INTERVJU BORIS VAPENSKI: Da se Zvezda nije javila, batalio bih vaterpolo! (VIDEO)

Nova zvezda "crveno-belih" govori o ponudi Partizana, atmosferi na premijeri u kapici Zvezde, zašto sudije "kreiraju" rezultat u vaterpolu...

  • 0

Nekako poput senke Boris Vapenski se našao uz velika imena srpskog vaterpola kao pojačanja nove Crvene zvezde. Međutim, jedan od najvećih vaterpolo potencijala Srbije možda je i glavno pojačanje u timu Dejana Savića za naredni period.

U intervjuu za Telegraf, Vapenski otkriva kako je ovog leta planirao da ostavi vaterpolo, ali da ga je ponuda "njegove" Zvezde vratila u igru, a ubrzo i na spisak selektora Dejana Udovičića za reprezentativna takmičenja tokom 2013. godine.

Čini se da se Zvezda sa ambicioznim projektom pojavila u pravo veme?

- Pozvali su me ljudi iz Zvezde i izložili mi svoju viziju koja se poklopila sa mojom. Dovedeno je nekoliko asova, pritisak na meni je sada manji i to mi odgovara. Uveliko sam razmišljao da završim sa vaterpolom zbog nemogućnosti da se ode negde. Na svu sreću javila se Zvezda - kaže Boris Vapenski, dete Vojvodine, rođen 1990. godine.

Trener Savić je, po mišljenjima stručnjaka, na početku velike trenerske karijere?

- Dejan Savić je fantastičan trener, zajedno napredujemo i zadovoljstvo je raditi sa njim.

I Partizan je ne tako davno bio opcija za transfer?

- Kontaktirao je sa mnom i Partizan dok je trener bio Udovičić. Primorac je bio zainteresovan za mene godinu dana nakon osvajanja Evrolige, ali sve se završavalo samo na razgovoru.

Debitovao si protiv Juga. Atmosfera je nešto što svi igrači apostrofiraju posle startnog poraza?

- Bilo je sjajno! Pre utakmice sam pevušio reči pesme i moram da kažem da je meni uživanje kad igram pred publikom, bilo da je ona na mojoj strani ili ne. To me motiviše, tri gola su pokazatelj. Kod nekih igrača to izazove kontra efekat, dosta njih nije naviklo na pune tribine i to je jedan od razloga našeg poraza.

Levoruki vaterpolista je uvek bio dodatni plus ekipi. Što se kaže, njegov šut se ne brani?

- Zanimljivo je da sam desnoruk. Pišem, jedem, igram košarku desnom, van vode leva ruka mi je "kao tuđa", a u vodi obrnuto. Zašto je tako, ne znam. Verovatno sam kao mali loptu šutnuo levom rukom, pa mi je ostalo. Drago mi je zbog toga, jer je broj levorukih igrača deficitaran i smatram da mi je to velika prednost.

Vaterpolo u Srbiji je jači nego ikad, izgleda posle buđenja Zvezde i stvaranja Radničkog?

- Da, liga ove godine je u rangu Evrolige. Radnički je doveo fenomenalne igrače: Vanju, Filipa, Burića, Zlokovića... Mi smo doveli nekoliko reprezentativaca Srbije i Šefika, a Partizan verovatno ima najbolju školu i sistem u Evropi. Tu je i Vojvodina. Smatram da je Radnički prvi favorit.

Ko je favorit u Evroligi?

- Glavni je svakako Jug. Tu smo mi i Partizan, Mađari... Videćemo.

Posle poziva Dejana Udovičića u nacionalni tim i kraće pauze ponovo ćeš imati priliku da se okitiš nekom od medalja?

- Debitovao sam na Volvo kupu u Egeru 2009. godine, a u zvaničnim mečevima u Svetskoj ligi u Podgorici na kojoj smo osvojili bronzanu medalju. Poziv i debi u seniorskoj reprezentaciji su najlepši momenat u karijeri. Žalim za zlatnom medaljom sa Evropskog prvenstva 2010. godine u Hrvatskoj.

Da li znaš da je reprezentacija Srbije izgubila oba meča na kojima nisi ulazio u vodu?

- Ha-ha-ha, nisam to znao, zanimljivo - nasmejao se Vapenski.

Da li vaterpolo "večitim derbijem" smatraš rivalitet Srbije sa Mađarskom ili Hrvatskom?

- Mađari! Tako je bilo i u generacijama pre naše. Imamo taj neki specifičan odnos sa severnim komšijama. Međutim, svi smo mi dobri prijatelji van bazena.

Vređa li vaterpolistu rečenice da se njegov sport kod mnogih smatra "malim", koji igra samo nekoliko država u svetu?

- Smeta mi fraza da vaterpolo igra samo par država i klubova. Dajemo cele sebe i znamo da nije lako doći do neke od medalja ili titula.

- Smatram da vaterpolo može da ima lepu budućnost ako se poklope neke kockice. Vaterpolo nije plaćen sport, kao npr. fudbal, ali jedan vaterpolista ili fudbaler prosečno zarađuju više nego jedan lekar, što smatram da nije u redu.

Mnogi tvrde da u vaterpolu sudije umnogome kreiraju rezultat?

- Mnogo. Dosta stvari se sudi na osećaj, mnogo stvari u vodi se ne vidi, nekada i nama nije jasno zašto je nešto dosuđeno.

Koje su najbolje igračke godine jednog vaterpoliste?

- Nema tu najboljih godina. Jednostavan primer je Vlada Vujasinović, čovek koji je sa 40 godina igrao savršen vaterpolo.

Hoćeš li ti trajati kao Vlada?

- Vaterpolom ću se baviti sve dok ga ne budem shvatio kao profesiju, jer ne želim da dolazim na treninge i na utakmice samo da bih ih "otaljao". Želim da uživam u njemu i naravno da je dobro to što sam spojio lepo sa korisnim - ističe Vapenski.

Da li ti je Vujas možda bio uzor u stasavanju kao vaterpoliste?

- Ne, to je Dača Ikodinović! Zbog njega sam i nosim šesticu - završio je Boris Vapenski.

(B. Božović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA