MAMA SESTARA MOLDOVAN: Olivera i Nikolina tri godine u svom klubu nisu imale čamac!

Kajakašicama pomogli gradonačelnik Beograda i bivša ministarka sporta, a neposredno pre Olimpijskih igara u Londonu, tokom boravka u Mađarskoj, veliku podršku pružila i olimpijska šampionka Nataša Janjić

  • 0

Sestre Moldovan, Olivera i Nikolina, samim plasmanom u finale ženskih kajakaških dublova na Olimpijskim igrama u Londonu napravile su jedan od najvećih podviga u, inače, razočaravajućem nastupu srpskih sportista.

Tek kad se postigne uspeh javnost se zainteresuje za uslove u kojima se takmičari spremaju, a ono što smo otkrili u telefonskom razgovoru sa majkom Milankom i najmlađom sestrom Brankom zapanjujuće je: tri godine Olivera i Nikolina nisu izašle na vodu u svom kajakaškom klubu BSK, pošto nisu imale čamac. 

- Svi olimpijci su se trudili maksimalno, previše ih kritikuju, na neke je uticala trema. Deca nemaju gde da treniraju. Uslovi su jako loši. Olivera i Nikolina u njihovom klubu tri godine nisu izašle na vodu - rekla nam je Milanka Moldovan, očito puna razumevanja za teškoće naših sportista - klub vodi Žarko Vekić koji se takmičio na Igrama u Barseloni 1992. On je entuzijasta, gura koliko može. I trener Dragan Plavšić Gagi stvarno daje maksimum od sebe. Tera Oliveru i Nikolinu da rade, a meni dođe žao, to je večiti konflikt između trenera i roditelja.

Bez podrške iz institucija u Srbiji izgleda ništa ne može.

- Puno su nam pomogli gradonačelnik Dragan Đilas i bivša ministarka sporta Snežana Samardžić Marković, mnogo smo im zahvalni. Tokom poslednje godine uključio se i Olimpijski komitet Srbije, pa su i oni pomogli.

Šta mama očekuje u finalu?

- Ne znam, želim im sve najbolje. Samo da ih ne pojede trema. Bilo koji rezultat da ostvare ja ću biti zadovoljna. Šta god da bude, London nije kraj sveta, biće i sledeća Olimpijada u Riju. Meni je najveći uspeh da one dođu kući i da sve bude u redu.

Dan posle finala dublova, mlađa sestra Nikolina nastupa u kvalifikacijama na 200 metara u kajaku jednosedu.

- To je njena specijalnost. Ona je baš takva, brza, ima kratak fitilj - kaže mama Milanka, a potom otkriva i interesantan detalj, sestrama je pomogla trostruka olimpijska šampionka Nataša Janjić, kći pokojnog Milana Janjića, srpskog kajakaša, osvajača srebra za Jugoslaviju 1984. na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. Janjićeva, koja se takmiči za Mađarsku, iz prve ruke zna uslove u srpskom veslačkom sportu, pa je to verovatno bio jedan od motiva za velikodušnost.

- Poslednjih 15 dana pred put u London Olivera i Nikolina bile su u Mađarskoj. Tamo su se videle sa Natašom Janjić i njenim mužem. Nataša im je puno pomogla, to je bilo baš lepo od nje. Dala im je savete, otkrila i neke tajne, iako joj je Nikolina direktan konkurent na 200 metara.

(A. Č.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA