SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE: Učio da baca koplje preko Jutjuba, a sad u finalu OI (VIDEO)

Kenijac Džulijas Jego naučio je da baca koplje gledajući Jutjub snimke Jana Železnija i Andreasa Torkildsena, zbog čega je dobio pomalo podrugljiv nadimak Mr YouTube, što ga nije pokolebalo

  • 0

Džulijus Jego, 23-godišnji policijski službenik iz Kenije, prvi je olimpijac iz svoje zemlje koji je ušao u finale Igara u nekoj netrkačkoj disciplini. Jego je naučio da baca koplje gledajući na Jutjubu snimke bacanja Jana Železnija i Andreasa Torkildsena, zbog čega je dobio pomalo podrugljiv nadimak Mr YouTube.

– Morao sam da vidim kako oni to rade. Andreas Torkildsen je moja inspiracija – kaže Kenijac za svog idola, olimpijskog šampiona iz Atine i Pekinga, s kojim će večeras odmeriti snage u finalu Olimpijskih igara.

Jego je jedan od samo pet Kenijaca u Londonu koji nije u trkačkom timu. Iako je pripadnik plemena Nandi iz etničke grupe Kalendžin, koju nazivaju "pleme trkača" zbog velikog broja svetskih i olimpijskih šampiona na srednjim i dugim prugama koje je iznedrilo, Džulijusu trčanje nije išlo od ruke.

– Pokušao sam sa trčanjem, ali nisam stigao daleko jer je u Keniji u trčanju jaka konkurencija. Onda sam na televiziji video bacače koplja u Atini 2004. i tako je počelo – kaže Jego.

Vežbao je bacajući drva dok nastavnik geografije u njegovoj školi nije kupio koplje i poklonio mu ga.

Ubrzo posle toga Jego je oborio kenijski rekord, koji je popravio i u kvalifikacijama na Olimpijskim igrama u Londonu. On ima tek deveti rezultat od 12 finalista, ali vreme radi za njega, očekuju ga bar još dva olimpijska ciklusa.

Njegov glavni cilj u Londonu je da Kenijce upozna sa svojom disciplinom, kao što ih je Kipčoge Keino, prvi olimpijski šampion iz Kenije, upoznao sa trčanjem.

- Kada je Kip osvajao zlata trčanjem, ceo kenijski narod je trčao s njim. Ja sada želim svom narodu da pokažem da smo dobri i u nekim drugim sportovima – rekao je Jego.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA