EP U RUKOMETU: Muškarci su uzeli srebro, mogu li i devojke?

Rukometašice Srbije pred sobom imaju težak zadatak da pokušaju da ponove uspeh rukometaša iz januara

  • 0

Evropski šampionat za rukometašice, jubilarni 10. po redu, počinje narednog utorka u Beogradu, a organizatori se nadaju da će se, u najmanju ruku, ponoviti spektakl iz januara, kada je muška selekcija Srbije na krilima navijača stigla do srebrne medalje.

Osim u Beogradu, šampionat će se održati u još tri grada – Nišu, Novom Sadu i Vršcu.

- Iskustvo iz januara nam znači, sve ide po planu i nadam se da ćemo posle još jednog uspešnog posla u decembru naredne godine kada budemo organizovali Svetsko prvenstvo biti sasvim komotni u radu - rekao je Tanjugu direktor takmičenja za Beograd Saša Kuburović.

Za razliku od muškog šampionata, žene će sve utakmice u Beogradu igrati u Kombank areni, jer je dvorana "Pionir" zauzeta.

- Nadam se da će rukometašice odigrati bar šest utakmica u Areni i da će se prodaja ulaznica intezivirati poslednjih dana. Nismo planirali otvaranje četvrtog nivoa dvorane i kapacitet će biti do 10.000 ljudi. Mislim da tribine neće biti popunjene na početku, ali se nadamo da će narod prepoznati kvalitet i volju naših devojaka, što je bio slučaj u januaru kod muškaraca - stakao je Kuburović.

On je otkrio da organizatori imaju jedan poseban cilj na šampionatu.

- Iz EHF-a su nam rekli da smo u januaru podigli standarde na viši nivo, a želja nam je da sada, iako je ženski sport nižeg profila, ponovimo isto, ali i da oborimo rekord po broju gledalaca. Moji saradnici i ja na vidnim mestima imamo ispisan broj 11.142, to je za jedan više od rekorda šampionata postavljen pre dve godine i želimo da ga oborimo. Pozivam navijače da ispune Arenu, a meč sa Norveškom je idealna prilika, jer su Norvežanke u ženskom rukometu ono što je Španija u fudbalu, pa i više od toga - zaključio je Kuburović.

Osim Srbije i Norveške, u Beogradu će igrati selekcije Ukrajine i Češke.

Veoma zanimljivo biće u Novom Sadu, ponajviše zbog činjenice da će u tom gradu svoje utakmice igrati selekcija Hrvatske, zajedno sa Nemačkom, Španijom i Mađarskom.

Direktor takmičenja u Novom Sadu Zoran Stanojević rekao je Tanjugu da je prava sreća što je srpska Atina ponovo dobila najjaču i najatraktivniju grupu.

- Podaci već sada govore da će posećenost biti izuzetna, jer je više od 65 odsto karata za Spens rasprodato - kazao je Stanojević , uz konstataciju da organizatori očekuju da će najveća potražnja za kartama biti na sam dan utakmica, posebno od strane navijača iz Hrvatske.

On je naveo da su preduzete sve mere da se ne ponovi situacija iz januara kada su hrvatski navijači napadnuti i istakao da će obezbeđenje biti rigorozno.

- Imajući u vidu ova poslednja dešavanja vezana za presudu u Hagu i oslobađanja hrvatskih generala, akcioni plan obezbeđenja, što se tiče MUP-a, je posebno koordiniran iz Beograda, a ono što smo kao organizatori u Novom Sadu uradili je to da smo sa JKP „Parking servis“ dogovorili da se obezbedi nekoliko lokacija u okolini Spensa za smeštaj vozila hrvatskih državljana koja će biti pod specijalnim nadzorom policije - rekao je Stanojević.

U Nišu se baš kao na muškom šampionatu očekuja invazija Makedonaca, s obzirom da će selekcija susedne zemlje opet igrati u tom gradu,uz Švedsku, Francusku i Dansku.Takođe, u većem broju biće prisutni navijači Danske, dok se nešto manje navijača očekuje se iz Franncuske i Švedske.

Vršac će dočekati selekcije Crne Gore,Rumunije, Rusije i Islanda.

Inače, šampionat je prvobitno trebalo da bude održan u Holandiji, ali nakon što je ta zemlja 4. juna zbog finansijskih razloga odustala turnir je dodeljen Srbiji, pre svega zbog sjajne organizacije muškog šampionata u januaru.

Rukometašice Jugoslavije osvojile su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu 1973. godine, a na šampionatima Starog kontineta, koja se igraju od 1994. nisu imale većih uspeha. Najbolji plasaman ostvaren je pre 10 godina u Danskoj, kada je zauzeto šesto mesto.

Plasman u drugu fazu obezbediće po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, a prenose se bodovi osvojeni protiv ekipa koje nastavljaju takmičenje.

U narednoj rundi takmičenja ukrštaju se grupe A i B, odnosno C i D, a u novoformiranim grupama prve dve ekipe plasiraće se u polufinale.

Šampionat počinje 4.decembra, a finalni meč zakazan je za 16. decembar u beogradskoj Kombank areni.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA