NFL: Indijanapolis, Sinsinati i Sijetl u plej ofu, Pitsburg eliminisan!

Poznati svi učesnici doigravanja u Američkoj konferenciji: Hjuston, Denver, Nju Ingland, Baltimor, Indijanapolis i Hjuston. U Nacionalnoj sigurni su Atlanta, Grin Bej, San Francisko i Sijetl, dva mesta još upražnjena

  • 0

Indiajanapolis Koltsi izborili su pobedom u Kanzas Sitiju 20:13 mesto u plej ofu u debitantskoj sezoni kvoterbeka Endrjua Laka, koji je usput postavio rekord za početnike bacivši 4.183 jarda u NFL sezoni, čime je, kolo pre kraja nadmašio prošlogodišnji učinak Kema Njutna iz Karoline od 4.051 jarda.

Lak je protiv Kanzas Sitija bacio 205 jardi uz pas za pobedeonosni tačdaun Redžija Vejna nešto više od četiri minuta pre kraja. To je sedmi pobedonosni napad mladog kvoterbeka ove godine, takođe debitantski rekord.

Ssvetla tačka u poraženoj ekipi bio je raningbek Džamal Čarls koji je istrčao 226 jardi uz tačdaun od 86 i postao treći raningbek u istoriji sa tri prodora od 80  i više jardi u sezoni.  Preostala dvojica su legenda Detroita Beri Sanders i raningbek Tenesija Kris Džonson.

Sinsinati Bengalsi takođe će u doigravanje pošto su srećno savladali Stilerse u Pitsburgu 13:10. Gosti su poveli defanzivnim tačdaunom kornerbeka Leona Hola koji je presekao pas Bena Rotlisbergera i vratio ga za tačdaun 17 jardi. U nastavku meča Sinsinati je do četiri sekunde pre kraja postigao samo još tri poena izgubivši triput loptu u napadu, fambl i dva presečena pasa, ali Redži Nelson, kada se očekivao produžetak, presekao je pas Rotlisbergera, vratio ga 10 jardi i izašao sa terena, zaustavivši sat.

Igračima Sinsinatija preostalo je samo 14 sekundi, a kvoterbek Endi Dalton pronašao je Ej Džej Grina pasom od 21 jarda, što je omogućilo šut sa realistične razdaljine na stadionu koji važi kao najgori u Ligi za šutere. Džoš Braun bio je precizan sa 43 jarda i doneo je pobedu svom timu četiri sekunde pre kraja.

Kvoterbek Pitsburga Rotlisberger direktni je krivac što njegova ekipa neće igrati u plej ofu, ovo je drugi meč zaredom u kojem mu rivali presecaju pasove u završnici meča i zahvaljujući tome pobeđuju, prethodno je Dalas slavio 27:24 u produžetku.

Vodeći tim AFC-a, Hjuston, pretrpeo je ubedljiv poraz na svom terenu od Minesote, 23:6 i ugrozio vodeću poziciju u konferenciji. Teksašani moraju da pobede u poslednjem kolu na gostovanju opasnom Indijanapolisu, inače mogu da padnu na treće mesto i izgube prednost domaćeg terena posle vajld kard runde.

Raningbek Minesote Adrijan Piterson istrčao je 86 jardi iz 25 nošenja i stigao do 1.898 u sezoni, pa mu je rekord Erika Dikersona od 2.105 iz 1984. verovatno nedostižan u poslednjem meču protiv Grin Beja, ali Vikinzi i dalje imaju šansu za plej of, što skoro niko nije očekivao.

Pejton Mening i Tom Brejdi doveli su svoje ekipe do pobeda, tako da su i Denver i Nju Ingland i dalje u igri za čelnu poziciju u Američkoj konferenciji pred početak doigravanja. Denver je lako savladao Klivlend 34:12, dok je Nju Ingland imao dosta muke u Džeksonvilu, ali je iščupao pobedu 23:16. Jaguari su u završnici dvaput dolazili pred end zonu gostiju da bi u oba slučaja pasevi Čada Henea bili presečeni.

Robert Grifin III predvodio je Vašington Redskinse do slavlja u Filadefiji, 27:20, uprkos tome što se nije sasvim oporavio od povrede. Sjajni debitant ovog puta nije mnogo trčao, svega četiri jarda u dva nošenja, a bacio je 198 jardi uz dva pasa za tačdaun i jedan presečen. U timu iz američke prestonice blistao je još jedan debitant, šuter Kai Forbat koji je pogodio dva fild gola i sa ukupno 17 pogodaka uz stoprocentnu preciznost postavio rekord svih vremena za start karijere.

Baltimor Rejvensi pregazili su branioce titule, Njujork Džajantse 33:14, otežali im put u doigravanje, dok su sebi osigurali divizijsku titulu drugu godinu zaredom. Gavranovi su silovito odigrali prvo poluvreme i stekli prednost 24:7, koji su u nastavku održavali šutevima. Domaći tim osvojio je impresivnih 533 jarda u napadu, dok je rivalu dozvolio skromnih 186.

Kvoterbek Baltimora Džo Flako pružio je jedno od najboljih izdanja u aktuelnom šampionatu, 25/36 za 309 jardi i dva tačdauna, takođe je i istrčao jedan,  a imao je i sjajnu podršku raningbekova Reja Rajsa i Bernarda Pirsa.

Kvoterbek Džajantsa Ilaj Mening bacio je skromnih 150 jardi, a pasom za tačdaun pred kraj odavno izgubljenog meča, uspeo je da malo popravi statistiku. Džajantsima je za plasman u plej of potrebno da u poslednjem kolu pobede Filadelfiju i da Dalas, Minesota i Čikago pretrpe poraze.

Kauboji iz Dalasa poraženi su od Nju Orleansa u produžetku 34:31, iako su u poslednja tri i po minuta nadoknadili minus od 14 poena. Toni Romo odigrao je fenomenalno bacivši 416 jardi i četiri tačdauna, ali to nije bilo dovoljno.  Za najpopularniji klub u SAD ipak ima nade, jer im pobeda u Vašingtonu u poslednjem kolu garantuje mesto u plej ofu.

Spektakularan trijumf izvojevao je Grin Bej protiv Tenesija, 55:7. Kvoterbek Pekersa Aron Rodžers bacio je 342 jarda uz tri pasa za tačdaun, istrčao je 11 takođe uz tačdaun. Veteran Rajan Grant podsetio je na najbolje dane sa 80 istrčanih jardi i dva prodora u end zonu, a imao je i jedno hvatanje od 34 jarda.

Sijetl Sihouksi ubedljivim slavljem protiv San Franciska 42:13 ne samo da su obezbedili mesto u plej ofu, već su i dalje u trci za divizijsku titula, čak je moguće i da izbore drugo mesto u NFC-u. Maršon Linč postigao je tačdaun trčanjem od 24 jarda i hvatanjem za devet jardi u prvoj četvrtini, a kada je specijalni tim Sijetla blokirao pokušaj šuta Dejvida Ekersa sa 21 jarda i vratio ga 90 jardi za tačdaun, početkom drugog perioda, bilo je jasno da goste čeka katastrofa.

Kvoterbek Rasel Vilson još jednom je dokazao da je možda i najbolji početnik sezone iako dobija manje medijske pažnje od Endrju Laka i Roberta Grifina III, lider domaćeg tima bacio je naoko skoromnih 171 jard, ali uz četiri pasa za tačdaun i jedan presečen.

REZULTATI:

Hjuston - Minesota 6:23

Tampa Bej - Sent Luis 13:28

Filadelfija - Vašington 20:27

Dalas - Nju Orleans 31:34 (31:31)

Kanzas Siti - Indijanapolis 13:20

Džeksonvil - Nju Ingland 16:23

Pitsburg - Sinsinati 10:13

Majami - Bafalo 24:10

Karolina - Ouklend 17:6

Grin Bej - Tenesi 55:7

Njujork Džets - San Dijego 17:27

Denver - Klivlend 34:12

Arizona - Čikago 13:28

Baltimor - Njujork Džajants 33:14

Sijetl - San Francisko 42:13

SUBOTA:

Detroit - Atlanta 18:31

TABELA

Američka konferencija

Istok: Nju Ingland* 11-4,  Majami 7-8, Njujork Džets 6-9, Bafalo 5-10

Sever: Baltimor* 10-5, Sinsinati* 9-6, Pitsburg 7-8, Klivlend 5-10

Jug: Hjuston* 12-3, Indijanapolis* 10-5, Tenesi 5-10, Džeksonvil 2-13

Zapad: Denver* 12-3, San Dijego 6-9, Ouklend 4-11, Kanzas siti 2-13

Nacionalna konferencija

Istok: Vašington 9-6, Dalas 8-7, Njujork Džajants 8-7, Filadelfija 4-11

Sever: Grin Bej* 11-4, Minesota 9-6, Čikago 9-6,  Detroit 4-11

Jug: Atlanta* 13-2, Nju Orleans 7-8, Tampa Bej 6-9, Karolina 6-9

Zapad: San Francisko* 10-4-1, Sijetl* 10-5, Sent Luis 7-7-1, Arizona 5-10

* - timovi koji su obezbedili plej of

(Telegraf.rs/Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA