• 0

Evropski parlament: U srpskim klubovima su kriminalci?

Holanska poslanica u studiji ističe da se između ostalog i u našoj zemlji kriminalci klubove koriste da bi prekrili svoje aktivnosti

  • 0

Autor studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu Emin Bozkurt ocenila je da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije kriminalci infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.
Kako je danas objavljeno na sajtu Euraktiva (www.euractiv.rs), Specijalni odbor Evropskog parlamenta o organizovanom kriminalu, korupciji i "pranju" novca raspravljao je o nameštanju mečeva i kriminalu u sportu, a među zemljama u kojima postoji taj problem pominje se i Srbija.
U izveštaju holandske poslanice Emin Bozkurt, članice grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i autora studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu, navodi se da su otkrivene "snažne veze između fudbalskih i kriminalnih organizacija, posebno u istočnoj Evropi i na Balkanu".
Pozivajući se na studiju francuskog nezavisnog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS) Bozkurtova navodi se da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije, pripadnici kriminalnih krugova infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.
- U tim i mnogim drugom zemljama, poput Nemačke, Italije i Turske, kriminalci ubđivanjem, podmićivanjem i pretnjama utiču na igrače i sudije kako bi namestili mečeve - navodi se u izveštaju.
Bozkurtova je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom.
Pritom, pošto među članicama postoje razlike u kaznama, oni koji nameštaju mečeve obično odlučuju da to rade u zemljama sa blažim kaznama.
U Evropskoj uniji namešteni mečevi su registrovani u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Madjarskoj, Italiji, Letoniji, Malti, Poljskoj, Portugaliji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji.
Bozkurtova, kao i više organizacija, pozvala je da se zajednički pristupi tome da se nameštanje mečeva uvede kao krivično delo u članicama EU, da se utvrdi opšti pravni okvir na nivou EU, kao i da se potpišu sporazumi kako bi se koordinisale istrage.
Evropski komesar za jedinstveno tržište Mišel Barnije nedavno je najavio da će biti objavljen predlog akcionog plana o tome kako da se regulišu klađenje i kockanje u Evropi.
(Beta)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima