CRNE PROGNOZE: Primera i Premijer liga "umiru"

Ugledni ekonomista Hoze Marija Gej najavljuje lošu budućnost po dve najpopularnije evropske lige - engleski model teži bankrotu, dok u Španiji napreduju samo Barsa i Real

  • 0

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Barseloni Hoze Marija Gej prognozirao je velike promene u evropskom fudbalu. Po mišljenju ovog ekonomiste, verovatno najpopularnije lige, španska Primera i engleska Premijer finansijski polako "umiru", dok su, sa druge strane, nemačka i francuska liga pravi primer umerenosti i dobre organizacije.

Gej smatra da su Barselona i Real Madrid jedina dva španska kluba koja napreduju, dok preostali timovi u prethodnih pet godina nisu zabeležili ozbiljniji pomak.

- Primera stagnira, a rastu samo Barsa i Real Madrid. Ako mene pitate, španski fudbal umire. Primera se nalazi pet godina iza ostalih velikih liga. Glavni razlog za to su očajna stanja u kojima se nalaze stadioni - rekao je on španskim medijima.

Ugledni ekonomista naveo je da ni finansijski model Premijer lige nema svetlu budućnost.

- Ako gledate iz finansijskog ugla, taj model predstavlja bankrot. Zasnovan je na vlasništvu kluba, a gubici se finansiraju kroz holding kompanije. Fudbal predstavlja odraz stanja u ekonomiji jedne države, a tu trenutno vode Francuska i Nemačka - zaključio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA