoznat sa procesom održavanja i pripreme trave za turnir, ali što duže igrate na njoj, ona je sve gora. Manje je trave na terenu kako turnir odmiče. Ali siguran sam da će ljudi zaduženi za održavanje dati sve od sebe da je osposobe za igru naredne nedelje. Očigledno, ne možete mnogo toga da uradite, ali siguran sam da znaju šta rade, oni su najbolji u ovom poslu. Ali možete da vidite blagu razliku u kvalitetu trave, ove godine je malo mekša - istakao je Đoković

DAN PAUZE ZA TENISERE JE DAN RADA ZA RADNIKE ODRŽAVANJA

Nedelja je tradicionalno dan odmora za sve na Vimbldonu, osim za radnike održavanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Danas su posebno imali posla, jer je zbog svega navedenog iz prve nedelje postavlja se pitanje koliko bi igranje u drugoj nedelji moglo da bude naročito rizično za igrače.

Direktor Instituta za istraživanje zemljišta (Institute of Groundsmanship) Džeof Veb istakao je da su tereni pripremani na potpuno isti način kao i prethodnih godina.

- Svaki igrač koji se oklizne i povredi će izazvati raspravu velikih razmera u medijima, pogotovo jer je Vimbldon jedinstven gren slem turnir, jedini koji se igra na prirodnoj podlozi. Zato su igrači pred različitim izazovima. Realnost je takva da oni treba da se adaptiraju na uslove podloge, koji su isti za sve koji učestvuju. Tereni na Vimbldonu su zasigurno tehnički najzahtevniji tereni na svetu, i znamo da naš tim za pripremu terena ništa ne prepušta slučaju svake godine - kategoričan je Veb.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šef sektora održavanja terena Dejv Saltman je takođe dao izjavu u kojoj se između redova čita da igrači moraju da se naviknu.

- Ne treba zaboraviti da mnogi igrači, pogotovo iz inostranstva, i dalje nisu navikli da igraju na travi zbog svega nekoliko mečeva godišnje. Iz tog razloga je teren prva stvar na koju će se žaliti ako nešto ne ide po njihovom planu. Mi na održavanju smo navikli na to da smo uvek krivi. Ovo toplo vreme očigledno utiče na travu, pa su tereni suvi u nekim periodima dana iako su zalivani noć pre. Ali nikada nisam video da se teren na Vimbldonu raspada, čak i kad je toplo ili kada ima manje trave, tako da mislim da nema razloga za brigu. Tereni će sigurno biti u održivom stanju za sledeću nedelju - rekao je Saltman.

Osim što u ponedeljak svoje mečeve osmine finala igraju sva četiri predstavnika "velike četvorke" (Federer, Nadal, Đoković, Mari), očekuje se da će tog dana pasti kiša, koja je preko potrebna travi na terenima.

(B.M.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • luna

    10. jul 2017 | 21:58

    Koliko drzava su opljackali i ojadili a teren na Wimbldonu samo trecina ima travu. Izgleda ko trecerazredno seosko igraliste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA