Reding čeka svog Abramoviča

Antonu Zingareviču, sinu ruskog milionera, ponuđeno većinsko vlasništvo u engleskom fudbalskom drugoligašu za 47,75 miliona evra

  • 0

Britanski mediji su objavili kao ekskluzivnu i senzacionalnu vest da 29-godišnji Anton Zingarevič, sin ruskog milionera Borisa Zingareviča, kupuje 51% akcija engleskog fudbalskog drugoligaša Redinga. Procenjuje se da većinski paket košta 40 miliona funti (47,75 miliona evra).

Zingarevič Mlađi je engleski đak. U Redingu, gradu po kojem se i zove klub, školovao se za menadžera u sportu. Bio je praktikant u investicionom fondu „Fortres Sports Fund”, s kojim je tesno povezan Everton. Još 2004. engleska, a i ruska štampa pisale su o njegovom mogućem ulasku u društvo akcionara liverpulskog kluba.

Nagađanja je odlučno opovrgao njegov otac, koga „Forbs” stavlja na 130. mesto najimućnijih ljudi u Rusiji s bogatstvom od 750 miliona dolara. Poznat je i kao „šumski Abramovič” jer ga drvo hlebom hrani.

– Niti sam niti ću da ulažem u britanski fudbal, a moj sin te pare nema. Moj biznis nije sport nego celuloza – rekao je onda Boris Zingarevič, magnat u industriji celuloze i papira, koji je posao započeo u Lenjingradu 1991. zajedno s rođenim bratom Mihailom (poznat po tome što je pre dve godine na dobrotvornoj aukciji u Petrogradu kupio za 1,7 miliona dolara crno-belu fotografiju Toboljskog manastira, koju je ruski predsednik Dmitrij Medvedev načinio iz helikoptera).

Stadion „Madejski” umesto deponije smeća

Možda je Zingarevič Otac u međuvremenu stekao poverenje u sinovljev talenat za vođenje biznisa. U Engleskoj, u svakom slučaju, znaju da je ruski ili arapski kapital garancija uspeha. Valjda se zato ser Džon Madejski (70), Redingov vlasnik, i opredelio da većinski udeo u klubu ponudi Zingareviču.

Madejski, engleski poslovni čovek, čije se bogatstvo procenjuje na skoro 300 miliona evra, nosi prezime po očuhu, poljskom pilotu u Drugom svetskom ratu, koga je civilni život sastavio s njegovom majkom. Gazda Redinga je od 1998. Krajem devedesetih napravio mu je i stadion za 24.000 gledalaca na mestu gde je bila gradska deponija smeća, koji se i zove „Madejski”. Prethodno se 102 godine igralo na „Parku brestova” (15.500).

Dve sezone u Premijer ligi

Reding je jedan od najstarijih engleskih klubova. Osnovan je 1871, kada je pokrenut i engleski kup, najstarije fudbalsko takmičenje na svetu, ali je u ligaška nadmetanja ušao tek 1920.

Kao pobednik drugostepenog takmičenja engleskog fudbala, poznatijeg kao Čempionšip, u sezoni 2005/06, jedini put u istoriji se domogao najboljeg društva. Njegovih 106 osvojenih bodova su apsolutni rekord engleskih liga.

U debitantskoj sezoni u Premijer ligi zauzeo je osmo mesto i samo ga je bod delio od Boltona, koji je otišao u Kup Uefe. Reding je dogodine ispao pošto je za tri pogotka imao lošiju gol-razliku od Fulama, koji se spasao.

Prošle sezone bio je peti u drugoj ligi, ali nije uspeo u doigravanju za plasman u Premijer ligu. U finalu plej-ofa na Vembliju izgubio je s 4:2 od velškog Svonsija, koji se prvi put domogao najjače lige.

Reding je trenutno na deobi sedmog mesta s 42 boda. Vodeći Vest Hem (53) i Sautempton (50, utakmica manje) odmiču, ali Reding ne gubi nadu da će opet da se dočepa plej-ofa (prvo dvomeč trećeg i šestog i četvrtog i petog). Još ako dobije vetar u leđa s novim gazdom, možda u idućoj sezoni jedan i drugi Mančester, Arsenal, Liverpul, Čelzi i ostali premijerligaši budu igrali na stadionu „Zingarevič”.

(Telegraf/G.A./Foto: readingfc.co.uk)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA