• 0

Evropski parlament: U srpskim klubovima su kriminalci?

Holanska poslanica u studiji ističe da se između ostalog i u našoj zemlji kriminalci klubove koriste da bi prekrili svoje aktivnosti

  • 0

Autor studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu Emin Bozkurt ocenila je da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije kriminalci infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.
Kako je danas objavljeno na sajtu Euraktiva (www.euractiv.rs), Specijalni odbor Evropskog parlamenta o organizovanom kriminalu, korupciji i "pranju" novca raspravljao je o nameštanju mečeva i kriminalu u sportu, a među zemljama u kojima postoji taj problem pominje se i Srbija.
U izveštaju holandske poslanice Emin Bozkurt, članice grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i autora studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu, navodi se da su otkrivene "snažne veze između fudbalskih i kriminalnih organizacija, posebno u istočnoj Evropi i na Balkanu".
Pozivajući se na studiju francuskog nezavisnog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS) Bozkurtova navodi se da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije, pripadnici kriminalnih krugova infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.
- U tim i mnogim drugom zemljama, poput Nemačke, Italije i Turske, kriminalci ubđivanjem, podmićivanjem i pretnjama utiču na igrače i sudije kako bi namestili mečeve - navodi se u izveštaju.
Bozkurtova je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom.
Pritom, pošto među članicama postoje razlike u kaznama, oni koji nameštaju mečeve obično odlučuju da to rade u zemljama sa blažim kaznama.
U Evropskoj uniji namešteni mečevi su registrovani u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Madjarskoj, Italiji, Letoniji, Malti, Poljskoj, Portugaliji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji.
Bozkurtova, kao i više organizacija, pozvala je da se zajednički pristupi tome da se nameštanje mečeva uvede kao krivično delo u članicama EU, da se utvrdi opšti pravni okvir na nivou EU, kao i da se potpišu sporazumi kako bi se koordinisale istrage.
Evropski komesar za jedinstveno tržište Mišel Barnije nedavno je najavio da će biti objavljen predlog akcionog plana o tome kako da se regulišu klađenje i kockanje u Evropi.
(Beta)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima