≫ 

ANALIZA TELEGRAFA ZA ''MANIC MONDAY'' NA VIMBLDONU: Đoković može da izgubi set, a Dimitrov da sruši Federera!

Svi teniseri i teniserke će biti na terenima, a nama je svakako najzanimljiviji duel Novaka Đokovića i Adrijana Manarina, koji je zbog derbija dana pomeren na teren broj 1

  • 0

Na Vimbldonu je “Uzbudljivi ponedeljak” (Manic Monday) dan kada svi preostali igrači i igračice u muškom i ženskom takmičenju igraju svoje mečeve.

Istovremeno, on predstavlja i pravo tenisko Grend Slem “čistilište” – ponekad nekog od manje postojanih favorite iz vrha ATP ili WTA lestvice, a znatno češće igrača ili igračica manje vrednog teniskog pedigree, i onih koji su iz ugla totalnih autsajdera priredili već niz iznenađenja – pa im je malo ponestao dah i svežina.

SPECIJALNO ZA TELEGRAF SA VIMBLDONA - VUK BRAJOVIĆ

Kako je Vimbldon jedini Gren slem na kome se ne igra prve nedelje, ovaj dan odmora od takmičenja igračima dobro dođe da se odmore, stabilizuju moguće manje povrede, izvrše dopunske treninge pred mečeve koje ih čekaju u daljem delu žreba i rekalibriraju igru za zahteve znatno težeg igračkog programa nego što je to slučaj u prvoj nedelji. Doduše, u 21. veku je ovo pravilo preinačeno prošle i 2004. godine (a pre toga još samo 1991. i 1997.), jer su obilate kiše do te mere poremetile program odigravanja mečeva da je organizator bio primoran da ukine ovu statutarnu privilegiju i zamoli igrače da “zamisle da su negde drugde i prionu na posao”.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

FEDERER - DIMITROV DERBI DANA NA CENTRALNOM TERENU

Posla će biti – negde više, negde manje – a važnost mečeva i učesnika je dosta dobro izbalansirana između glavnih terena u kompleksu Ol Ingland Kluba. Publika na centralnom terenu će pozdraviti Venus Vilijams (10 nositeljku) i njenu protivnicu po prvi put u karijeri - hrvaticu Anu Konjuh (27), u meču koji bi tek uz velike oscilacije amerikanke mogao da postane neizvestan.

Za njima će na teren izaći prvi nosilac Endi Marej i 46. igrač sveta, Benoa Per, i sva je prilika da će, uz sigurno nekoliko briljantnih i lucidnih poteza, Per biti taj koji će po drugi put u karijeri položiti oružje po pred reanimiranim kandidatom za odbranu prošlogodišnje druge titule, i to najverovatnije bez dobijenog seta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zbog ovog i narednog meča, reprize polufinala Australijen Opena iz januara između Federera i Dimitrova, bilo je sasvim očekivano da nećemo videti Novaka Đokovića ponovo na Centralnom terenu, po meri domaće publike i sedmostrukog osvajača ovog turnira. Svako ko je gledao polufinale u Melburnu se seća da je Dimitrov imao više nego dobru šansu da po prvi put savlada svog uzora i aktuelnog menadžera, i da će obojica sigurno premotavati film tog meča da bi se i tako misaono pripremili za nesumnjivo težak meč u najavi.

Foto: AP/Tamkig Foto: AP/Tamkig

Ipak, Dimitrov nije toliko ubitačan na travi koliko je na betonu, a njegov nivo igre u poslednje vreme ponovo odlikuje nedostatak kontinuiteta - što znači da bi Bugarin morao da odigra najbolju partiju na ovogodišnjem Vimbldonu da bi iole ugrožio “kralja Rodžera”. Da li je to nemoguće? Svakako nije, i ovaj meč predstavlja našu “preporuku dana” u smislu kvaliteta i moguće “slatke” neizvesnosti.

TEREN BROJ 1 - KONTA, RAFA, PA NOVAK

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Englezima će “slatku neizvesnost” pružiti i drugi meč u kome, kao prvi na programu Terena 1, nastupa njihova teniserka. Šesta nositeljka Konta i dvadeset prva Garsija imaju po dve pobede u dosadašnjim mečevima, ali se Konta evidentno nalazi u igračkom naletu, i nošena podrškom domaće publike, trebalo bi da ostvari pobedu (u 2 ili 3 seta, ako ne bude bila baš neumoljiva).

Od sledećeg meča četvrtog (Nadal) i šesnaestog nosioca (Žil Miler) muškog žreba se ne očekuje da bi mogao da bude neizvestan – jer je Rafa u sjajnoj formi i šampionskom modu raspoloženja – taman za šestu pobedu u sedam međusobnih mečeva u karijeri.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Program na Terenu 1 će zatvoriti Novak Đoković i u prethodnom kolu veoma nervozni Adrian Manarino – ali koju god emociju da pobudi kod sebe i protivnika, vešti francuski tehničar na travi neće imati više šanse od jedne da osvoji set u najboljem slučaju. Novak je odlično trenirao ovih dana, naštelovao sve sprave i očistio glavu za krupne korake koji vode ka ulasku u završnu fazu Vimbldona 2017. U njihovom jedinom prethodnom meču, Novak je pobedio – i takav ishod “lebdi u vazduhu” i ovoga puta.

ŽENSKI CENTRALNI TEREN NUDI NEKOLIKO DERBIJA

Teško da će žensko polufinale u Londonu predstaviti jače mečeve od onih koji će na “ženskom centralnom terenu” pod rednim brojem 2 biti odigrani danas – Kerber vs. Muguruza i Azarenka vs. Halep. I po doskorašnjoj igri, kao i blagoj prednosti od 4 pobede i 3 poraza, španjolka je umereni favorit – ali ako prošlogodišnja osvajačica dva Grend Slema i finalistkinja trećeg bude pobedila u ovom meču – postaje opasna protivnica u žrebu i punopravno ističe kandidaturu za vimbldonski trofej.

Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Azarenka vodi protiv Halep sa 2-1 u međusobnim mečevima, i ne bi bilo pogrešno prognozirati njenu treću pobedu protiv finalistkinje Rolan Garosa i zbog agresivnog i snažnog stila igre koji na travi još direktnije daje željene rezultate. Ipak, Simona može i planira da stvara dosta problema stabilnom igrom sa osnovne linije, loveći greške (u serijama) beloruskinje.

Da i muškarci daju svoj doprinos ovako bogatom programu – postaraće se prošlogodišnji finalista Raonić protiv ovogodišnjeg osvajača Rima i finaliste Halea Aleksandra Zvereva. Veliki serveri će nastojati da krate poene, mešaju igru i relativno često izguraju jedan drugog sa terena jakim i ravnim udarcima – ali ćemo blagu prednost dati Zverevu junioru, zbog očito mnogo bolje forme ove godine na travi od crnogorskog kanađanina.

Na terenu 3 će ženski tenis ponovo voditi glavnu reč kroz odlične mečeve Radvanska (9) vs Kuznjecova (7) i (u Australiji odlične) amerikanke Vandevej (24) i nekadašnje igračice broj jedan – dankinje Voznjaki (sada 5). Odnos pobeda, u kome vode Kuznjecova sa 13-4 i Voznjaki sa 2-0 nije ništa više nego statistička zabeleška u smislu važnosti po tok ovih duela. U njima će biti ključno ne dopustiti oscilacije u sopstvenoj igri – čemu su naročito sklone Aga Radvanska i koleginica Karolina. Budu li u tome uspele, mečevi će biti njihovi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dominik Tim i Tomaž Berdih će spustiti zavesu na teniskoj sceni Terena 3 – a kome će “pasti zastavica” u partiji strateškog teniskog šaha koji nas očekuje sa osnovne linije, teško je reći iz ove perspektive. Agilnost je na strani devetog nosioca iz Austrije, ali Berdih (11) ima veliki servis i iskustvo kao adute koji bi mogli u nekom eventualnom prvom ili četvrtom setu da se pokažu kao odlučujući – što je u njihovom jedinom dosadašnjem meču i bio slučaj. Novak će dosta pomno analizirati snimak ovog meča – to je više nego sigurno.

Na terenu broj 12 će prštati od siline udaraca budućih perjanica svetskog ženskog tenisa u njihovom prvom meču – nikada bolje plasirane Eline Svitoline (4. nositeljka) i fenomenalne šok-osvajačice Rolan Garosa, Jelene Ostapenko (13). Obe su pokazale da nimalo slučajno nisu došle u šesnaestinu finala Vimbldona, i da će sa neograničenom strašću pristupiti svakoj fazi igre. Do sada je Svitolina bila ubedljivija od njih dve – ne izgubivši ni jedan set – ali je Ostapenko “dete iznenađenja”, koje gubi set samo da bi dobilo sledeća dva. Da li će joj to Svitolina dozvoliti – skoro je nemoguće prognozirati. U muškom delu programa, popularni “Čila” (7) bi trebao da kombinacijom jakih servisa i forhend drajva “probije” zadnju liniju odbrane neugodnog majstora za sve podloge, španca Bautiste Aguta (18) – što bi Hrvatu donelo treću pobedu u četiri međusobna okršaja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I, napokon, autorke velikih iznenađenja u dosadašnjem delu ženskog žreba, hrvatica Petra Martić (izbacila Gavrilovu) i slovakinja Magi Ribarikova (izbacila Karolinu Pliškovu) se sreću na terenu broj 18 po prvi put u još jednom emotivnom trileru u najavi. Više slične nego različite, obe igračice dobro znaju da će nijanse odlučivati – kao i mirnija glava pri kraju setova. Taj kvalitet se može ispostaviti kao presudan i u narednom meču na tom terenu – u kome će se u njihovom 14. meču sresti Sem Kveri (24) i Kevin Anderson.

Dve godine mlađi Kveri ima 3 pobede više, ali su ga i povrede manje mučile od Andersona, koji opet igra sjajno na travi kao pre neku godinu, kada mu se Novak provukao “kroz iglene uši”. Put do šesnaestine finala ni jednom ni drugom nije bio “šetnja kroz park”, i moguće je da će faktor svežine ovde biti dosta bitan za njihovu inače veoma zahtevnu fizičku igru. Ko god da prođe – ne očekuje ga ništa ružičasto protiv Mareja…

Da li će “Uzbudljivi ponedeljak” u svom programu konačno predstaviti više oduševljenja nego histerije – teško je reći. Nestrpljenje će ubrzo zameniti nadmetanje – i to na nivou koji još nije viđen ni na jednom Grend Slemu ove godine. Jedino je šteta što će se ovaj festival tenisa odigrati – prvog dana radne nedelje. Možda bi jednom i mogao da se zvanično proglasi za neradni dan – “Praznik tenisa”? Predložićemo!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA