JEDAN JE MORAO DA PADNE: Novak heroj! Marej šampion!

Đoković bio na pragu preokreta posle gubitka 2:0 u setovima, ali fizički nije izdržao u odlučujućem - 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2. Srpski as doživeo sramotne zvižduke na medicinskom tajmautu uoči poslednjeg servis gema. Škot doneo "Slem" za Britaniju posle 76 godina!

  • 8

Novak Đoković je predao krunu Njujorka! Srpski šampion je posle skoro pet sati tenisa i pet setova u finalu US opena poražen od Škota Endija Mareja. Spektakularan tenis doneo je veliki kambek našeg tenisera u meč posle gubitka 2:0 u setovima, ali srećnog kraja po Noleta ipak nije bilo!

Pamtiće se: Endi - Novak 7:6, 7:5, 2:6,3:6, 6:2!

Velika Britanija posle 76 godina i Freda Perija u Njujorku ima Gren slem šampiona! Simbolično, pehar najboljem teniseru sa Ostrva predao je dojučerašnji šampion - Novak Đoković!

Dugo će se pričati o ovom meču! 

Đoković je za razliku od januara i finala Australijan opena protiv Rafaela Nadala ovoga puta ostao bez daha, kada je čitava planeta čekala da zada završni udarac posrnulom Mareju.

Međutim, Novak nije mogao protiv prirode, ali i Marejeve partije karijere.

Đoković se namerio na Endija s kojim se s pravom ponosi čitavo Ostrvo. Treći nosilac u Njujorku je bio kao Rafael Nadal na šljaci - uporan, tvrdoglav, smiren, ali i ubedljiv. Uglavnom siguran u udarcima, neverovatno spretan u defanzivi. Imao je sve što je Đokovića krasilo prošle godine na istom mestu, krunisano perfektnom fizičkom spremom.

Bez obzira što su igrači ostvarili gotovo identičan broj poena (160:155 za Mareja) bilo je očigledno da Novak mora puno puno više da radi kako bi ostvario poen. Kada se bude sumirala igra moći će da se kaže jedno - Novak je odigrao fantastično protiv vršnjaka kojem je jednostavno bio dan, ili bolje reći - celo leto.

Marej je posle izgubljenog finala Vimbldona i osvajanja Olimpijskih igara zaokružio letnju sezonu na najbolji mogući način.

NJUJORČANI? SRAMOTA!

Veliko finale na "Artur Eš" stadionu poptuno su na kraju pokvarili zvižduci upućeni našem teniseru zbog traženja medicinskog tajmauta kod 5:2 za rivala.

Iako je bilo vidljivo da Novak jedva hoda, da je neophodno da mu se ukaže pomoć, njujorška publika je masovno negativno odreagovala na odluku Novaka, koji im je ironično aplaudirao zbog toga.

Za turnir i publiku koji se redovno kite perjem i za sebe kažu da su najluđa, najšmekerskija - sramota!

TOK SUSRETA

PRVI SET - Brejk, brejk, na kraju tajbrejk Škota!

Jednom je morao da se završi prvi set. Kako je vreme odmicalo tokom tako su poeni imali sve više razmene udaraca. Na kraju, u taj brejku skoro da nije bilo poena, a da nije bilo bar 20 razmenjenih udaraca sa obe strane.

Šest set lopti je imao Marej u tajbrejku i konačno je poslednju iskoristio na svoj servis! Novak je imao 5:3 u odlučujućem gemu, ali je poklekao - 12:10.

Od prvog gema našeg tenisera evidentan je bio problem sa vetrom prilikom servisa. Nije ni Škot briljirao, ali se jednostavno bolje snašao u uslovima koji su u prvom delu meča izuzetno podsećaju na početak susreta sa Davidom Fererom u polufinalu.

Novak se puno mučio sa osvajanjem "svojih" gemova. Gledao je u nebo, ne verujući da će vetar ponovo da mu bude veći protivnik od rivala sa druge strane mreže.

Napravio je veliki broj neiznuđenih grešaka (čak 14 na kraju 7. gema), ali se onda popravio.

Stigao je rivala na 4:4, maestralno odigrao gem za prednost, ali je moralo da se ide u 13. gem.

DRUGI SET - Preokret Novaka, ali za malo!

Imao je Marej velikih 4:0 i 5:2, ali se srpski teniser u potpunosti vrati u meč sa dva vezana brejka.

Đoković je potvrdio floskulu da kada je poptuno u meču, kada malo greši, teško da iko može da ga dobije na betonu. U potpunosti se vratio u meč iako je bio otpisan posle dvadesetak minuta, ali...

Servirao je za opstanak u setu i na 15:30 izgubio gem. Dva puta je kucao volej, drugi put u aut, pa Škotu nije bilo teško da psihički istrošenog Novaka dotuče i stigne do 2:0.

Kako je delovao na početku prvog seta – neubedljivo i sa manjkom samopuzdanja, tako je Đoković otvorio drugi set. Marej je uz jedan brejk stigao do 3:0, vrlo lako je stigao i do dva brejka prednosti

Škot je kao nikada do sada igrao sigurno (pomalo i dosadno). Sve je ubedljvo vraćao, Novak nije mogao da pronađe rešenje...

Čak i kada je pronašao svoj ritam, napravio je neočekivani zastoj u igri!

TREĆI SET - Konačno Novak koga poznajemo!

Idemo, 1:2! Novak je imao samo jednu opciju, da osvoji set i ostane u životu. Upravo je to uradio fenomenalnog igrom, pre svega na servis protivnika.

Dva brejka, uz koliko toliku stabilizaciju svojih servis gemova (krenuo ga je prvi servis) bili su dovoljni za Đokovića da najavi povratak u meč.

Marej je osvojio dva poena na Đokovićev servis kod 5:2 za našeg tenisera, ali su usledila tri strahovita servisa Srbina i prva set lopta je iskorišćena. Novak je napravio korak, finale nije gotovo.

ČETVRTI SET - Korak do sna!

Novak je odmah na startu još jednog seta koji odlučuje o njegovom životu u finalu oduzeo servis protivniku. Overio je brejk sigurnom igrom na svoj servis, "držao" gem i rivala dotukao na 5:3 za potpuni povratak u meč!

Nije Novak blistao u četvrtom setu, ali je iskoristio činjenicu da vetra gotovo i da nema, počeo je u serijama da pogađa dijagonale.

Pomogao je srpskom teniseru i glavni sudija koji ga je kod 2:1 za našeg igrača upozorio da požuri sa serviranjem jer previše odugovlači (?!). Novak je odservirao dva perfektne loptice i stigao do 3:1.

Manje više rutinski je zadržao prednost, a onda prvu set loptu na servis rivala obezbedio pet set u velikom finalu!

PETI SET - Šteta!

Više nije mogao. Novak jeste izgubio prvi servis gem, ali je gurao koliko je mogao. Marej je i drugi put osvojio protivnikov servis, a onda je počeo „rat do istrebljenja“!

Novak je uzvratio ratnički, vratio jedan brejk, onda uz mučenje stigao do samo gema zaostatka - 3:2. Činilo se da je trenutak da Đoković ponovo potpuno bude u igri, ali... Usledili su grčevi, Novak je izgubio gem, zatim je do iznemoglosti pokušavao da sačuva svoj servis, ali nije uspeo.

Marej je sa 5:2, posle medicinskog tajmauta potpuno skoncentrisano odigrao ključni gem i prvi put u karijeri osvojio Gren slem trofej.

Zasluženo!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blabla

    11. septembar 2012 | 09:35

    HAHAHA kakav smo mi narod, kada Rafa kli Fedex izgube od nekog pa cak i kad je neki levi, onda komentari pljuste sa svih strana tipa NIJE MU DANAS BIO DAN! A kad Novak izgubi od jednog od 3 najbolja igraca na turu onda odma GOTOV JE, VEZE NEMA i ostale gluposti. Optereceni smo uspehom sunarodnika. Srbi bili najsrecniji kada bi neko sad Novaku oduzeo sve sto je dosad zaradio, onda bi ponovo poceli da navijamo za njega! BRUKA

  • mare

    11. septembar 2012 | 08:00

    Nole kralju.

  • Биће дана за мегдана

    11. septembar 2012 | 09:58

    У ововм тренутку Новак је пружио максимум, ипак је пресудила боља физичка припремљеност Мареја, јер колико год је Нолету прошла година донела толико му је и узела пре свега у физикој припремљености. Борио се максимално да је боље ушао у меч не би изгубио, а у петом сету је пресудфио први гем да га је Ноле добио победио би у финалу. Ипак Ноле је велики шампион и свака му част на досадашњим резултатима. Ноле ти си понос Србије!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA