DIVAC: Kad su me trejdovali za Brajanta, kao da su me udarili maljem po glavi

"Prvi trejd u NBA je uvek najbolniji, a meni je bilo mnogo teško da sam pomišljao da završim karijeru, a ne da idem u Šarlot iz Lejkersa", otkrio je legendarni košarkaš

  • 1

Legendarni srpski košarkaš Vlade Divac evocirao je svoje uspomene na boravak u NBA ligi za koju kaže da je najbolje organizovani sport na svetu.

Divac je gostujući u emisiji "U obruču" na TV "Arenasport" ispričao kako se osećeo kada su ga Lejkersi trejdovali u Šarlot da bi doveli Brajanta, a otkrio je ko je po njemu bolji - Kobe ili Džordan i zašto je hteo da napusti košarku.

Divac po dolasku u Ameriku nije najbolje govorio engleski, tako da je samo uživao u košarci, ali kada je naučio jezik, shvatio je šta je to NBA.

FOTO: Wallcoo.net

PRVI TREJD BOLI NAJVIŠE

- Tek kada sam progovorio engleski, shvatio sam da je NBA biznis, da tu nema emocije. Trejd je nešto sasvim normalno, ali uvek boli kad je prvi put. Kada su me trejdovali za Kobija, kao da su me maljem udarili po glavi. Posle shvatiš da je sve to deo posla i mogu u pola noći da te pozovu i kažu da ne živiš više na istoj adresi.

- Međutim, niko nema to što imaju igrači u NBA, zaštićeni su kao beli medvedi, ali traže od tebe da daš maksimum - objašnjava Divac i dodaje.

- Za mene je košarka igra. Dok sam igrao u Lejkersima gledao sam košarku, kao nešto što mi je u duši. Da, imao sam dobre ugovore i pare koje su dolazile same po sebi, ali da nisam uživao u igri, možda ne bih došao do svega toga.

- Kada sam otišao u Šarlot, hteo sam da prestanem da igram jer nisam želeo da igram košarku zato što moram. Na nagovor Džerija Vesta sam otišao da vidim kako je tamo i to mi je produžilo karijeru.

Na pitanje ko mu je bio najdraži saigrač i ko mu je najviše pomogao, Divac je odgovorio:

- Bez premca najdraži je Medžik Džonson, da nije bilo njega, moja karijera bi krenula drugim tokom. Imao sam još trojicu dobrih saigrača: Glena Rajsa u Šarlotu i Krisa Vebera i Peđu Stojakovića u Sakramentu.

-Pomogao mi je dosta i Karim Abdul Džabar, jer sam sa njim počeo da radim neke poteze koje nisam mogao. Bio sam ležerniji, a on me naučio horog šut i lakše dolaženje do koša - ističe Divac.

Legendarni as je imao tu čast da igra sa dva možda najbolja igrača svih vremena a on objašnjava ko je za njega bolji.

BRAJANT JE TALENTOVANIJI OD DŽORDANA

- Imao sam priliku da igram protivDžordana i Brajanta, a sa Kobijem sam čak igrao i zajedno na završetku karijere. Po meni, Brajant je talentovaniji od Džordana. On se na treningu  ponaša isto kao i na utakmici i traži od saigrača maksimum.

- Međutim, to zna da stvara pritisak kod igrača, a sa druge strane, Majkl Džordan je bio opušteniji, mnogo je verovao u sebe i činio je igrače boljima, dok Kobe unižava igrače i pokušava da imitira Džordana - rekao je Divac.

On je dodao da je "leteći Majkl" jedan od najboljih igrača svih vremena i prepričao je jednu anegdotu sa utakmice:

Mislim da se neće još dugo roditi neko kao Džordan. Sećam se kako nam je uzeo titulu 1991, pobedivši nas u Los Anđelesu. Meni je nedostajao samo jedan centimetar da ga izblokiram na jednom šutu, bar je to tako meni izgledalo, ali sam posle shvatio da je mnogima nedostajao baš taj centimetar da ga zaustave.

Sećam se da smo jednom nas nekoliko skočili da ga izblokiramo i, dok smo mi padali, on je ostao u vazduhu i šutirao neometano.

ŽAO MI JE ŠTO ĆE SAKRAMENTO IZGUBITI NBA TIM

Jedna od zvezda NBA lige je i Lebron Džejms a njega Vlade izuzetno ceni:

- Njegova izjava da ne juri poene već samo da pobedi je izjava jednog šampiona. Zato je Majami jedan od najvećih favorita za titulu.

Ipak, svoje možda najbolje dane igračke karijere Divac je proveo u Sakramentu.

- San svakog igrača je da dobije takvu čast da mu se povuče dres iz upotrebe, kao meni u Sakramentu. Žao mi je, jer ne vidim budućnost tog tima u tom gradu.

- Zavisni su mnogo od grada i gradonačelnika Kevina Džonsona, koji je bio moj saigrač. Sakramento voli košarku i žao mi je navijača koji će izgubiti tim.

Naš as je nastupao i na OL Star meču, ali samo jednom što mu je bilo dovoljno jer mu se nije svidela ta manifestacija

- Veliko priznanje je i "All star" meč u karijeri svakog igrača. Razočarao sam se, jer sam kao klinac to gledao, skupljao kasete da bi gledao zvezde. A posle, kada sam bio učesnik, shvatio sa da je to šou-biznis i da nema ozbiljnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srki

    25. decembar 2012 | 02:50

    Dzordan je za sve izmislio kosarku, kakav crni brajant. Dzordan je dodavao igrao odlicnu odbranu, timski igrac. Brajant je sebican i daleko od timskog igraca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA