KOLUMNA MILOJKO PANTIĆ: "Izem" ti takvu državu!

Računi su im godinama blokirani, zaposleni ne primaju plate mesecima, dugovi rastu iz dana u dan, a rukovodioci se šepure po medijima, kao da sve to sa njima nema nikakve veze!

  • 0

SRPSKA DRŽAVA, FUDBAL I ZAKONI

Prošle nedelje policija iz Kruševca, podnela je krivične prijave protiv petorice mladih reprezentativaca Srbije i pomoćnog trenera te naše selekcije, kao i protiv dvojice reprezentativaca Engleske i njihovog pomoćnog trenera. Svi su optuženi zbog učešća u tuči na kraju utakmice Srbija - Engleska 0:1, ili kako se to pravno kaže, zato što su izvršili krivično delo nasilja na sportskoj priredbi iliti javnom skupu. Ako sud ustanovi da su krivi, prete im kazne koje mogu biti novčane, zatvorske ili u vidu dobrotvornog rada.

Ako me sećanje ne vara ovo je tek drugi put da se policija u Srbiji meša u fudbalske stvari odnosno da se primeni zakon protiv nasilja na sportskim priredbama. Prvi put su dobrotvornim radom od mesec-dva, kažnjeni neki igrači Zvezde i Partizana zbog tuče u toku jednog derbija. Konačno su izgleda i u Srbiji shvatili da je tuča na javnom mestu nasilje, bilo ono na ulici, restoranu ili na sportskoj priredbi.

U Velikoj Britaniji su krivične tužbe za nasilje u fudbalu postojale još u 19. veku, tačnije prva je zabeležena 1878. Za razliku od Engleza, Srbija je takav zakon donela tek pre nekoliko godina ali ga primenjuje s mene pa na uštap. U međuvremenu je bilo toliko nekažnjenog nasilja na terenima i na tribinama fudbalskih stadiona da im se ni broja ne zna. Sve je to međutim dečja igra prema nerazjašnjenim ubistvima predsednika šest prvoligaških klubova, plus ubistvo gen. sekretara Saveza Branka Bulatovića. Ta neprocesuirana ubistva najbolji su dokaz da je naš fudbal u rukama onih koji su izvan ili iznad zakona ove zemlje. A kada ubistva ostaju nekažnjena onda je logično da su i svi ostali oblici kriminala u fudbalu takoreći svakodnevna pojava. Jer, šta rade razne inspekcije od poreskih do policijskih? Zašto ne primenjuju zakone kod evidentnih slučajeva nezakonitih poslovanja naših tzv. Superligaša? Računi su im godinama blokirani, zaposleni ne primaju plate mesecima, dugovi rastu iz dana u dan, a rukovodioci se šepure po medijima, kao da sve to sa njima nema nikakve veze!

Prošle nedelje je predsednik FSS jasno i glasno rekao: “... uz časne izuzetke, srpske klubove vode ljudi, koji u sprezi sa menadžerima, žive od prodaje mladih igrača, iz čijih transfera novac zaobilazi legalne tokove i zavšava u privatnim džepovima“. To nije ništa drugo nego trgovina ljudima i pljačka klubova. Zašto nadležni u Srbiji to dozvoljavaju? Ko ih sprečava da primenjuju

Zakone u sučajevima očiglednog kriminala i pljački klubova? Kakvo je stanje u državi Srbiji na ova pitanja bi mogao da odgovori jedino Aleksandar Vučić, najmoćniji političar današnjice. Treba li većeg dokaza da smo svemirski daleko od pravne države i da našem fudbalu nema spasa?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA