50 sekundi pre kraja polufinala Mundobasketa imali smo 9 poena razlike, a onda je klinac od 18 godina izgubio loptu i sve se pretvorilo u košmar! (VIDEO)

Ni trideset godina kasnije nikome u regionu nije jasno kako smo mogli da izgubimo ovu utakmicu

  • 14

Bila je to jedno od najdramitčnijih polufinala Svetskog prvenstva u istoriji. U Španiji 1986. godine sastali su se Jugoslavija i SSSR koja je bila sastavljena najviše od litvanskih košarkaša.

Bio je 16. jul 1986. godine, a Jugoslavija je vodila 85:76 na 50 sekundi pre kraja. Rekli bismo rutinska pobeda za tako iskusan tim. Ali, desilo se neverovatno.

Igrači takoyvane "zbornaje komande" daju trojku, a zatim kradu loptu na prevođenju i daju još jednu trojku, sve u roku od 8 sekundi.

Pisalo je 85:82 na semaforu. Jugoslavija je imala napad koji je konstantno prekidan faulovima od strane protivnika. Sudija je dodeljivao loptu sa strane za nas. Na 16 sekundi pre kraja lopta je došla do Vlada Divca koji je tada imao samo 18 godiana (nikome nije jasno kako se on našao u igri na kraju)

U petorci su bili Dražen i Aleksandar Petrović, Zoran Radović Zoran Čutura i Vlade Divac. Lopta je došla do Divca koji je napravio duplo vođenje i na taj način dao poslednji napad SSSR-u.

Ostalo je devet sekundi do kraja kada je Valters pogodio trojku za 85:85 i produžetak. Divac je pao na kolena, a ostali su ga tešili. Ipak, u produžetku, vidno frustrirani naši igrači nisu uspeli da se oporave i SSSR je otišao u finale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA