• 0

HUMANO: Tipsarević sa mladima koji su savladali kancer

Janko pomaže Udruženju roditelja, prijatelja i staratelja dece obolele od malignih bolesti, te je boravak u Beogradu iskoristio za posetu i druženje

  • 0

Teniser Janko Tipsarević već neko vreme pomaže Udruženju roditelja, staratelja i prijatelja dece obolele od malignih bolesti "Čika Boca", i boravak u Beogradu iskoristio je za posetu i druženje sa mladima koji su savladali ovu opaku bolest.
Tipsarević je pomogao ambiciozan projekat kampa, koji bi trebalo da bude otvoren naredne godine na Zlatiboru. U tom kampu bi deca od šest do 18 godina starosti, koja su uspešno izlečena od kancera, trebalo da se ohrabre za novi život. Teniser je doneo i sjajnu vest da je prijavio "Čika Bocu" na konkurs kao jednu od organizacija koju bi ATP mogao da podrži. Budući da ATP dosta polaže na humanitarni rad i podržava ovakve aktivnosti tenisera, realno je očekivati da u narednom periodu "Čika Boca" dobije pozamašnu sumu novca.

- Iskren da budem, inicijativa za moje učešće u ovome krenula je od moje supruge Biljane, pre nekih šest meseci. Nije nam trebalo dugo da se odlučimo. Mislim da je fenomenalno to što rade da pomognu deci - objasnio je Janko kako je ušao u ovaj humanitarni projekat.
- Čovek koji me je upoznao sa tenisom, moj pokojni deda, umro je od raka, i to je bio dodatni razlog da podržim mlade ljude koji su se borili sa istom bolšeću. Ne osećam se privilegovanim što sam poznat, voleo bih da klinci u meni pre svega gledaju tenisera i sportistu, nekog ko je uspeo da se izbori sa nečim i dostigne neki nivo i da ih to inspiriše da savladaju teškoće i urade isto. Voleo bih da provodim više vremena sa njima, ali obaveze mi to ne dozvoljavaju - rekao je Tipsarević, o kome trenutno snima dokumentarac "Tennisography", projekat koji u okviru "Tennis channel"-a prati detaljno aktivnosti poznatih tenisera.
Od 29. septembra trebalo bi da krene još jedan projekat Udruženja - internet radio "MladiCe radio", na kojem bi mladi koji su se izborili sa bolešču govorili o svojim iskustvima i htenjima, a ime je simbolično, jer slovo "c" u medicinskom rečniku označava kancer. Savladati bolest, koliko god to bila velika stvar, nije kraj puta, potrebno je osmisliti dalji život.

- Kamp koji bi trebalo da počne sa radom u julu iduće godine ima za cilj da ohrabri decu, da se osete posebnim i sposobnim da urade i nešto što nisu u stanju njihovi vršnjaci koji nisu bolovali. U njemu će biti deca od šest do 18 godina, bez prisustva roditelja, jer je potrebno da se naviknu na odvojenost. Kao volonteri radiće "survajveri", mladi koji su preživeli bolest, a biće i profesionalaca - objašnjava Dragana Radulović, koja je sa suprugom Vladimirom osnovala Udruženje prošle godine i time ozvaničila do tada neformalnu grupu.
- To je koncept pustolovnog, adrenalinskog kampa. Na izdvojenom je mestu na Zlatiboru, vrlo lepom, blizu je Tara, a tu je i Kusturičin Drvengrad. Želimo da to bude pravi kamp, sa dizanjem i spuštanjem zastave, mnogo radionica, izletima, aktivnostima, orijentiringom, peintbolom, samo se neće spavati pod šatorima. Bivši vaterpolista Dača Ikodinović ponudio se da organizuje sportske aktivnosti - kaže Vladimir Radulović.
Nova prilika za život nije nešto sa čim moraju da se bore samo "survajveri", i roditeljima je potreban optimizam za budućnost.
- Roditelji i deca dodatno se vežu tokom lečenja i, kad dođe do ozdravljenja, potrebno je da i roditelji počnu da veruju da je detetu dobro, da imaju poverenje u njega. Čovek nikad nije miran, kontrole su na dva, pa na četiri meseca, a kroz Udruženje se trudimo da naučimo i roditelje da se nose s tim - rekla je Dragana Radulović.
(A. Čolović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima