ISTRAGA O HILSBOROU: Policajci na udaru policije

Bivši i aktivni policajci naći će se na udaru najveće istrage o postupcima policije u istoriji Britanije

  • 0

Britanska policija saopštila je danas da će pokrenuti istragu među policajcima koji su 1989. godine obezbeđivali stadion u Šefildu, kada je u stampedu poginulo 96 fudbalskih navijača.

Nezavisna policijska komisija navela je da će veliki broj penzionisanih, kao i aktivnih policajaca, koji su tog dana bili angažovani na stadionu "Hilsborou", biti obuhvaćeni istragom. To će biti najveće istraga ponašanja policije u istoriji Velike Britanije.

Nedavno je utvrđeno da je na dan tragedije u Šefildu policija imala mnogobrojne propuste.

Navodi se da je nekim povređenim navijačima tada uskraćena lekarska pomoć, što je kasnije prouzrokovalo kobne posledice. Nezavisna komisija nedavno je objavila podatak da postoji na hiljade stranica tajnih dokumenata koji dokazuju da je policija umnogome odgovorna za sve što se dešavalo na stadionu.

Istovremeno, novi dokazi praktično oslobađaju krivice navijače Liverpula, za koje se do sada tvrdilo da su izazvali katastrofu.

Tragedija pre 22 godine dogodila se tokom polufinalne utakmice engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta, koja je prekinuta u šestom minutu.

Prošlog meseca britanski premijer Dejvid Kameron potvrdio je da je policija prikrivala dokaze o nesreći na "Hilsborou "i izvinio se porodicama žrtava.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA