KREĆE NBA CIRKUS: Srbija sa nikad manje igrača

Srpska košarka spala na samo tri igrača u najjačoj ligi sveta - Miličića, Radmanovića i Pavlovića, a pre samo desetak godina bili smo najjača vanamerička sila sa 10 košarkaša

  • 0

Nova sezona u američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi (NBA), 67. po redu, počinje u noći između utorka i srede (30. oktobar) a, a svi poznavaoci prilika slažu se u oceni da će je obeležiti pokušaj pojačanih LA Lejkersa da sa trona svrgnu Majami.

SPALA KNJIGA NA TRI SLOVA

Za naše ljubitelje najjače lige na svetu bitno je da će Srbija imati trojicu predstavnika - Darko Miličić je iz Minesote prešao u Boston, Vladimir Radmanović je dres Atlante zamenio Čikagovim, dok će Saša Pavlović novu šansu potražiti u Portlandu.

Neizvesno je gde će karijeru nastaviti Marko Jarić, koji nije uspeo da se izbori za dugoročni ugovor sa Buslima.

Koliko nam je kvalitet igrača opao u odnosu na proteklih 10 godina, govori činjenica da će Srbija ove sezone po broju igrača u NBA biti na deobi petog mesta.

Početkom ove decenije od 2001. do 2004. godine, kroz NBA su "žarili i palili" naši igrači na čelu sa Vlade Divcem i Peđom Stojakovićem, a tu su bili još i Predrag Drobnjak, Marko Jarić, Darko Miličić, Vladimir Radmanović, Igor Rakočević, Nenad Krstić, Željko Rebrača, Saša Pavlović, Ratko Varda.

Tih godina ceo jedan tim od 11 igrača smo imali u NBA ligi. A sada, sada su neprikosnoveni Francuzi sa osam igrača, Španci sa šest, a dalje slede Brazil sa četiri, a tek potom Srbija, Italija, Turska, Litvanija, Rusija, Argentina sa po tri igrača

BRAJANT I HAUARD "OTIMAJU" PRSTEN MAJAMIJU

Što se tiče borbe za titulu ove sezone jasno je da je najvažniji događaj u letnjoj pauzi bio je jedan od najvećih trejdova u istoriji lige u kojem je sjajni centar Dvajt Hauard napustio Orlando i prešao u Lejkerse.

"Jezerdžije" su u Filadefiju poslale Endrjua Bajnama, dok je Andre Igudala završio u Denveru, sa ciljem da konačno, prvi put posle odlaska Šakila O` Nila, imaju centra koji može da odgovori šampionskim zahtevima Kobija Brajanta.

Tandem Hauard - Brajant pokušaće sa trona da skine družinu iz Majamija, koju predvodi MVP Lebron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš.

Ni čelnici "Vreline" tokom leta nisu sedeli skrštenih ruku, pa su angažovali odlične trojkaše, doduše veterane Reja Alena i Rašara Luisa, koji bi trebalo da donesu dodatni kvalitet šampionu.

Osim ova dva tima, šanse za titulu ima i Boston, mada veoma minimalne, jer je odlazak Alena iz Bostona teško pao navijačima, ali i igračima Seltiksa.

Posebno Kevinu Garnetu, koji je odlučio da prekine svaki kontakt sa doskorašnjim saigračem i prijateljem. Rasipanje ekipe iz "Ti Di Gardena" potvrđeno je odlaskom još dvojice asova - Džermejna Onila i Markiza Denijelsa.

NIKSI, SPARSI I DALAS VREBAJU ŠANSU

Iz drugog plana šansu za šampionski prsten vrebaće Oklahoma, Njujork, Dalas i San Antonio. Njujork je ostao bez prošlogodišnjeg otkrovenja sezone Džeremija Lina (Hjuston), ali je zato posle dvogodišnje pauze doveo Rašida Valasa, zatim Džejsona Kida, a stigao je i 35-godišnji Argentinac Pablo Priđoni.

Prvi put posle četiri godine utakmice NBA lige neće se igrati za Dan zahvalnosti, ali su u rasporedu ostali tradicionalno jaki mečevi za Božić, kada su na programu utakmice Bruklin - Boston, Majami - Oklahoma, Čikago - Hjuston, dok će ljubitelji košarke u "Stejpls centru" imati dvostruki program Lejkersi - Njujork i Klipersi - Denver.

Prvog dana lige odigraće se dva derbija - Majami će dočekati Boston, a Lejkersi Dalas. Regularni deo sezone završiće se 17. aprila 2013. godine, a plej-of počinje tri dana kasnije.

Domaćin "Ol-star" vikenda (16. i 17. februara) biće Hjuston.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA