• 0

HUMANO: Tipsarević sa mladima koji su savladali kancer

Janko pomaže Udruženju roditelja, prijatelja i staratelja dece obolele od malignih bolesti, te je boravak u Beogradu iskoristio za posetu i druženje

  • 0

Teniser Janko Tipsarević već neko vreme pomaže Udruženju roditelja, staratelja i prijatelja dece obolele od malignih bolesti "Čika Boca", i boravak u Beogradu iskoristio je za posetu i druženje sa mladima koji su savladali ovu opaku bolest.
Tipsarević je pomogao ambiciozan projekat kampa, koji bi trebalo da bude otvoren naredne godine na Zlatiboru. U tom kampu bi deca od šest do 18 godina starosti, koja su uspešno izlečena od kancera, trebalo da se ohrabre za novi život. Teniser je doneo i sjajnu vest da je prijavio "Čika Bocu" na konkurs kao jednu od organizacija koju bi ATP mogao da podrži. Budući da ATP dosta polaže na humanitarni rad i podržava ovakve aktivnosti tenisera, realno je očekivati da u narednom periodu "Čika Boca" dobije pozamašnu sumu novca.

- Iskren da budem, inicijativa za moje učešće u ovome krenula je od moje supruge Biljane, pre nekih šest meseci. Nije nam trebalo dugo da se odlučimo. Mislim da je fenomenalno to što rade da pomognu deci - objasnio je Janko kako je ušao u ovaj humanitarni projekat.
- Čovek koji me je upoznao sa tenisom, moj pokojni deda, umro je od raka, i to je bio dodatni razlog da podržim mlade ljude koji su se borili sa istom bolšeću. Ne osećam se privilegovanim što sam poznat, voleo bih da klinci u meni pre svega gledaju tenisera i sportistu, nekog ko je uspeo da se izbori sa nečim i dostigne neki nivo i da ih to inspiriše da savladaju teškoće i urade isto. Voleo bih da provodim više vremena sa njima, ali obaveze mi to ne dozvoljavaju - rekao je Tipsarević, o kome trenutno snima dokumentarac "Tennisography", projekat koji u okviru "Tennis channel"-a prati detaljno aktivnosti poznatih tenisera.
Od 29. septembra trebalo bi da krene još jedan projekat Udruženja - internet radio "MladiCe radio", na kojem bi mladi koji su se izborili sa bolešču govorili o svojim iskustvima i htenjima, a ime je simbolično, jer slovo "c" u medicinskom rečniku označava kancer. Savladati bolest, koliko god to bila velika stvar, nije kraj puta, potrebno je osmisliti dalji život.

- Kamp koji bi trebalo da počne sa radom u julu iduće godine ima za cilj da ohrabri decu, da se osete posebnim i sposobnim da urade i nešto što nisu u stanju njihovi vršnjaci koji nisu bolovali. U njemu će biti deca od šest do 18 godina, bez prisustva roditelja, jer je potrebno da se naviknu na odvojenost. Kao volonteri radiće "survajveri", mladi koji su preživeli bolest, a biće i profesionalaca - objašnjava Dragana Radulović, koja je sa suprugom Vladimirom osnovala Udruženje prošle godine i time ozvaničila do tada neformalnu grupu.
- To je koncept pustolovnog, adrenalinskog kampa. Na izdvojenom je mestu na Zlatiboru, vrlo lepom, blizu je Tara, a tu je i Kusturičin Drvengrad. Želimo da to bude pravi kamp, sa dizanjem i spuštanjem zastave, mnogo radionica, izletima, aktivnostima, orijentiringom, peintbolom, samo se neće spavati pod šatorima. Bivši vaterpolista Dača Ikodinović ponudio se da organizuje sportske aktivnosti - kaže Vladimir Radulović.
Nova prilika za život nije nešto sa čim moraju da se bore samo "survajveri", i roditeljima je potreban optimizam za budućnost.
- Roditelji i deca dodatno se vežu tokom lečenja i, kad dođe do ozdravljenja, potrebno je da i roditelji počnu da veruju da je detetu dobro, da imaju poverenje u njega. Čovek nikad nije miran, kontrole su na dva, pa na četiri meseca, a kroz Udruženje se trudimo da naučimo i roditelje da se nose s tim - rekla je Dragana Radulović.
(A. Čolović)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima