≫ 

Tri sudbonosna dana za SD Partizan: Borba za opstanak u vodi i bitke za budućnost fudbalskog i košarkaškog kluba! (FOTO)

Vaterpolo klub Partizan, koji je pred gašenjem, u petak igra za opstanak u Regionalnoj ligi, košarkaši sa Zvezdom za opstanak u polufinalnoj ABA seriji, a fudbaleri u nedelju za prekid crne serije posle tri vezana prvenstvena poraza, i to sa novim trenerom Savom Miloševićem u trenutku dok klub "juri" novac da obezbedi evrolicencu za narednu takmičarsku godinu

  • 20

Sivi oblaci su se nagomilali iznad SD Partizan čiji klubovi perjanice: fudbalska, košarkaška i vaterpolo sekcija, prolaze kroz najdelikatnije trenutke poslednjih decenija, sigurno i najneizvesnije koji se pamte, a sve zbog dugogodišnjeg nedomaćinskog poslovanja uprava tih organizacija. 

Fudbalski klub je pred finansijskim kolapsom, ekipa je rezultatski potpuno posrnula pa se spas traži u novom treneru Savi Miloševiću, međutim najveći problem je kako obezbediti evrolicencu za nastup u Ligi Evrope naredne sezone što bi trebalo da se reši u narednim danima. Situacija je odavno alarmantna u najtrofejnijem od svih, Vaterpolo klubu Partizan koji je, bez ikakvog preterivanja - pred gašenjem! Nešto "lakše dišu" košarkaši, mada će tek rezultat polufinalne serije ABA sa Zvezdom odrediti dalji put crno-belih u godinama koje dolaze.

Zanimljivo, sve tri sekcije ovog vikenda igraju neverovatno važne utakmice u svojim ligama, ne zna se koja je važnija od koje, pa su mnogi navijači Partizana predstojećem vikendu već prikačili prefiks istorijski za njihovu voljenu sportsku porodicu.

VATERPOLO KLUB PARTIZAN IGRA ZA OPSTANAK U REGIONALNOJ LIGI: GROBARI ORGANIZOVALI DOSAD NAJOBUHVATNIJU AKCIJU POMOĆI

Sedmostruki šampion Evrope u petak (20) igra revanš utakmicu baraža za opstanak u Regionalnoj A1 ligi protiv hrvatskog Solarisa iz Šibenika, u prvom meču je bilo 9:9, pa se očekuju pune tribine Banjice i pomoć ekipi koja se najavljuje danima iz svih krajeva sveta.

Naime, mnogi navijači su "priskočili" u pomoć, pa su tako klubovi navijača Partizana iz Pariza, Trebinja, Gajdobre, Kotora... , kao i jedna od podgrupa organizovanih navijača iz Beograda pomogli kupovinom po 100 ulaznica. Isto je učinio i Rukometni klub Partizan, kao i Košarkaški koji je kupio 200 ulaznica koje će podeliti, dok je Navijački klub iz Pariza 100 ulaznica, preko kluba, poklonio svima koji žele da dođu i bodre crno-bele. Takođe, Klub navijača Partizana iz Amsterdama je uplatio 100 evra na račun kluba.

Foto: MN Press

Inače, VK Partizan je nedavno obelodanio da je u dugu od čak 3.3 milona evra! Blokada računa traje duže od 1000 dana, a to su samo neki od problema sa kojima se crno-beli suočavaju u poslednje vreme.

- Izuzetno mi je teško da kažem da se Partizan gasi. To nije nikakvo spinovanje, to su činjenice. Mi nemamo nikakva sredstva, a nemamo ni sponzore. Sva rešenja smo iscrpeli. Opet ćemo pokušati da donacijama nešto prikupimo, ali sve je to kratkoročno, a ne sistemsko rešenje. Struja, voda, grejanje, neisplaćene zarade, sve nas to pritiska - sumorno zvuče reči direktorke VK Partizan Tatjane Rakas.

Duel sa Solarisom zato bi mogao da bude prekretnica na putu oporavka kluba, naravno uslov je da se dobije utakmica, a nakon toga da se na talasu dobre energije krene u rešavanje teške finansijske situacije.

SAVI POVERENJE DA PODIGNE FUDBALERE DOK UPRAVA JURI ZA EVROLICENCOM

Fudbalski klub je godinama unazad finansijski podrhtavao usled krajnje neodgovornog ponašanja uprava koje su ga vodile, razjedinjenost navijača i stalni sukobi dodatno su oslabili klub i oterali i ono malo pravih navijača, pa je slika iz Humske sada više nego sumorna.

Na sve to "nakelemili" su se i loši rezultati nekada Đukićeve, dojuče Mirkovićeve ekipe, kojoj je ugroženo i četvrto mesto na superligaškoj tabeli. U takvoj atmosferi tim sa novim trenerom priprema meč sa Napretkom, i to posle tri vezana prvenstvena poraza (Radnički, Voždovac, Spartak).

Utakmica u Kruševcu, gde su crno-beli nedavno dominirali u Kupu (4:0), igra se u nedelju od 17 sati, dan posle duela košarkaša sa Zvezdom, a dva dana nakon meča vaterpolista za opstanak u ligi, pa je i navijačima olakašan raspored da u većem broju podrže sve tri sekcije na tri lokacije.

Pogled u neizvesnu budućnost: Savo Milošević Foto: Milena Đorđević

Ne ulivaju ni Miloševićeve reči sa promocije bogzna kakav optimizam među navijače, "preko noći" se ne prave velike stvari, a nevolja može biti status početnika bivšeg direktora FSS i (nekada) oponenta aktuelne uprave crno-belih.

- Moj minus je zanatski do posla, priznajem, ali plus je što sam obavljao funkcije gde sam mogao da sagledam drugačiju sliku. Teška je situacija, ne tražim opravdanja ali treba da budemo realni i da sagledamo sliku i shvatimo da neće biti lako. Pripremio sam se na mnogo problema i prepreka. Neke stvari možemo da promenimo brzo, a za neke će trebati vremena.

Meč sa Napretkom suštinski neće mnogo promeniti poziciju Partizana, pobeda bi svakako bila dobra za početni elan sa novim trenerom, ali je Superliga i trka za titulom odavno izgubljena. Sve snage u Humskoj sada su okrenute Kupu i polufinalu sa Radničkim koji je nesavladiv za Partizan ove sezone.

KOŠARKAŠKO "BITI ILI NE BITI": FINALE ILI NASTAVAK TAPKANJA U PROSEČNOSTI

Košarka je, bez dileme, ponovo najomiljeniji i najpraćeniji sport za navijače Partizana, bila je to i kada je klub opasno posrtao prethodnih godina, a sada je euforija na vrhuncu sa ulaskom u ABA plej-of. "Tesan" poraz u prvoj utakmici sa Zvezdom ni za jotu nije oduvao entuzijazam kod pristalica crno-belih koji prizivaju evroligaški scenario za narednu sezonu i veruju da je on ostvariv.

Zašto je baš ova, druga utakmica sa Zvezdom, toliko važna po klub na putu njegovog preporoda?

Pre svega, egal u seriji pred mejstoricu prebacio bi pritisak na rivala koji nosi breme favorita, drugo, eventualni plasman u finale obezbedio bi Trinkijerijevom timu prednost domaćeg terena protiv Budućnosti ili Cedevite, samim tim i daleko veće šanse za titulu, i treće, eliminacija "večitog rivala" sasvim sigurno bi ubrizgala toliko potrebnu energiju čitavom crno-belom navijačkom korpusu, pa bi se sa mnogo više optimizma gledalo i na situacije u ostalim trenutno kriznim sekcijama, gorepomenutim vaterpolo i fudbalskoj.

Utakmica Partizana i Zvezde igra se u subotu od 19 sati.

Vanja Marinković u duelu sa Lazićem u prvoj utakmiciplej-ofa ABA polufinala Foto: MN Press

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JSD partizai

    29. mart 2019 | 13:32

    Godinama i decenihama se kralo otimalo i bahatilo....cilj im je bio uništiti svaki vid konkurencije pošto- poto,naročito Crvenu zvezdu. Iskoristili su ogromnu političku moć i podršku i gotovo neograničene budžete u svim klubovima,čak i onim koje su ekspresno osnivali. Kad je ta pomoć umanjena, počela je kuknjava i medijska hajka kako neko želi da uništi Jugoslovene.....

  • Mickey

    29. mart 2019 | 13:42

    Ko se ne moze sam finansirati,zna se?Katanac.....

  • Perra

    29. mart 2019 | 13:02

    Spas je u katancu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA