Tek drugi susret Federera i Nadala u polufinalu gren-slema

Polufinalni mečevi na četiri najveća turnira: Nadal – Federer 1:0, Nadal – Đoković 3:0, Đoković – Federer 4:3

  • 0

U polufinalu Australijan opena prekosutra se sastaju Španac Rafael Nadal, drugoplasirani na svetskoj listi, i Švajcarac Rodžer Federer, trećeplasirani. Biće to njihov 27. međusobni duel. Španski as vodi sa 17:9 u pobedama.

Na turnirima za gren-slem su vojevali devet puta. Osam susreta su igrana u finalu, a samo jedan u polufinalu i to na Rolan Garosu 2005. Taj okršaj je pripao Nadalu kao i još pet duela na najvećim turnirima „belog sporta”. Federer je uspešniji bio u vimbldonskim finalima 2006. i 2007.

Dva ljuta rivala dugo nisu imali priliku da se namere jedan na drugog pre odlučujućeg meča zato što su kao vodeći na listi predvodili dve različite polovine žreba. To gotovo pravilo poremetio je Novak Đoković jer je sada on prvoplasirani. Kad su se švajcarski i španski teniser sastali na Rolan Garosu pre sedam godina, Federer je bio prvi, a mladi lav Nadal peti.

S obzirom na to da je srpski as dugo bio njihov prvi pratilac često mu je zapadalo da se na gren-slem turnirima sastaje s njima u polufinalu. Španac ga je tako pobedio na Rolan Garosu 2007. i 2008, dok mu je Đoković predao na Vimbldonu 2007. zbog nepodnošljivih žuljeva na stopalima od prethodnih napora.

S Federerom je u polufinalima imao više uspeha. Na Australijan openu ga je savladao oba puta kad je i trijumfovao (2008, 2011). Na US openu su prva dva polufinalna okršaja pripala Švajcarcu (2008, 2009), a u sledeća dva epska duela pobedio je Đoković (2010, 2011). Federer je bio uspešniji u polufinalu Rolan Garosa prošle godine kada je prekinuo briljantnu seriju srpskog asa od 41 uzastopne pobede od početka sezone.

(Telegraf.rs/G.A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA