NASLEDNICE SFRJ U LONDONU: Hrvatska najuspešnija, Srbija tek treća

Dok su srpski olimpijci podbacili, Hrvatska u Londonu beleži najbolji nastup od sticanja nezavisnosti, Slovenci takođe odlični, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija zasad bez medalja

  • 0

Javnost u Srbiji s razlogom je razočarana rezultatima naših sportista na Olimpijskim igrama, a kada se uporedimo sa nekadašnjim republikama SFRJ, razloga za nezadovoljstvo ima još više.

Srbija po drugi put od razlaza sa Crnom Gorom učestvuje na OI kao samostalna država i još čekamo na prvo zlato, zapravo čekamo ga od kraja prošlog veka, Sidneja 2000., kada je najbolja generacija naših odbojkaša, tada pod imenom Jugoslavije, postigla svoj najveći uspeh trijumfom u finalu 3:0 protiv Rusije.

U London smo otputovali sa ubedljivo najbrojnijom ekipom od svih republika bivše Jugoslavije, čak najbrojnijom na Balkanu, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac optimistično je očekivao deset medalja, a onda nas je stvarnost pogodila po glavi. Samo dve medalje strelaca, srebro Ivane Maksimović i bronza Andrije Zlatića nepuna četiri dana pre zatvaranja Olimpijskih igara.

S druge strane, komšije Hrvati mogu da proslave svoj najbolji olimpijski nastup od sticanja nezavisnosti. Po prvi put osvojili su dve zlatne medalje (Sandra Perković u bacanju diska i Đovani Černogoraz u gađanju glinenih golubova), a nekoliko jakih aduta još je u igri (rukometaši, vaterpolisti). Osvojeno je i srebro u veslanju i bronza u tekvondou (Lucija Zaninović), pa je Hrvatska u Londonu najuspešnija naslednica SFRJ.

Slovenci se takođe nisu obrukali, trenutno imaju isti broj medalja kao Hrvatska, samo slabijeg sjaja. Jedino zlato osvojila je džudistkinja Urška Žolnir, srebro je pripalo bacaču kladiva Primožu Kozmušu, dok su bronze osvojili veslači (dubl skul) i strelac Rejmond Debevc.

Slovenija i Hrvatska odlično su plasirane i na listi Državnog zavoda za statistiku Novog Zelanda koji analizira broj osvojenih medalja u Londonu u odnosu na veličinu populacije. Po njihovoj matematici najuspešnija je Granada, druga Jamajka, treći Novi Zeland, a onda slede Slovenija i Hrvatska.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija nisu zasad doživeli radost osvajanja medalja u Londonu, a najmanja republika bivše Jugoslavije zahvaljujući vaterpolistima i rukometašicama ima najveće šanse.

Vaterpolo turnir u Londonu kao da je režiran za jugonostalgičare, u polufinalu su tri bivše republike: Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Moguće je da osvoje sve tri medalje, a u najgorem slučaju (ako Italija uzme zlato) osvojiće srebro i bronzu.

Bilans medalja naslednica SFRJ

Zlato- Srebro- Bronza- Ukupno
Hrvatska     2     1    1   4
Slovenija     1     1    2   4
Srbija     0     1    1   2
Crna Gora     0     0    0   0
BiH     0     0    0   0
Makedonija     0     0    0   0

(A.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA