Preminuo Svetozar Gligorić (VIDEO)

U 89. godini od posledica moždanog udara umro najbolji šahista Srbije svih vremena

  • 0

Najbolji srpski šahista svih vremena Svetozar Gligorić umro je danas u Beogradu u 89. godini od posledica moždanog udara.

Gligorić je bio višestruki šahovski šampion bivše Jugoslavije. Titulu velemajstora dobio je 1951. godine i bio je jedan od vodećih svetskih igrača tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kad je bio stalan učesnik na svetskim prvenstvima i smatran za najboljeg igrača van Sovetskog Saveza.

Četiri puta je osvajao najstariji šahovski turnir na svetu u Hejstingsu, a među značajnim turnirskim trijumfima su još i pobede u Mar del Plati dva puta, Varšavi, Beogradu, Štokholmu i Manili.

Gligorić je na šahovskim Olimpijadama osvojio 12 ekipnih medalja, uključujući i jedinu zlatnu za Jugoslaviju (Dubrovnik 1950). Osam godina kasnije osvojio je zlato i kao najuspešnija prva tabla šahovske olimpijade, što mu je donelo i nagradu za najboljeg sportistu Jugoslavije 1958. Osvojio je i 10 medalja na Evropskim prvenstvima, od kojih četiri zlatne.

Šahovski svet zadužio je i velikim doprinosom u razvoju teorije, naročito u Kraljevoj indijskoj odbrani (tvorac je varijante Mar del Plata), Sicilijanskoj odbrani (Jugoslovenski napad), Nimcovičevoj indijskoj odbrani i Španskoj partiji.

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem i Ordenom Nemanje Prvog reda.

Njegova knjiga o Meču stoleća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. je prevedena sa engleskog na nekoliko jezika, dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primeraka.

Poslednje godine života posvetio je svojoj velikoj ljubavi muzici, a početkom prošle godine izdao je džez album „Kako sam preživeo 20. vek“ koji je svojevrsna muzička autobiografija.

- Da se ponovo rodim, bavio bih se samo muzikom - rekao je tada legendarni Gliga.

Ministarka omladine i sporta u vladi Srbije Alisa Marić uputila je Šahovskom savezu Srbije saučešće povodom smrti poznatog velemajstora.

"U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava", navodi se u saučešću koje je upitala Marić.

Detalji o mestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA