KARASI: Nismo prodali utakmicu Nemcima, za veću glupost nisam čuo!

Proslavljeni reprezentativac Jugoslavije opovrgava pisanje hrvatskih medija da je cena za dobijanje nemačkog kredita bio poraz jugoslovenskih fudbalera na SP 1974.

  • 1

Proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Stanislav Karasi ne veruje u tvrdnje hrvatskih medija da je Josip Broz Tito prodao domaćinima meč na Svetskom prventstvu u fudbalu 1974. u Nemačkoj, navodno da bi dobio kredit od 700 miliona maraka, koji je trebalo, bar za neko vreme, da reši probleme tadašnjeg jugoslovenskog društva. Tadašnji doživotni predsednik Jugoslavije, međutim, zaista je bio tokom SP u poseti Nemačkoj i video se sa reprezentativcima.

- Ništa gluplje nisam čuo ni pročitao u novinama - rekao je Karasi za Telegraf.rs.

Standardni reprezentativac u to vreme, Karasi je jedan od najzaslužnijih što se Jugoslavija uopšte našla na Mondijalu,dobro pamti to vreme i teško da bi mogao da bude neupućen da je bilo nekih dogovora.

- Ambijent u ekipi nije bio dobar. Nije igrao ni najbolji sastav jer su članovi selektorske komisije pritiskali Miljana Miljanića da igraju njihovi igrači - ocenio je Karasi uzroke tadašnjeg neuspeha.

- Titove  posete dobro se sećam, to je bio događaj za sve nas. U to vreme najveća želja bila nam je da nas Tito primi.

Godinama se provlači priča o tome da je uzrok loše atmosfere u ekipi bio svojevrstan rat "Pume" i "Adidasa" i novac koji su za nošenje jedne ili druge opreme davali igračima nemački proizvođači sportske opreme, ali Karasi tvrdi da ni to nije tačno.

- I to su gluposti, mi smo bili ozbiljna reprezentacija. Pre nego što smo išli na SP imali smo obavezu da damo izjavu ko će igrati u kojim kopačkama, svi Zvezdini igrači potpisali su da će igrati u "Puminim" i tu je priča bila završena. U svlačionici na Svetskom prvenstvu pomoćne sudije su proveravale kopačke. Istina je samo da smo u godini pre SP, kada smo pobedili Nemce 1:0 u prijateljskom meču, odseli u "Adidasovom" hotelu, a onda, na insistiranje Dragana Holcera, otišli u fabriku "Pume" gde nam je direktor podelio vredne poklone, zlatne upaljače i slično - rešio je "misteriju" Karasi.

(A.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dzoni

    20. decembar 2012 | 20:12

    hrvatima je toliko stalo do jugoslavije da ne mogu da prestanu sa izmisljenim pricama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA