ZLATNI BASKETAŠ ZA TELEGRAF: Amerikanci kucaju iza glave, a mi boc - dvojkama! (VIDEO) (FOTO)

Dušan Domović Bulut, predvodnik četvorke koja se popela na svetski basketaški tron u Atini, objašnjava kako su pred Srbijom pali SAD i Španija sa Garbahosom i Himenezom

  • 0

Srbija je posle deset godina prvak sveta u košarci - seniorskoj! Posle slavlja sa Divcem, Stojakovićem i ekipom, posle zlata u Indijanapolisu, čekali smo deceniju i dočekali basketaše. Ekipu čine četiri momka koji su u Atini pokidali u igri na jedan koš i potvrdili kakav se basket igra u Srbiji.

Naša zemlja slavi Dušana Domovića Buluta, Marka Savića, Marka Ždera i Milana Boškovića. One koji će možda naterati američke režisere da se okanu pravljenja filmova o prevaziđenom američkom basketu između zgrada.

Trenutno najbolji basket na planeti se igra u Novom Sadu. Predvodnik ekipe koja je u finalu pobedila Francusku (16:13) Dušan Bulut ekskluzivno je govorio za Telegraf.

Mi u redakciji bismo slavili i da je jedan od nas svetski prvak i u klikerima, a kamoli u basketu? Kakav je osećaj biti  svetski prvak?

- Super, pogotovo što smo skapirali šta smo uradili tek kada smo stigli u Beograd. Tek tada nam je bilo jasno koju težinu ima ovaj rezultat. Tamo je to nekako prošlo, jer smo sve vreme bili u mečevima, trajalo je takmičenje - kaže Bulut, prvi među jednakima u ekipi svetskih prvaka, prošle godine predstavnik Srbije na čuvenom "Alkatraz" turniru - 1 na 1.

Na putu do finala pali su Amerikanci, Španci za koje su igrali veliki Horhe Garbahosa i Karlos Himenez?

- Jesu oni super košarkaši, ali su po mom mišljenju malo matori za ovu igru - a mi dodajemo: zna se ko je "matori" u basketu.

Amerikanci? Jedan kolega se krstio gledajući snimak kako ljudi zakucavaju. I za njih ste imali recept?

- Svaki tim ima svoje kvalitete, stil igre. Oni igraju "ložački", vole da zakucaju. Naš stav je da je poen - poen, bio zakucavanjem preko glave, bilo običnim polaganjem. Ali "dvojke" u ovom sportu mnogo donose. Mi smo dobro šutirali.

Da li je sada zvanično Novi Sad glavni grad košarke u Srbiji?

- Ha, ha. Mislim da jeste. Čak i sporta u našoj državi. Mnogo sportista iz našeg grada pravi uspehe u poslednje vreme.

Hoćete li da odigrate neki basket za sugrađane kada se skupite narednih dana?

- Ja sam stalno na terenu, naravno da će biti partija i za komšiluk.

Rio i Olimpijske igre su daleko. Planirate li da vaša četvorka tamo nastupi ili...

- Videćemo, Srbija ima svoje mesto u Riju. Mi bismo voleli da za početak imamo priliku da branimo svetsku titulu za dve godine. Igre u Brazilu su naravno želja svakog od nas.

Gomile klinaca, ali i starijih voli da igra basket u kraju. Oni se sada pitaju da li ima para u ovoj disciplini i može li da se živi od toga.

- Imamo za džeparac, da se skupi za more i tako... tokom turnira. Ništa ozbiljno. Nadamo se da će biti bolje sada kada je FIBA uzela basket "3 na 3" pod svoju ingerenciju. Mi smo u debelom zaostatku za Slovencima i Hrvatima što se tiče našeg sporta. U našem savezu nema osobe koja bi se lično založila da nam se obezbede bolji uslovi.

Bulut je prošle sezone delio lekcije i ispod dva koša. Igrao je za makedonskog prvoligaša Gevgeliju i bio najbolji strelac. Trenutno je bez kluba.

- Tražim bolji klub - tvrdi momak, koji će u budućim pregovorima imati status igrača sa svetskim zlatom.

(S. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA