SAMI SVOJI MAJSTORI: Paraolimpijci napravili žurku na ulici, Beograđani im se pridružili! (FOTO)

Paraolimpijci uspešno organizovali proslavu kod Terazijske česme, nekoliko stotina Beograđana pozdravilo junake iz Londona uz skandiranje "Šampioni!"

  • 0

Srpski paraolimpijci uspeli su u nameri da sami naprave proslavu povodom sjajnog nastupa na Igrama u Londonu, više stotina Beograđana pozdravilo ih je kod Terazijske česme, uz srdačne čestitke, rukovanje i slikanje i skandiranje: "Šampioni! Šampioni! Srbija! Srbija!"

Mada "doček" ne može da se poredi sa uobičajenim ispod balkona gradske skupštine, čitav događaj bio je dirljiv, simpatičan i iskren, a paraolimpijci su, nasmejani i dobro raspoloženi, rado razgovarali i slikali se sa posetiocima. Sve je moglo i trebalo da potraje i malo duže, ali posle petnaestak minuta druženja sportisti su odvezeni u privrednu komoru.

Prethodno je u hotelu "Moskva" održana konferencija za medije, pokrivena sa desetak kamera uz nekoliko desetina novinara i fotoreportera. Čelnici paraolimpijskog sporta, ali i sami sportisti, zahvalili su medijima što su njihova dostignuća ispratili mnogo detaljnije nego u ranijim prilikama, i da očekuju da to skrene veću pažnju na njih, pa su i podelili medalje zahvalnice velikim medijskim kućama.

- Ove rezutate treba iskoristiti za veće uspehe i napredak. Svi smo ponosni onim što smo postigli u Londonu, ali još više jer se nacija okrenula ovim sportistima i pratila njihove nastupe - rekao je predsednik Paraolimpijskog komiteta Zoran Mićović.

- Pozdravio bih medije koji su nas pratili kao nikad do sada. Ovo srebro osvojeno je srcem za moj srpski narod, kako u Srbiji, tako i u republici Srpskoj, gde sam rođen i odrastao - izjavio je Draženko Mitrović, osvajač srebrne medalje u i svetski rekorder u bacanju diska na POI u Londonu, inače osvajač 19 medalja za Srbiju, triput svetski i pet puta evropski šampion. Kasnije, tokom druženja na Terazijama otkrio je da mu ovaj uspeh ipak nije najdraži:

- Najslađa mi je srebrna medalja iz Pekinga 2008, iz ličnih razloga. Posvetio sam je pokojnom ocu, koji je umro tri meseca pre paraolimpijskih igrara i nije dočekao da me vidi kao osvajača medalje na Igrama - poverio se Mitrović.

Željko Dimitrijević, osvajač zlata i svetski rekorder u bacanju čunja, osvojio je prvu od pet srpskih medalja na POI, ujedno prvu na atletskim takmičenjima, da sve bude zanimljivije, hicem iz prvog pokušaja.

- Imao sam čast i sreću da bacam prvi i prvim hicem osvojim zlato, što je bio podsticaj i ostalima da zabeleže dobar rezultat. Šta da kažem nego da sam presrećan - rekao je Dimitrijević, koji do pre nešto više od godinu dana nije ni nastupao na međunarodnim takmičenjima, a sada je šampion i svetski rekorder.

- Ovo je najlepši trenutak da ga delimo sa vama. Zlato i svetski rekord na najvećem takmičenju nije mala stvar - izjavila je Tanja Dragić, osvajač zlata i svetski rekorder u bacanju koplja. - Presrećna sam, ostvarila sam san i dokazala da sam jaka kada  je najpotrebnije.

Stonoteniser Zlatko Kesler, osvajač srebra u Londonu, najavio je povlačenje.

- Meni su ovo bile šeste POI i peta medalja. Posle 25 godina i 25 medalja mislim da je došlo vreme da se povučem. Imam 52 godine, sve me boli dok igram, a kineski takmičar koji me je pobedio u finalu ima 22.

Učesnici konferencije za medije u hotelu "Moskva" istakli su zahvalnost ambasadoru Velike Britanije Majklu Devenportu, koji je dobio i medalju - zahvalnicu Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Srpski paraolimpijci imaće večeras još jednu priliku za druženje, biće gosti na košarkaškoj utakmici Srbija - Izrael u kvalifikacijama za Evrobasket u Sloveniji naredne godine.

(Telegraf.rs/ Foto: M. Todorović )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA