SLAVNIĆ: Teodosić radi šta hoće, Ivković mu sve dopušta!

- Teodosić egoistično ističe sebe i, ili pobedi protivnika, ili pobedi svoju ekipu, sa kamatama plaćamo njegovu trojku preko Garbahose - ocenio legendarni Moka

  • 0

Razočaravajući bilans srpskih košarkaša u, dosad odigranih, pet mečeva kvalifikacija za Prvenstvo Evrope neminovno navodi na pitanje koji su dometi reprezentacije koja je izgubila oba meča protiv ozbiljnih rivala, prvo su nas šokirali Crnogorci trojkom sa pola terena u utakmici u kojoj smo ispustili 13 poena prednosti u završnim minutima, a onda je usledila prava košarkaška lekcija od Izraelaca koji su u svim elementima nadvisili "orlove".

Srebro Srbije osvojeno na EP u Poljskoj 2009.  i dobar nastup na Svetskom prvenstvu u Turskoj naredne godine, gde je osvojeno četvrto mesto, posle polufinalnog poraza od domaćina potpomognutog  suđenjem, sada izgledaju kao davna prošlost. Na prethodnom šampionatu Evrope bili smo tek osmi, zbog čega nismo ni nastupili na Olimpijskim igrama u Londonu, a sa ovakvom igrom teško da ćemo bolje proći i u Sloveniji naredne godine, ako se kvalifikujemo, čemu je, ipak, realno nadati se.

-Malo je sramota da posle pet godina ekipa nazaduje. Evidentno je da pojedini igrači i posle pet godina ne shvataju svoju ulogu u timu - ocenjuje u telefonskom razgovoru za Telegraf.rs Zoran Moka Slavnić, nekad jedan od najboljih evropskih plejmejkera, a kasnije i selektor naše košarkaške reprezentacije na EP u Španiji. -  Da budem konkretan, mislim na Teodosića, kojeg sam ja izmislio 2007., ali kojeg niko nije naučio odgovornosti.

- Sprega između pleja i trenera je ključna, ali ne tako da Teodosić radi šta hoće, a Ivković mu sve dopušta. Teodosić egoistično ističe sebe i, ili pobedi protivnika, ili pobedi svoju ekipu, sa kamatama plaćamo njegovu trojku preko Garbahose. Verovanje da je to način rešavanja utakmica dovelo je do ovoga sad - kaže Slavnić.

- Mene su pre pet godina raspeli kad sam izgubio protiv Izraela, a šta reći za ovo? Tada sam imao klince pet godina mlađe, a sada...Bez vođe na terenu, bez vođe sa klupe, sterilno...Ako ne bude radikalnih promena krupnim koracima ćemo nazadovati - veruje Slavnić i dodaje: - Da budem jasan, meni je milo što sam izmislio Teodosića. On ima bogomdanu kreativnost koju je posedovalo malo igrača sa ovih prostora, ali nikako da se nauči odgovornosti.

PRAJA: NISMO VIŠE VANZEMALJCI

Slavnićev saigrač iz najslavnijih dana u reprezentaciji Jugoslavije, Dražen Dalipagić, smatra da sadašnja reprezentacija prosto nema kvalitet mnogih ranijih.

- Mi nemamo više "vanzemaljce", nismo više velesila kao što smo bili, niti ćemo ikad biti i moramo to da shvatimo. Imamo proizvedene, industrijske igrače, koji nisu svestrani. Da pobeđujemo sve redom, toga više nema - ocenio je Dalipagić.

- Predvideo sam kad smo izgubili od Crne Gore da ćemo teško savladati Izrael, sad nam je sve teže i teže. Ipak, mislim da možemo da pobedimo u Podgorici i da savladamo Izrael kod kuće, verujem da ćemo se plasirati na EP. Ako ne odemo, neko će odgovarati za to. Neću da kritikujem kao u fudbalu "uprava napolje", šta su krivi Divac ili Bodiroga koji su obezbedili odlične uslove, za poraze su krivci igrači, nešto ide i na dušu trenera - misli legendarni Praja.

U krtikama je uzdržan i Miroslav Nikolić, trener Radničkog iz Kragujevca.

- Slabo smo odigrali protiv Izraela, idemo dalje, crta će se podvući na kraju. Promašili smo otvorene šuteve za tri poena, da smo to dali dobili bismo, ušli smo i u jurnjavu sa njima. Mislim da plasman na Evropsko prvenstvo nije u opasnosti, to je samo slab dan. Neću da kvarim atmosferu kritikom, da nekom stajem na muku, pogotovo ne reprezentaciji koju volim - rekao je Nikolić.

(A. Čolović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA