Vujović za Telegraf: Srbija osvaja medalju!

Bolji smo od naših sledećih protivnika Nemaca, Šveđana i Makedonaca. Sa ovakvim Stanićem na golu, zaključali smo vrata iza sedam brava

  • 0

Legenda srpskog i svetskog rukometa Veselin Vujović veruje da je reprezentacija Srbije sposobna da osvoji medalju na Evropskom prvenstvu. Vujović kaže da je njegov nekadašnji klupski kolega selektor Vuković uspeo da u reprezentaciju implementira deo rukometne filozofije koja je krasila Metaloplastiku osamdesetih .

Kad smo telefonom pozvali Vujovića i oslovili ga sa „gospodine”, on (52) se kroz smeh izjasnio da bi radije da mu kažemo „druže”. Drug Vujović je u vreme drugova bio olimpijski šampion (1984), svetski prvak (1986) i dvostruki klupski evropski prvak s Metaloplastikom (1985, 1986).

– Selektor Vuković kao i ja igrački potiče iz vremena kada nam je filozofija u Metaloplastici i reprezentaciji bila: gol srećnim čini jednog čoveka, a asistencija dvojicu. Ni jedan naš rukometaš neće biti u vrhu liste strelaca, ali je poenta baš u tome što se 25 golova rasporedi na 7-8 igrača, što veoma teško brane i najbolje svetske selekcije.

Da li ste iznenađeni igrama Srbije?

– U srpske rukometaše se malo verovalo, ali su nas oni sve razuverili. Sada s pravom treba da se veruje da su kadri za pobedničko postolje. Koja će medalja biti osvojena, uopšte nije bitno. S četiri boda koja su preneta u četvrtfinalnu grupu, polufinale je već na vidiku. Smatram da smo bolji od naših sledećih protivnika Nemaca, Šveđana i Makedonaca.

Odbrana je besprekorna?

– Mislim da je i sam selektor iznenađen kako nam funkcioniše taj deo tima, za koji se tvrdilo da je slabiji. Sa ovakvim Stanićem na golu, koji sigurno spada među tri najbolja golmana na svetu, zaključamo vrata od sedam brava. Opšte je mišljenje bilo da ćemo u prvom redu da se oslanjamo na napadačke vrline reprezentativaca, ali su izgleda u našem timu shvatili da dobra odbrana medalje vredi.

Srpski rukometaši se odlično nose s teretom domaćeg terena u pioniru. Može li Arena da bude problem?

– Nisu se uplašili Pionira, neće ni Arene. Reprezentacija koja ide na medalju ne sme sebi da dozvoli da je joj podrška s tribina veže i ruke i noge. Ostvarena je sjajna nit s publikom. U Areni mali problem može da bude drugačije igralište, veći prostor iza gola nego što je u Pioniru. S obzirom na to da se očekivalo 6-7 hiljada makedonskih navijača, apelujem na organizatora da, ukoliko Makedonci odu kući, jer nemaju šanse za plasman u polufinale, pusti u prodaju neke privremene karte i da se publika javno pozove da ih kupi kako bi naša reprezentacija imala najveću podršku.

Kako komentarišete igre Momira Ilića?

– Ilić je neko vreme bio pod pritiskom jer mu je bila namenjena uloga vođe, možda prvog pravog lidera još od vremena Butulije i Peruničića. Ranije je bio u senci nekih starijih igrača, a sada se sjajno uklopio u kolektivni duh. Protivnički igrači ga se plaše, a saigrači ga poštuju. Ilić sada stiče ime, popularnost, rejting... Istakao bih i Dalibora Čuturu, zbog koga je Vuković istrpeo kritike kad ga je pozvao u reprezentaciju, a on sjajno vodi igru i daje sigurnost timu da će njegove lopte uvek da završe tamo gde treba. Dobro je da igrači više nisu u senci selektora kao što je bilo kad smo, recimo, Jovica Cvetković ili ja vodili reprezentaciju.

(Telegraf/G. Anđelić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA