Soroš kupio dva odsto akcija Mančester junajteda

Pretpostavlja se da poznati američki investitor ulaže u "crvene đavole" zbog njihovih unosnih ugovora sa medijskim kućama

  • 0

Poznati američki investitor i multimilijarder Džordž Soroš postao je suvlasnik slavnog Mančester junajteda pošto je preko svog Soroš fonda kupio skoro dva odsto akcija klase A, koje je klub ponudio na berzi prošlog meseca u nameri da likvidira deo duga.

Akcije klase A daju manja prava od klase B jer njihovi vlasnici nemaju pravo odlučivanja. Soroš je sada vlasnik oko 1,9 odsto akcija najvrednijeg kluba na svetu u vrednosti od oko 41 milion dolara.

Junajted koji je od 2005. u vlasništvu porodice Glejzer, odlučio je da proda deo akcija kako bi otplatio nagomilane dugove, ali polovinu od očekivanih 233 miliona dolara Glejzeri će zadržati za sebe.

Kad je klub izašao na njujoršku berzu procenjen je na 2,3 milijarde dolara, ali je u poslednjih deset dana cena akcije pala 6,7 odsto.

Navijači Mančester junajteda, koji se protive vladavini Glejzera, optužuju Amerikance da su namerno odredili visoku početnu cenu akcija, kako bi njihovim padom prikrili gubtke koje su napravili.

Ovo nije prvi Sorošov izlet u fudbal. On je 2008. bio na pragu kupovine Rome, ali je odustao kad je otkrio u kakvoj se očajnoj finansijskoj situaciji nalazila "vučica". Stručni ekonomisti smatraju da je Soroš ušao u posao sa Junajtedom zbog vrlo unosnih ugovora koje klub sa Old Traforda ima sa medijskim kućama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA