SRPSKA MEDALJA: Naše rukometašice donele finale Crnoj Gori

Nekoliko bivših reprezentativki Srbije nastupa za selekciju Crne gore koja se u petak veče bori za zlatnu medalju protiv olimpijskih šampionki Norvežanki

  • 92

Muška rukometna reprezentacija Srbije nije uspela da se domogne ni četvrtfinala Olimpijskih igara u Londonu, ali zato će se srpske rukometašice boriti za zlato! Rukometašice Crne Gore savladale su Španiju u polufinalu OI i  boriće se večeras od 21.30 protiv branitelja titule Norveške za zlato na Olimpijskim igrama, a u sastavu "zlatnih lavica", naći će se i četiri bivše reprezentativke Srbije koje su zamenile nacionalni dres.

Bojana Popović, po mnogima jedna od najboljih rukometašica sveta, karijeru je započela u rodnom Nišu gde je nastupala za Naisu, odakle je 1999. prešla u budućnost. Za podgoričku ekipu nastupala je do 2002, a onda se preseliila u Dansku gde je ostala do 2010. kad se ponovo vratila u Budućnost. Nastupala je za reprezentaciju SCG, a posle raspada državne zajednice nekoliko puta je odbijala pozive srpskih selektora da bi se na kraju odlučila za dres Crne Gore.

Zvanično najbolja rukometašica Srbije u 2007, rođena Aranđelovčanka Ana Đokić, do 2007. je nastupala za Srbiju, a od 2010. nastupa reprezentativka Crne Gore.

- Razlog za ovakvu odluku na prvom mestu je učešće na Olimpijskim igrama i osvajanje jedne medalje na velikom takmičenju. Želim da postignem nešto što nisam uspela sa svojom Srbijom. Znam da me igranje za tuđu zemlju neće ispuniti u patriotskom smislu. Na mene ništa na ovom svetu ne može da ostavi tako jak utisak kao himna „Bože pravde" - objasnila je svoju odluku Đokićeva.

Sličan slučaj je i sa Kragujevčankom Katarinom Bulatović. Ona je još 2008. odlučila da igra za Crnu Goru, ali je morala da čeka tri godine na debi, pošto je to rok koji mora da protekne od poslednjeg nastupa za staru reprezentaciju. Kako je za Srbiju poslednji put nasupila u martu 2008. u prijateljskom meču protiv Velsa, prošlog proleća su se ispunili uslovi da i ona zaigra za Crnu Goru. Katarina je inače najzaslužnija što je Crna Gora ušla u polufinale jer je u poslednjoj sekundi četvrtfinalne utakmice postigla gol za pobedu 23:22 nad Francuskom.

Doskorašnja rukometašica Budućnosti koja će od naredne sezone braniti boje danskog Vejena Ana Radović rođena je u Sarajevu pa na nju "pravo polažu" i Bosanci, ali je prve rukometne korake napravila u Šapcu gde je počela i profesionalnu karijeru, da bi se kasnije preselila u podgoričku ekipu gde su je i "vrbovali" za nacionalni tim Crne Gore.

Kruševljanka Mirjana Milenković, golman evropskog vicešampiona Asfija, nije se našla među putnicama za London, ali je učestovala na Evropskom prvenstvu 2009. i Svetskom šampionatu 201o, preko kog je Crna Gora izborila vizu za učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

Učinak Srpkinja u velikom uspehu reprezentacije Crne Gore, a veliki je bez obzira kako će se okončati finale i borba za jednu od medalja, je 99 od 187 postignutih golova.

Predsednik RSCG i prvi čovek Budućnosti Predrag Bošković, koga mnogi smatraju najzaslužnijim za "angažovanje" rukometašica iz Srbije, kaže da su za to zaslužniji "neki drugi ljudi".

Imali smo sreću da su se srpski treneri i reprezentacija odrekli jedne Ane Đokić. Pitali smo je da li želi da igra za nas, s obzirom da je bila u Budućnosti. Bojana Popović je druga priča jer se udala u Crnoj Gori i muž joj je Crnogorac. Katarina Bulatović je izrazila želju da igra za Crnu Goru nakon jednog perioda. Ana Radović je od 2005. godine u Podgorici, posle raspada državne zajednice, vezala je svoju budućnost za Crnu Goru, pretpostavljam da će ovde ostati da živi.

Ne vidim ništa sporno tu i nije mi samo jasno zašto se samo potenciraju devojke koje su prešle da igraju za Crnu Goru, a ne potenciraju se momci, koji su poreklom iz Crne Gore, a igraju za Srbiju, Stanić i Nikčević? Mislim da je to manje važno pitanje od toga, kako da unapredimo rukomet u Srbiji i Crnoj Gori. Moji prijatelji u RSS-u, uvek će imati iskrenost i korektnost. Nikada ni jednu igračicu neću oteti, niti ucenjivati da igra za Crnu Goru. Samo ona koja pokaže želju i volju u tom momentu, može biti predmet interesovanja - rekao je Bošković za portal Balkan hendbol.

Finalni meč ženskog rukometnog turnira na programu je u subotu od 21.30.

(O.Mrkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goranct

    10. avgust 2012 | 00:26

    ovo je jedan najsramniji tekst koji sam procitao.toliko ste jadni i niski.sve najbolje sto imate u svim sportovima je iz crne gore.pa vam to niko ne pominje

  • Aleksa

    9. avgust 2012 | 23:19

    PU KAKVI STE VI SRBI,NIKO U CRNOJ OGRI NE SPOMINJE I NE NABIJA NA NOS TO STANIC IGRA ZA SRBIJU.A TEK U VATERPOLO SRBIJA JE CRNA GORA 2,PA NISTA NISMO PISALI O TOME KAKO SU NASI VATERPOLISTI PRVACI EVROPE SA SRBIJOM ILI FINALISTI EVROPSKOG PRVENSTVA U RUKOMETU !

  • srbin

    9. avgust 2012 | 23:13

    pa kad potencirate za srpske rukometasice ne zaboravite da napisete za novaka anu i jelenu i desetine ostalih nasih vasih sportista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA