MAGIČNA GRANICA: Naučnici tvrde da Bolt može ispod 9.00 (VIDEO)

Fantastični Jamajčanin u idealnim uslovima može da istrči 8.99 * Novinar Džon Brenkus i lekar Bazil Ajš kompjuterskom analizom došli do savršenog sprintera i otkrili da Bolt skoro uopšte ne zaostaje za tim idealom - po visini, mišićnoj masi i svim ostalim parametrima. Bolt je sasvim blizu savršenog sprintera

  • 0

Naučno ispitivanje koliko brzo čovek može da istrči deonicu od 100 metara u poslednje vreme prilično je aktuelno i to prvenstveno zbog neverovatnih mogućnosti Jusaina Bolta, čiji rekord u najkraćoj sprinterskoj disciplini iznosi 9.58 sekundi.

Fantastični sprinter s Jamajke s lakoćom trči ispod 10 sekundi, što je u dosadašnjoj karijeri učinio 32 puta. Isto toliko puta ispod deset sekundi trčao je Amerikanac Tajson Gej, ali njih dvojica ni zajedno ne mogu da se mere sa Boltovim zemljakom i kapitenom iz reprezentacije Jamajke Asafom Pauelom, koji je to uspeo više od 80 puta.

Ali, deset sekundi već odavno nije magična granica. Možda je još zanimljivo videti kad će još neki belac protrčati ispod nje, jer dosad je to uspelo samo Francuzu Kristofu Lemetru i to tek prošlog jula. Prethodno je, od 1984, najbrži belac bio poljski sprinter Marian Voronjin sa okruglom desetkom.

S druge strane, crnci još od Olimpijskih igara u Meksiku 1968. kad je to pošlo za nogama Džimu Hajnsu, redovno probijaju desetku.

Nedavne analize utvrdile su da je kombinacija najboljih vremena po deset-metarskim deonicama od starta do cilja 9.44 (naučnici su jednostavno podelili stazu na deset deonica i sabrali najbolja vremena). Ali, izgleda da se može i mnogo bolje od toga.

Novinar Džon Brenkus je zajedno s doktorom Bazilom Ajšom utvrdio da Bolt u idealnim uslovima može trčati 8.99!

U takvu analizu ubrojeno je mnogo faktora, od maksimalno dozvoljenog vetra u leđa do mesta održavanja trke (maksimalno dopuštene nadmorske visine od 1.000 metara, gde je najviše smanjen otpor vazduha).

Brenkus i Ajš su, inače, kompjuterskim putem došli do savršenog sprintera u toj priči, ali su otkrili da Jusain Bolt uopšte ne zaostaje mnogo za tako učinjenim natčovekom. Po visini, mišićnoj masi i po mnogo čemu drugom, Bolt je sasvim blizu savršenog sprintera.

Analiza navodi da Bolt može da postigne 9.02, ali još tri stotinke stručnjaci dodaju na čovekovu psihu, odnosno želju ili motiv da se probije i magična granica od devet sekundi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA